Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Djebonoua (Coasta de Fildeș): Sărbătorind Paștele

După perioada de pregătire a Postului Mare comunitatea catolică din Djebonoua a sărbătorit cu mare fast sărbătoarea Învierii Domnului.

Postului Mare a reprezentat un drum intens de pregătire a credincioșilor din Djebonoua la sărbătoarea Paștelui. În această perioadă, în fiecare sat din cele 53 ale parohiei, credincioșii conduși de părintele Gabriel sau de un catehet au meditat Calea Crucii pe străzile satelor dând în același timp o mare mărturie a credinței lor pentru ceilalți oameni. Același lucru s-a petrecut și în Duminica Floriilor, zi în care catolicii din Djebonoua au mers în procesiune în număr mare cu ramuri de palmier în mana pană la biserică.

Perioada Triduum-ului pascal s-a remarcat în mod deosebit printr-o participare mai numeroasă la sfintele celebrări și la sacramente atât în rândul adulților, cât si în ceea ce-i privește pe tineri și copii. Din păcate, privegherea euharistică din Joia Mare s-a redus la doar câteva ore deoarece, fiind o țară care a ieșit recent din starea de război civil, oameni sunt încă foarte prudenți în timpul nopții. Au fost trei zile de foarte intense în care toți s-au pregătit să-l primească într-un mod cât mai bun pe Cristos Înviat.

Sărbătoarea Paștelui a început cu Vigilia Pascală într-un sat numit Kondoukro, iar apoi, spre orele 22.00, părintele Gabriel a celebrat Vigilia Pascală la Djebonoua, comunitatea cea mai numeroasă și în care parohia își are reședința. Tot aici s-a celebrat și prima Liturghie din Duminica Paștelui. Apoi în primele trei zile ale sărbătorii Învierii părintele paroh a celebrat sfânta Liturghie în fiecare dintre comunitățile mai mari ale parohiei astfel încât fiecare credincios să poată participa la sfânta Liturghie. Toate comunitățile în care am fost toți s-au străduit, fiecare după posibilitățile sale, să înfrumusețeze aceasta sărbătoare prin decoruri și mai ales prin cântece foarte frumoase.

Gabriel Cătălin Păuleț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 aprilie: Djebonoua (Coasta de Fildeș): Sărbătorind Paștele


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat