Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cipru: Deplina bucurie a Paștelui în tânăra comunitate catolică românească

Pe insula pe care s-a născut sfântul Barnaba și locul unde sfântul Lazăr, fratele Martei și al Mariei, a fost înmormântat pentru a doua și ultima oară, în acest an credincioșii catolici români au trăit ceea ce își doreau de mult timp: sfânta și dumnezeiasca Liturghie în limba maternă.

Cipru, a treia insula din marea Mediterană, cu o suprafață cam cât 3-4 județe din România și țară membră UE din 2004, printre cei 1.088.503 de locuitori, formați în majoritate de ciprioți, dar și o bună parte de turci în partea de nord (cca. 200.000 locuitori), cu o istorie în care se poate citi dorința afrodiziacă a marilor puteri istorice de a o stăpâni, de la asirieni și egipteni până la Imperiul Otoman și Imperiul Britanic, își fac simțită prezența mai bine de 30.000 de români. Catolicii români din această țară și-au făcut simțită prezența pe insulă cu peste 10 ani în urmă. Dar exodul cel mai mare spre insula s-a înregistrat după anii 2006-2007, fie că s-au retras din alte țări, precum Grecia sau Israel, fie că au venit direct din țară.

Deși vestea că un preot catolic va fi prezent în Cipru pentru sărbătoarea Paștelui nu a fost suficient de mediatizată, totuși un număr considerabil de credincioși catolici au trăit cu evlavie și bucurie sărbătoarea Învierii Domnului Nostru Isus Cristos. Din motive pastorale și ecumenice data Paștelui în Cipru se celebrează împreună cu Biserica Orientală. Chiar dacă mulți dintre catolicii români nu cunoșteau această dispensă din partea Sfântului Părinte pentru aceste teritorii, emoția și bucuria i-au provocat pe credincioșii catolici români din această insulă a calmului să depășească limitele de timp și spațiu, unindu-se pe deplin în credința că Mântuitorul este viu și prezent între noi, așa cum apostolii l-au simțit după Înviere.

Prin bunăvoința preoților franciscani, care se îngrijesc de binele sufletelor din această insulă, credincioșii români au avut posibilitatea să găsească disponibile bisericile din Nicosia, Limassol și Larnaca pentru a se spovedi și participa la sfânta Liturghie celebrată de pr. Valentin Aenoaei, director executiv al Centrului Misionar de Iași, trimis special de Preasfințitul Petru Gherghel pentru această ocazie fără precedent. Particularitatea pe care vrem să o semnalăm este aceasta: fresca de deasupra altarului din biserica romano-catolică din Limassol ("Sf. Caterina de Alexandria") a fost realizată de doi artiști români ortodocși: Mihai și Gabriel Moroșanu.

Majoritatea ciprioților sunt de religie ortodoxă. Cei din partea de nord, sub administrarea Turciei, sunt musulmani, iar restul dintre ciprioți sunt catolici de rit maronit. Așadar romano-catolici ciprioți sunt foarte puțini. Comunitatea romano-catolică din Cipru, în marea ei majoritate, este compusă din imigranți proveniți din diverse țări: Filipine, Sri Lanka, India, Marea Britanie, România. Mulți dintre catolicii români sunt implicați în diverse activități ale Bisericii Catolice din Cipru. Pentru aceștia biserica este un loc unde conaționalii noștri arată lumii internaționale acea parte frumoasă și pozitivă a vieții socio-culturale, mărturisind valorile credinței cu mult curaj și bucurie.

Din acest context plurireligios și multicultural, neocolit de bătaia valurilor crizei economice, tânăra comunitate catolică românească încearcă să-și contureze propria identitate, privind cu maturitate la angajarea sa către un viitor plin de speranță.

Pe această cale, toți catolicii români din insula Cipru mulțumesc Preasfințitului Petru Gherghel pentru darul sfânt, pentru că a făcut tot posibilul să ofere un preot de real folos pentru această sfântă sărbătoare a Învierii, ca ea să fie o reînnoire a speranței. Totodată transmitem salutările conaționalilor noștri tuturor rudelor, prietenilor și cunoscuților care pe această cale așteaptă un semn din această îndepărtată insulă.

Tuturor cititorilor le dorim pacea pe care Cristos ne-a dobândit-o prin Învierea sa.

Cristos a înviat cu adevărat! ... chiar și în Cipru!

Χριστος ανεστη!

Pr. Valentin Aenoaei

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7-16 aprilie: Cipru: Deplina bucurie a Paștelui în tânăra comunitate catolică românească


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat