Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

CONFERINȚA EPISCOPILOR DIN ROMÂNIA
Str. Diligenței nr. 24, sector 3, 031555 - București
Tel. / Fax +40 31 4361250 e-mail: secretariat@episcopat.ro
București, nr. 37 /18.04.2012

COMUNICAT DE PRESĂ

Restituirea bunurilor confiscate în mod abuziv de regimul comunist este un act de dreptate

Episcopii romano-catolici din România dezaprobă
măsurile anunțate de ministrul Bogdan Drăgoi

Episcopii romano-catolici din România au luat act de intenția Guvernului României de a modifica, din nou, legislația care reglementează restituirea bunurilor confiscate în mod abuziv de către regimul comunist și își exprimă dezacordul față de măsurile legislative anunțate public de domnul Bogdan Drăgoi, ministrul Finanțelor Publice.

"Restituirea bunurilor confiscate în mod abuziv de regimul comunist este un act de dreptate și nu un privilegiu ori o concesie a statului român. Prin măsurile anunțate de guvern se dovedește încă o dată că actuala conducere a statului român nu dorește soluționarea corectă și dreaptă a problemei naționalizărilor abuzive din timpul regimului comunist, problemă tergiversată de mai bine de două decenii. Anularea, prin lege, a restituirii în natură a bunurilor naționalizate este de fapt o altă naționalizare și o continuare a practicii regimului comunist, încălcându-se din nou dreptul de proprietate. Și când spun aceasta, mă gândesc nu numai la Biserica Catolică, ci și la atâția români care de mai bine de 20 de ani așteaptă cu speranță să reintre în posesia bunurilor confiscate de comuniști, iar acum se trezesc în fața unui nou jaf", a declarat Înaltpreasfințitul Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București și președintele Secției Latine a Conferinței Episcopilor din România.

Biserica Catolică a fost o victimă a regimului comunist, care i-a preluat abuziv atât locașurile de cult, cât și imobilele în care-și desfășura misiunea socială: spitale, cămine, centre de învățământ și educație și altele asemenea, astfel fiindu-i împiedicată exercitarea liberă a cultului, cât și manifestarea sa socială și educativă. La o astfel de împiedicare se tinde și în prezent prin noua lege. Noua reglementare tinde să genereze discriminări între persoanele cărora li s-au restituit deja în natură bunurile și persoanele îndreptățite la restituirea în natură a imobilelor, dar cărora nu le-au fost soluționate încă cererile. Simpla împrejurare de fapt a soluționării cu întârziere a cererilor nu justifică pe plan legislativ tratamentul discriminatoriu aplicabil persoanelor îndreptățite la restituirea în natură a imobilelor, astfel cum a statuat și Curtea Constituțională prin Decizia nr. 830/2008 publicată în Monitorul Oficial nr. 559/24.07.2008.

Încălcarea principiului nediscriminării se face și prin plafonarea prin noua lege a despăgubirilor la un cuantum maxim de 15% din valoarea reală a bunului.

Episcopiile romano-catolice din România au depus până în prezent 1024 (o mie douăzeci și patru) dosare de retrocedare (Arhidieceza de București - 26, Arhidieceza de Alba Iulia - 476, Episcopia de Iași - 18, Episcopia de Timișoara - 168, Episcopia de Oradea - 157, Episcopia de Satu Mare - 179). Chiar dacă am socoti - în mod absurd - că aceste imobile revendicate de diecezele romano-catolice ar valora fiecare un milion de euro, tot am fi departe de cele peste 8 miliarde de euro pe care ministrul Finanțelor Publice, domnul Bogdan Drăgoi, a declarat, zilele trecute, că le pretinde Biserica Romano-Catolică în dosarele de retrocedare. Considerăm declarațiile publice referitoare la cererile Bisericii Romano-Catolice o încercare de deturnare a atenției opiniei publice de la adevărata problemă în procesul de retrocedare a bunurilor confiscate de regimul comunist.

Pr. Eduard Mihai Coșa
secretar general


Persoana de contact:

Pr. Francisc Doboș, purtător de cuvânt ARCB, tel. 0755/065069, birouldepresa@arcb.ro, francisc.dobos@gmail.com


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat