Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Benedict al XVI-lea: Să mergem înainte!

Ziua de naștere, alegerea pentru Pontificat
și începutul ministeriului petrin

"În bucuria Domnului înviat, încrezători în ajutorul său permanent, să mergem înainte": în acest mod, abia ales, se adresa romanilor și lumii Sfântul Părinte. În același mod se poate spune foarte bine astăzi, sărbătorind această aniversare "rotundă", care îl plasează printre pontifii cei mai longevivi. În aceste cuvinte simple se desfășoară probabil și linia pontificatului, ajuns de acum la sfârșitul celui de-al șaptelea an. Este vorba de ani accelerați în Biserică și într-o lume, e adevărat globalizată, dar la fel de dezorientată. Acestei dezorientări, agravate de criza financiară și de incertitudine, Benedict al XVI-lea i-a adus în atenție elementele fundamentale. A vorbit în termeni deosebit de incisivi Occidentului și Bisericilor din țările occidentale, dar a privit în mod constant și la cele mai tinere și exuberante Biserici precum și la popoarele din Africa, din America Centrală și de Sud, dar și din Asia.

La 19 aprilie 2005 se definea pe sine ca fiind "un umil lucrător în via Domnului". În realitate era foarte conștient de munca abundentă și încă de atunci o îndreptase pe trei linii care vor ieși în evidență și anul acesta. Este vorba mai întâi de linia Conciliului, pe atunci la patruzeci de ani de la încheiere, astăzi la cincizeci de ani de la începutul său. Sunt într-adevăr mulți ani, ocupând spațiul a două generații. Este corect pe de o parte a observa evenimentul în corecta sa perspectivă istorică, pe de altă parte a aduna și a proiecta spre viitor indicațiile sale. Forța propulsivă a Conciliului al II-lea din Vatican, așa cum a explicat Papa Benedict al XVI-lea în numeroase împrejurări, este tocmai dinamismul evanghelizării într-o lume "modernă" și, astăzi, "post"- modernă și mult mai confuză.

Iată deci semnificația angajării pentru "noua evanghelizare", pe care Sfântul Părinte o relansează și pe care se bazează întocmai continuitatea pontificatelor de după Conciliu. De fapt, Papa Paul al VI-lea a oferit, în Evangelii nuntiandi, direcția ei, iar Ioan Paul al II-lea a mărturisit "o Biserică mai curajoasă, mai liberă, mai tânără". Există totodată și temele prezenței în lume a laicității "sănătoase" și a dialogului intercultural asupra cărora Benedict al XVI-lea, în dialog cu cultura, a dezvoltat un magisteriu important.

Cu puține săptămâni în urmă, a cerut cardinalilor să se roage "pentru că să poată oferi mereu poporului lui Dumnezeu mărturia învățăturii sigure și să țină cu fermitate blândă cârma Sfintei Biserici". Iată deci cea de-a treia linie și tema decisivă pe care Papa o propune Bisericii și lumii: problema credinței și mai concret Anul Credinței. La recenta Liturghie a Crismei, de joi, 5 aprilie 2012, a tratat cu simplitate și claritate, conform liniei sale patristice, care îl unește așadar cu Părinții Bisericii, pe care îi cunoaște foarte profund, tema unității Bisericii și a credinței. În același timp a relansat "dinamica adevăratei reînnoiri", cu referință la timpul de după Conciliu, ca răspuns pe de o parte la "apelurile față de neascultare", iar pe de altă parte la "analfabetismul religios care se răspândește în mijlocul unei societăți atât de inteligente". Este vorba, așadar, de un program foarte clar, care își are rădăcina și fundamentul în "asemănarea cu Cristos", și care trebuie să se desfășoare cu o determinare încrezătoare.

(După agenția SIR, duminică 15 aprilie 2012)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat