Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Barcelona (Lleida): Prima Liturghie în limba română celebrată în bazilica "Sagrada Familia"

Cristos a-nviat!... Și ce bine ne-a făcut! Acesta a fost salutul pe care părintele Marius Taloș, venit în mijlocul nostru de la Madrid pentru a celebra împreună sărbătorile pascale, ni l-a adresat la Liturghia din Noaptea Învierii. Zilele în care l-am avut alături au fost pline de har, părintele petrecându-și mare parte din timp la scaunul de spovadă, ajutându-ne la curățenia interioară necesară pentru a celebra misterele pascale, precum și la o interiorizare mai profundă a acestora, prin cuvintele pline de înțelepciune de la predici. Același salut îl adresăm și noi, acum, tuturor celor dragi din țară care trăiesc marea bucurie a Învierii. Cristos a înviat!

Dar bucuria și harul trăit în Săptămâna Sfântă au continuat în comunitatea noastră.

Duminică, 15 aprilie 2012, am avut onoarea de a ne îndrepta cu toții (adunați de prin Lleida și împrejurimi, din Tarragona, din Reus, Barcelona, precum și câțiva prieteni din România) către cel mai măreț templu dedicat Sfintei Familii: bazilica "Sagrada Familia" din Barcelona, capodopera "arhitectului lui Dumnezeu", Antoni Gaudí, pentru a celebra pentru prima dată o Liturghie în limba română. Cu atât mai specială a fost această zi pentru cei șapte copii din comunitatea noastră care l-au primit pentru prima dată pe Isus în sfânta Împărtășanie. Glasurile copiilor au răsunat în cripta care adăpostește mormântul lui Gaudí, aceasta fiind prima parte a bazilicii în care se celebrează sfânta Liturghie încă din primii ani de construcție a bazilicii, de prin anul 1890. Biserica plină și cântările solemne interpretate de corul nostru în cadrul celebrării liturgice au atras atenția numeroșilor turiști care în momentul acela vizitau "Sagrada Familia".

Prima piatră a bazilicii a fost pusă în anul 1882, lucrările fiind preluate de către Gaudí în 1883. Lucrările nu sunt terminate nici în ziua de azi, de la moartea arhitectului, survenită în 1926, în urma unui accident de tramvai, fiind preluate de către diferiți arhitecți, respectând ideea originală a lui Gaudí. Nu se știe când vor fi terminate toate lucrările, însuși arhitectul, când era întrebat, cu o oarecare agitare, când va fi terminată "Sagrada Família", răspundea, cu calm: "Stăpânul meu nu are nicio grabă...", evitând astfel să situeze în timp definitivarea templului și arătând, în același timp, în ce dimensiune situa capodopera sa.

În anul 2010, la 7 noiembrie, Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea a consacrat templul și l-a ridicat la rangul de Basilica Minor.

Nenumărate sunt mărturiile pe care le avem despre efectele pe care le cauzează această bazilică în persoanele care o vizitează sau care încearcă să se apropie cât mai mult de spiritul lui Gaudí, o persoană care și-a manifestat iubirea față de Dumnezeu în lucrările sale, urmând legile firești ale naturii, văzută ca lucrare divină. Toate aceste mărturii sunt culese și păstrate de către Comisia responsabilă pentru beatificarea arhitectului, al cărei director este părintele Lluís Armengol Bonet, parohul criptei și cel căruia îi datorăm onoarea pe care am avut-o duminică. Cu entuziasm ne-a însoțit după Liturghie în vizita pe care am făcut-o templului. Mai târziu am înțeles de unde provine acest entuziasm: tatăl lui, Lluís Bonet era unul dintre discipolii lui Gaudí, continuator al lucrărilor după moartea acestuia, transmițând și fiilor săi aceeași pasiune. Celălalt fiu, Jordi Bonet, arhitect și el, este de multă vreme responsabilul lucrărilor de definitivare a bazilicii.

Impresionantă este și experiența japonezului Etsuro Sotoo, venit în 1978 la Barcelona să lucreze ca sculptor în piatră la Sagrada Familia. Cunoscând îndeaproape planurile și spiritul lui Gaudí, s-a convertit la catolicism, explicând apoi că "templul nu este numai piatra din care e făcut: trebuie să încerci să-l înțelegi, mai ales în intenția pe care o are, aceea de a menține viața și credința noastră. Este un lăcaș pe care îl construim pentru a ne construi noi înșine".

Este greu de spus în câteva cuvinte experiența pe care o trăiești în acest lăcaș, care merge mult mai departe de o vizită a unui monument turistic. Conștiința pe care o ai în fața sublimului, în fața unor pietre atât de frumos lucrate, care nu sunt pietre moarte, ci sunt ca o Biblie deschisă, care trebuie citită și trăită și care pot provoca adevărate revoluții în persoanele care intră acolo cu inima deschisă pentru a lua contact cu divinitatea...

Am lăsat și noi ofranda noastră la aceasta bazilică, florile care au decorat altarul pentru Liturghie și banii adunați la colectă, o mică piatră în marele Templu al Sfintei Familii. Nu ne rămâne decât să-i mulțumim Domnului pentru toate harurile primite și pentru munca neobosită a părintelui Adrian care a făcut posibilă o sărbătoare pascală de neuitat, începând încă din Postul Mare, când ne-a propus ca meditare o frază a sfântului Filip Neri": "Fiți buni dacă puteți", îndeosebi parafraza acesteia: "Fiți sfinți...dacă puteți!" și culminând cu această duminică minunată.

Florentina Budău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15 aprilie: Barcelona (Lleida): Prima Liturghie în limba română celebrată în bazilica "Sagrada Familia"


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat