Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

La împlinirea a 85 de ani, papa celebrează Liturghia în Capela Paulină și primește o delegație din Bavaria

Sărbătoare în familie

La omilie amintirea botezului primit la 16 aprilie 1927, Sâmbăta Sfântă

Sărbătorire "bavareză" a zilei de naștere pentru Benedict al XVI-lea, care în această dimineață, luni 16 aprilie, a primit urările pentru cei optzeci și cinci de ani ai săi de la o delegație de autorități civile și religioase și de credincioși care provin din ținutul său de origine. Așadar, sărbătoare în familie, pentru o zi pe care Papa a voit să o înceapă cu Liturghia în Capela Paulină, concelebrată de câțiva dintre cei mai apropiați colaboratori ai săi - între aceștia cardinalii Bertone, Secretar de Stat , și Sodano, decan al Colegiului Cardinalilor, care l-au asigurat, în numele tuturor cardinalilor, apropierea și recunoștința pentru "slujirea sa de iubire" - și de reprezentanți ai cardinalilor, episcopilor și prelaților germani, printre care fratele Georg.

Emoționantă și inspirată reflecția pe care Pontiful a rostit-o în mod improvizat în timpul omiliei. Deschisă de un gând recunoscător îndreptat spre cei doi sfinți - Bernadeta Soubirous și Benedict Iosif Labre - a căror comemorare liturgică o celebrează Biserica la 16 aprilie. Prima, a destăinuit el, este semnul care indică apa vie de care are nevoie orice creștine pentru a se purifica. Al doilea, cerșetor prin sanctuarele europene, îi arată omului esențialul vieții: numai Dumnezeu este suficient pentru a înlătura frontierele care împiedică fraternitatea dintre popoare.

Apoi spațiu acordat amintirilor personale: începând de la aceea a părinților și a tuturor acelor care l-au însoțit în timpul existenței făcându-l să perceapă prezența Domnului. Care în coincidența singulară dintre botezul său și Sâmbăta Sfântă i-a arătat - a spus el - legătura profundă dintre naștere și renaștere. O realitate mai puternică decât orice amenințare sau adversitate, pe care însuși Pontiful a destăinuit că o experimentează în acest moment în care trăiește ultima parte a existenței. Conștient că bunătatea lui Dumnezeu depășește orice rău și ajută la înaintarea cu siguranță pe drumul vieții.

Și delegației din Bavaria, primită apoi în Sala Clementină, Papa i-a rezervat o mulțumire specială. Înainte de toate pentru cuvintele ministrului președinte Seehofer, care i-au amintit de locurile unde a crescut; dar și pentru gândurile trezite de referința cardinalului Marx la frumusețea credinței unei Biserici de care nu a încetat niciodată să se simtă profund legat. O Biserică al cărei chip a reapărut în minte grație prezenței atâtor episcopi. Așa cum a revenit în amintire prietenia cu exponenți creștini și cu comunitatea ebraică. În sfârșit un gând trezit de ascultarea pieselor muzicale executate de un grup popular. Melodii familiare: de fapt papa cânta la Zither, un fel de pianolă cu coarde, aceeași melodie: "Domnul te salută". O melodie care a însoțit copilăria sa și care și astăzi este parte din prezentul său, a spus el, precum și pentru viitor.

(După L'Osservatore romano, 16 aprilie 2012)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat