Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Aceeași acțiune, același scop, în orașe diferite

Marșul pentru viață

Mai mult ca niciodată, un fenomen tot mai des întâlnit, atinge cote alarmante. Acest lucru a făcut ca diverse organizații internaționale, alcătuite dintr-un număr impresionant de persoane să se mobilizeze și să organizeze diferite acțiuni numite: marșuri pentru viață.

La început de an, la Washington a avut loc "March for life". Acest marș a fost urmat de multe alte manifestări în diferite orașe ale lumii. De exemplu în luna februarie a avut loc la Palermo, în luna martie la Bruxelles, la Marseille precum și o altă serie de orașe. Aș dori să remarc că numai în țara noastră, la 24 martie 2012, în 20 de orașe ale țării, mii de persoane au atras, în diferite moduri, un semnal de alarmă lumii și autorităților locale. Numărul mare de orașe care au ales să pledeze pentru viață, reflectă sensibilitatea universală și interesul pentru viață.

Aș dori să amintesc declarația unui lider al unei organizații pro vita din Washington: "Ce-ar fi fost dacă mama lui Albert Einstein, sau al celui care a inventat penicilina, sau a lui Steve Jobs, i-ar fi avortat? Cu siguranță, n-ar fi existat și nu s-ar mai fi realizat descoperirile care le sunt atribuite și de care astăzi se bucură o lume întreagă. Gândiți-vă pentru o clipă, câți dintre acești prunci nevinovați, ar fi putut să devină un om de știință, un profesor, o persoană care să aducă un plus acestei omeniri, rezolvând anumite probleme de care poate acum ne plângem. Fiecărui om în parte i se cuvine un rol important pe acest pământ".

Personal acest exemplu, chiar m-a făcut să reflectez mai mult și să-mi expun poziția împotriva avortului și să prețuiesc darul vieții.

Un fapt extrem de curios și preocupant în același timp este poziția presei când vine vorba de subiecte delicate ca acesta. Un exemplu va face înțeleasă poziția puterii și a presei din SUA. Acesta ne este oferit chiar de o publicație importantă din Washington care anunța că numărul participanților la această mișcare, a fost, conform statisticilor oficiale, de peste 40000 de mii de persoane, care în diverse moduri dar și prin simpla lor participare au vrut sa-și exprime dezacordul față de acest fenomen. În același timp a existat și un mic grup de persoane care și-au exprimat dezacordul cu privire la interzicerea avortului. Știrea apărută a doua zi cu referire la acest protest a fost destul de scandaloasă. Pe prima pagină a publicației a apărut o poză mare cu cei care protestau împotriva interzicerii avortului, cu titlul: "Mii de persoane au protestat împotriva acțiunii pro life". A fost vorba de aproximativ 20 de persoane. Această știre, nu a făcut altceva decât să minimalizeze succesul acțiunii și să mascheze adevăratul eveniment, încurajând totodată politica de stânga a lui Barack Obama.

Organizatorii acestor inițiative vor să atragă atenția asupra dreptului la viață al copiilor nenăscuți, al respectului față de viață în toate fazele și ipostazele ei.

Între anii 1958-2008, numărul avorturilor care au avut loc în România a depășit cota populației țării. Marșul, mai mult decât a provoca, cheamă societatea la conștientizarea vieții umane, la apărarea acesteia, de la concepție până la moartea naturală. Darul vieții reprezintă ființe umane, iar familia ca unic loc, propriu, de exprimare a iubirii și al protecției.

Conform unui alt studiu, în perioada 2006-2010, s-au înregistrat anual 100.000 de întreruperi de sarcină, iar 20% dintre ele au avut loc numai în capitală.

Un veteran și un vehement apărător al vieții a fost papa Ioan Paul al II-lea, care în enciclica sa din anul 1995, Evangelium vitae, a reafirmat solemn imuabilitatea și fundamentala învățătură a Bisericii împotriva avortului și a atacurilor directe îndreptate asupra vieții umane inocente. A abordat noile și complexele probleme legate de viață, ridicate de noile biotehnologii, apreciind progresele științifice, dar susținând un tip de "progres" ce ține cont de om.

Tot el afirma că viața este cel mai important drept uman și o condiție fundamentală pentru toate celelalte drepturi, astfel că trebuie respectat fără nici o discriminare bazată pe etapa sau condiția vieții.

Enciclica sa despre viața umană începe cu relatarea despre Cain și Abel - adică cu dorința umană primordială de a progresa până la a-i domina și distruge pe ceilalți. Păcatul crimei lui Cain este consecința unui mod de a fi în lume: izolat, egoist, interesat doar de sine, tratându-i pe ceilalți ca ființe sub demnitatea proprie, și care trebuie să fie dominate, sau ca simple obstacole în calea scopurilor personale.

Această aprofundare a mesajului pro life nu are nimic de a face cu a deveni mai severi și a-i judeca mai mult pe aceia care au recurs eliminarea unei vieți. Dimpotrivă, aceste acțiuni pângăresc mai mult pe cei ce le comit decât pe aceia care le îndură.

Văzând și ascultând unele mărturii, un mare numărul de fete/femei regretă crima comisă. Este emoționant să vezi o astfel de mărturie; de asemeni este terifiant să afli că în spatele crimei nu se află doar ea, ci și partenerul/soțul, prietenii, persoane din anturaj care au contribuit prin încurajarea, sfătuirea, susținerea la comiterea faptei. Conform studiilor și verificărilor realizate, aceste fete rămân marcate pentru tot restul vieții, trăind adevărate traume si coșmaruri.

Pentru a dovedi faptul că embrionul capătă viață încă din momentul unirii celor două elemente dătătoare de viață, redau definiția oficială, anulând teoria falsă și contrarie.

"Concepția" (fecundarea) este uniunea dintre un ovocit și un spermatozoid, care dă naștere unui organism uman viu, nou și distinct, care este embrionul. Embrionul se naște atunci când gameții au încetat să existe, materialul lor genetic contribuind la formarea noului individ, generat de unirea lor.

Chiar și Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care în ultimii ani a fost reticentă în a asigura protecția deplină a copilului nenăscut, a declarat, în anul 2004, cu privire la embrion/făt, că "statele membre pot lua în considerare, ca un numitor comun, faptul că embrionul/fătul aparține speciei umane".

Deși există un acord cu privire la clasificarea biologică a embrionului ca ființă vie, ca membru individual al speciei umane, unele persoane încearcă să revizuiască terminologia științifică din motive politice, pentru a pune în umbră sau a ascunde chestiunile morale și etice la îndemână. Din păcate, asemenea oameni de știință precum și organizații științifice au urmărit un astfel de curs și în trecut, susținând de exemplu, că termenul de "embrion" nu ar trebui să fie utilizat pentru a descrie ființa umană, care este distrusă în timpul cercetării pe celule embrionare stem.

Faptul că fiecare copil nenăscut este, prin natura sa, o ființă umană încă din momentul concepției și indiferent de mijloacele folosite pentru concepția sa, acesta este un lucru valabil pentru toate ființele umane.

Chiar și organizațiile care promovează avortul au confirmat recent că nu există nici un drept la avort în tratatele internaționale. În anul 2003, de exemplu, Centrul pentru Drepturile Reproductive a admis că tratatele internaționale nu recunosc dreptul la avort.

Organizațiile care promovează drepturile internaționale ale omului recunosc de asemenea, în mod tradițional, că "nu există nici un drept la avort, general acceptat, în dreptul internațional".

Aproximativ două treimi din țările lumii continuă să interzică avortul prin lege, în toate sau aproape în toate circumstanțele. Potrivit celor mai recente cercetări 68 de țari fie interzic avortul, fie îl permit doar pentru salvarea vieții mamei și 59 de țări permit avortul doar ca să păstreze viața sau sănătatea mamei. Aproximativ o treime din aceste țări au, de asemenea, excepții pentru viol, și în unele cazuri, excepții în caz de incest sau malformații fetale.

În continuare sunt programate diferite astfel de proteste în diferite orașe, următorul desfășurându-se la 13 mai 2012 în cetatea eternă Roma, ceea ce reprezintă o premieră pentru capitala Italiei.

Vreau să închei citând câteva sloganuri des folosite: "Adevărații doctori nu ucid copii", "Nu poți fi creștin și pro avort", "Avortul este crimă", "Avortul - o crimă împotriva unei națiuni".

Dintre toate aceste sloganuri, vreau să folosesc unul, care din punctul meu de vedere este cel mai expresiv:

"Un popor care își ucide proprii fii nu are viitor".

Paul Balint

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 martie: Marșul pentru viață. Aceeași acțiune, același scop, în orașe diferite


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat