Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Poiana Micului și Adjudeni: Zi de formare pentru animatorii din Acțiunea Catolică

Sâmbătă, 14 aprilie 2012 a avut loc o zi de formare pentru animatorii din Acțiunea Catolică din zonele Iași și Roman. Tema a fost "Bucuria este izvor de o implicare responsabilă", iar motoul: "Slujiți Domnului cu bucurie!".

Zona Iași

Pentru animatorii din zona Iași, ziua de formare s-a desfășurat în Parohia "Preasfânta Inimă a lui Isus" din Poiana Micului și au participat 20 de animatori din 5 parohii ale zonei, fiind însoțiți de pr. Felix Roca, asistent spiritual general, pr. Marcelin Blaj, asistent spiritual zonal, sectorul copii, și Adriana Ianuș, președinta Acțiunii Catolice și responsabilii sectorului copii.

Întâlnirea a început cu o mică gustare pentru a ne dezmorți după drumul friguros, iar apoi a continuat cu rugăciunea de început prin care i-am cerut bunului Isus să ne ajute să avem o zi frumoasă și cât mai benefică. Apoi, pentru a ne cunoaște mai bine am participat cu toții la câteva jocuri de cunoaștere.

Ziua a continuat cu primul laborator în care animatorii, fiind împărțiți pe grupe au avut ocazia să prezinte activitățile pe care le fac în parohii în cadrul fiecărei laturi și să puncteze pașii pentru organizarea uneia dintre ele. În cadrul plenarei participanții au prezentat ceea ce au lucrat la acest laborator și au primit sugestii de alte activități.

După prânz a avut loc momentul de formare prezentat de pr. Marcelin Blaj ce a avut în centru tema întâlnirii. El a subliniat prin două filmulețe bucuria trecătoare care nu este responsabilă și care se oprește la stadiul de extaz și respectiv bucuria veșnică care este o bucurie care te implică cu adevărat si rămâne pentru totdeauna. Unul din cele mai importante lucruri este să alegem bucuria adevărată pe care să o împărtășim și celorlalți.

Am continuat cu cel de-al doilea laborator în care participanții au avut posibilitatea de a spune la ceea ce se gândesc atunci când aud următoarele cuvinte: animator, Biserică, ACC și responsabilitate. Concluziile acestui laborator au fost conduse de Oana Andrei, responsabil zonal, și pr. Marcelin Blaj. Ei au explicat care sunt lucrurile cu adevărat importante în a fi un animator responsabil în ACC.

A urmat apoi o sesiune distractivă, în care animatorii s-au pus în locul copiilor, participând la jocurile propuse și în același timp învățându-le pentru a le pune în aplicare în parohiile lor.

După aceasta a urmat sfânta Liturghie ce a avut loc împreună cu comunitatea, în biserica "Fericitul Ioan Paul al II-lea" din localitate.

La sfârșitul acestei zile participanții au primit diplome, broșuri cu jocuri și câte o carte intitulată "36 moduri de a iubi".

După o zi lungă ne-am întors cu toții la casele noastre cu bucuria adevărată în suflete.

Sabina Neculăeș

*

Zona Roman

Ziua de formare pentru animatorii de pe zona Roman a avut loc în Parohia "Coborârea Duhului Sfânt" din Adjudeni și au participat 45 de animatori din șapte parohii, alături de care au fost pr. Emanuel Bejenaru, asistentul spiritual al sectorului copii de pe zona Roman, și responsabilele acestei zone ale sectorului copii.

Întâlnirea a început la ora 9:30, cu un scurt moment de cunoaștere după care a urmat sfânta Liturghie, celebrată de pr. Ionuț Pal, vicar în parohia gazdă, pr. Ștefan Ciubotaru și pr. Emanuel Bejenaru. La predică, animatorii au fost invitați să își descopere "diamantele" pe care Domnul le-a oferit fiecăruia și să-i facă părtași cu mare bucurie și pe ceilalți de aceste bogății.

După aceste frumoase clipe în care au fost alături de Cristos cel Înviat, animatorii s-au retras în sală unde, după un mic joc, au fost împărțiți pe echipe și au început să lucreze. Fiecărei echipe i s-a dat una din cele patru laturi ale Acțiunii Catolice, iar sarcinile lor erau: să se gândească la activități specifice laturii primite, să aleagă una dintre acestea și să descrie pașii necesari realizării ei și să creeze un simbol pentru această latură. După aceea, s-au reunit și fiecare echipă a prezentat ceea ce a lucrat.

La ora 13:00, pr. Emanuel a ținut un moment de formare în care i-a îndemnat pe animatori să reflecteze la momentele de bucurie din viața lor, i-a încurajat să își manifeste bucuria și să le-o împărtășească și celorlalți, să își găsească fericirea în cei care îi înconjoară, să îi ajute și pe ceilalți să o descopere și să nu se sfiască în a spune aproapelui: "Tu ești bucuria mea!".

Au urmat câteva momente de destindere după care participanții au fost împărțiți din nou în echipe și au fost invitați să reflecteze la rolul lor în ACC, reflecții pe care, le-au prezentat când s-au reunit.

La finalul zilei, animatorii au primit din partea organizatorilor diplome de participare, broșuri cu jocuri și câte o carte intitulată "36 moduri de a iubi".

Ana Maria Cobzaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14 aprilie: Poiana Micului și Adjudeni: Zi de formare pentru animatorii din Acțiunea Catolică


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat