Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Buruienești: Instituirea grupului de lectori parohiali

Într-o atmosferă de bucurie pascală, credincioșii comunității parohiale "Sfântul Iosif Muncitorul" din Buruienești au trăit un moment deosebit, care a pus în lumină încă o dată importanța implicării active a membrilor comunității parohiale, a laicilor, în cadrul pastorației parohiale: instituirea grupului de lectori parohiali. Duminică, 15 aprilie 2012, în duminica a doua a Paștelui, numită și a Divinei Îndurări, după o pregătire prealabilă, prin explicarea în detaliu a viitorului serviciu al lectoratului, un număr de 15 credincioși, atât membri ai comunității, cât și dintre persoanelor consacrate care activează în parohie, în cadrul sfintei Liturghii solemne celebrată de pr. Iosif Bisoc, OFMConv., parohul comunității, au răspuns "prezent" la apelul de a-i sluji lui Dumnezeu prin serviciul lor dat comunității parohiale.

Dacă cea mai înaltă concretizare a activității liturgico-pastorale o constituie celebrarea sacramentelor și a sfintei Liturghii, care îi adună pe credincioșii și pe păstorii sufletești în jurul lui Cristos, Marele Preot, pentru o mai bună evidențiere a participării credincioșilor laici la celebrările liturgice, Biserica a dispus posibilitatea angajării lor în diferite sectoare prin care pot fi folositori Cuvântului lui Dumnezeu. În ceea ce privește liturgia, ei sunt chemați să citească lecturile la Sfânta Liturghie, atât bărbați cât și femei - presupunând că au fost pregătiți cum se cuvine să citească în public în așa fel încât să se facă înțeleși! - fie în mod regulat, fie ocazional. În cazul acesta, nu este vorba de "slujirea" de lector (slujire rezervată candidaților la Sfânta Preoție), ci de un serviciu dat comunității parohiale, așa cum reiese din Codul de Drept Canonic la can. 230 § 2. Același lucru este valabil pentru toți laicii, chiar și copiii, care intervin în cadrul Liturghiei ca dascăli, organiști, sacristani, ministranți etc.

Serviciul de lector este legat în primul rând de proclamarea cuvântului Sfintei Scripturi în adunările liturgice, cu excepția Evangheliei, rezervată miniștrilor sacri (episcopi, preoți, diaconi). Lectorii se îngrijesc (acolo unde este cazul) și de instruirea credincioșilor în credință pentru a primi cu vrednicie sfintele sacramente. În cadrul sfintei Liturghii ei pot rosti rugăciunea credincioșilor și, de asemenea, au rolul de a-i ajuta pe credincioși să participe activ la diferitele celebrări religioase.

Aceste trăsături au fost evidențiate de părintele paroh Iosif Bisoc, OFMConv. în cadrul omiliei și cel care le-a conferit calitatea de lectori parohiali celor 15 credincioși: copii, adolescenți, tineri, adulți și surori din cadrul Institutului "Fiicele Milostivirii și ale Crucii", prezente în Parohia "Sfântul Iosif Muncitorul" din Buruienești. În cadrul celebrării, părintele paroh Iosif Bisoc, OFMConv. a insistat asupra importanței trăirii personale a cuvântului lui Dumnezeu prezent în Sfânta Scriptură, astfel încât lectorul să devină o chemare la meditarea și aprofundarea acestui cuvânt de către ceilalți credincioși. Altfel spus, viața de credință a lectorului trebuie să fie cea mai bună cale de vestire a cuvântului lui Dumnezeu.

Fie ca bunul Dumnezeu, care a învrednicit comunitatea parohială din Buruienești cu un asemenea har, să ducă la îndeplinirea misiunea sa prin disponibilitatea și serviciul acestor lectori, iar activitatea lor să aducă roade bogate în inimile poporului său!

Sora Daniela Balint, FMC

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15 aprilie: Buruienești: Instituirea grupului de lectori parohiali


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat