Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Assisi: Întâlnirea novicilor/postnovicilor OFMConv. din Europa

Trei sute de tineri frați minori conventuali, din toate comunitățile formative din Europa, s-au reunit la Assisi în perioada 10-14 aprilie 2012, pentru a reflecta asupra actualității mesajului sfântului Francisc în lumea contemporană, punându-se un accent particular pe provocările formative și educative la care tinerii de astăzi sunt chemați să răspundă. Au participat tineri frați cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani, din 14 țări: Croația, Germania, Anglia, Italia, Polonia, România, Rusia, Slovacia, Slovenia, Malta, Franța, Spania, Turcia și Liban.

Din România au participat la această întâlnire toți frații studenți de la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman. Ei au fost însoțiți de fr. Emilian Cătălin, ministrul provincial, de părintele Ioan Horvat, rector formator, și de ceilalți frați formatori.

Tinerii frați au fost primiți la Assisi - "Sacro Convento" de custodele conventului care i-a salutat și i-a primit cu multă bucurie în locul care a fost numit de papa Grigore al IX-lea în anul 1230 "Caput et Mater totius Ordinis".

Întâlnirea a inclus conferințe, mărturii din țările de misiune, laboratoare. A existat o mare participare din partea tuturor tinerilor care, în mod liber, au ales temele prezentate în diferitele laboratoare: contemplația, sărăcia, fraternitatea, misiunea și minoritatea. Argumentele dezbătute în cele 10 grupuri de lucru au atins itinerariile educative și formative ale tinerilor frați de-a lungul maturizării și creșterii lor umane și spirituale. De asemenea, și întrebările care s-au ridicat în cadrul dialogurilor au fost de un interes deosebit.

În primul dintre cele cinci laboratoare s-a evidențiat importanța dimensiunii contemplative în viața fratelui, ce rămâne prioritară față de distragerile pe care le oferă viața zilnică și lumea înconjurătoare.

De un mare interes au fost și elementele atinse de grupul de lucru despre sărăcie; s-a accentuat aspectul sobrietății și folosirea moderată a bunurilor cu care se intră în contact, după exemplul mereu actual al sfântului Francisc.

Laboratorul asupra fraternității a scos la lumină o serie de chestiuni foarte importante pentru munca personală a fratelui: cum se trăiesc întâlnirile comunitare; experiența iertării și, nu în ultimul rând, discernământul comunitar.

Sunteți siguri că viața fraternă este deja o misiune? Aceasta a fost întrebarea adresată tinerilor frați prezenți la Assisi care au "pus degetul" pe relația care există între misiune și comunitate. Ca atitudine în fața individualismului, consumismului și materialismului, elemente de bază ale societății europene, fratele primește și trăiește misiunea conștient de invitația Sfântului Părinte papa Benedict al XVI-lea că noua evanghelizare este un angajament categoric care implică personal pe orice creștin. Îndepărtarea treptată a Europei de rădăcinile sale creștine trebuie să stimuleze frații să se angajeze în câmpul misionar și în noile forme de evanghelizare.

Dar care sunt ostenelile zilnice ale vieții de frate minor conventual? Laboratorul asupra minorității a încercat să dea un răspuns la această întrebare subliniind frumusețea vieții fratelui minor de-a lungul parcursului vocațional. Descoperirea valorii primirii reciproce se află în disponibilitatea de a pune propria minoritatea împreună cu cea a celorlalți frați.

Cinci întâlniri care i-au ajutat pe tinerii frați să înțeleagă darul comuniunii fraterne, al împărtășirii și al primirii reciproce.

Mai multe informații și imagini/video de la acest eveniment se pot găsi pe www.sanfrancescopatronoditalia.it și www.francescani.net.

Fr. Virgil Blaj

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10-14 aprilie: Assisi: Întâlnirea novicilor/postnovicilor OFMConv. din Europa


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat