Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție pentru ziua de marți după sfintele Paști

Nu orice plâns este folositor sufletului

Evanghelia de astăzi ne-o prezintă prezentă pe Maria Magdalena stând și plângând nemângâiată lângă mormântul lui Isus. Îngerii o întreabă de ce plânge, iar ea le răspunde că plânge pentru că l-au luat pe Domnul ei din mormânt. Isus însuși o întreabă de ce plânge, iar ea îi răspunde ca vrea să-i arate trupul lui Isus (cf. In 20,11-18).

Maeștri sufletești ne spun că, după păcat, Dumnezeu i-a dăruit omului lacrimile ca pe un dar deosebit pentru a-și regăsi fericirea pierdută, căci prin lacrimi bucuria omului dobândește un plus mare, iar durerea dobândește un puternic și miraculos balsam.

Sfântul Isaac Sirul (sec. VII) vorbește despre "lacrimi care cresc sufletul" și de "lacrimi care purifică sufletul".

1. Lacrimile care cresc sufletul curg de la sine și nesilit; ele cresc, înfrumusețează și conduc sufletul în țara bucuriei veșnice. Ele nu mai sunt lacrimi de teamă, nici lacrimi izvorâte din frica de pedeapsă, nici lacrimi de robi, ci lacrimi de aleși ai lui Dumnezeu, lacrimi de bucurie, lacrimi care înmiresmează sufletul, lacrimi care hrănesc și duc la creșterea duhovnicească a credinciosului.

Preotul ortodox Ilie Cleopa (1912-1998) spunea și el: "Lacrimile cele mai bune sunt cele care vin din dragostea de Dumnezeu. Aceste lacrimi satură și-l cresc, dau mângâieri și mari bucurii sufletului omenesc; ori de mănâncă, ori de nu mănâncă, ori de bea, ori de nu bea, el este sătul. Aceste lacrimi îi țin și de foame și de sete. Cu ele sufletul se bucură mereu, pentru că ele izvorăsc din dragostea lui Dumnezeu".

Să plângi de dragul lui Isus, să plângi la moartea lui (cf. Mt 27,61; Mc 15,47), să plângi pentru că Isus chiar mort este important, să plângi căutându-l pe Isus, să plângi că l-au luat pe Isus, să plângi cerând ajutor pentru a-l găsi pe Isus (cf. In 20,11-18), iată un plâns binecuvântat care i-a transformat durerea Mariei Magdalena în bucurie,... în bucuria revederii celui Înviat, în bucuria vorbirii cu el, în bucuria îmbrățișării lui ca Domn, în bucuria de a primi misiunea de a fi apostolul apostolilor, în bucuria de a merge cu mesajul lui până la marginile pământului și până la moarte.

De aceste lacrimi fericite a avut parte sfânta Maria Magdalena, din evanghelia de astăzi.

Dar mai sunt și un alt fel de lacrimi binecuvântate pe care le-au avut toți drepții, atât ai vechiului popor al lui Dumnezeu, cât și ai noului popor al lui Dumnezeu, Biserica: lacrimile de dorul casei Domnului. Amintim aici de psalmistul care plângea de dorul casei Domnului (cf. Ps 84,2); de lacrimile robilor evrei din Babilon care de asemenea plângeau de dorul casei Domnului și după Sion (cf. Ps 137,1-6); de lacrimile dregătorul Nehemia, care aflând că Templul din Ierusalim este dărâmat, a șezut jos și a plâns (cf. Neh 1,4).

Dar să nu uităm aici nici de lacrimile sfântului Paul pentru creștinii și bisericile de la început (cf. Fap 20,31; Fil 3,19) Să nu uităm nici de lacrimile pe care le vărsa un pastor protestant din Taize, în timpul unei Liturghii celebrate de părintele Maurițiu, pentru că nu se poate împărtăși. Să nu uităm nici de lacrimile atâtor creștini care nu pot ajunge la casa Domnului și la Liturghie. Să nu uităm nici de lacrimile tuturor preoților și a bunilor creștini, pentru bisericile dărăpănate și goale, și pentru sufletele dărăpănate și goale.

Și aici o mică întrebare pentru fiecare dintre noi: Când am plâns ultima dată de dor pentru casa lui Dumnezeu și a sfintelor taine? Când am plâns ultima dată de durere pentru biserica neîngrijită și goală de suflete sau pentru sufletele neîngrijite și golite de Dumnezeu?

2. Dar, după cum ne spunea sfântul Isaac Sirul, mai sunt și lacrimi care purifică sufletul. Acestea sunt lacrimile de pocăință și de străpungere a inimii noastre. Aceste lacrimi izvorăsc, la început, din frica de Dumnezeu și a pedepselor pentru păcatele noastre, din frica de moarte și de judecata la care vom fi supuși după moarte. Acestea la început usucă și ard într-un fel sufletul, slăbindu-l de partea poftitoare și irascibilă, dar mai apoi aceste lacrimi sfârșesc, așa cum se exprimă sfântul Evagrie Ponticul (345-399), prin a îmblânzi sălbăticia sufletului și prin a-l conduce la pocăință, la iertare, și la fericirea veșnică.

Vechi persani aveau o legendă, care pentru noi creștinii nu este o legendă, ci adevăr curat: într-o zi Dumnezeu a trimis pe pământ un înger ca să caute și să aducă lucrul cel mai frumos pe care-l va găsi la oameni. Îngerul s-a reîntors de nenumărate ori, aducând rând pe rând rugăciunea, jertfa pentru patrie, pomana, devotamentul mamei pentru copii... dar Domnul nu era mulțumit. În sfârșit îngerul s-a întors aducând cu sine lacrimile unui păcătos căit: "Iată, a spus Domnul, lucrul cel mai de preț pe care-l face omul pe pământ, să-și plângă păcatele!"

Tot o veche legendă, dar de această dată creștină, ne spune că atunci când Adam și Eva au trebuit, ca din cauza păcatului lor, să părăsească plini de lacrimi, Grădina Paradisului, florile de cală, care sunt niște flori mari sub forma unei cupe de potir, ieșeau din pământ pentru a culege lacrimile lor de căință, darul lui Dumnezeu în necazuri.

Maria Magdalena a avut și lacrimi de căință atunci când a fost eliberată de cele șapte duhuri necurate (cf. Mc 16,9; Lc 8,2). Dar lacrimi de căință pentru păcate au mai avut și David, și Petru, și femeia păcătoasă, și fiul risipitor, și sfântul Augustin, și sfânta Margareta de Cortona, și mulți alți sfinți pe care Dumnezeu i-a scos din noroiul păcatelor.

Nu știm dacă în urma lacrimilor de căința ale Mariei Magdalena și a tuturor celorlalți sfinți care și-au plâns păcatele, răsăreau florile de cală pentru a le aduna lacrimile, dar un singur lucru îl știm sigur că, după cum spune Scriptura, lacrimile noastre sunt prețioase în ochii lui Dumnezeu, că Dumnezeu adună lacrimile celor ce plâng, că Dumnezeu le numără și le pune în burduful său, că Dumnezeu le scrie în cartea sa, pentru a le răsplăti în ziua cercetării sale (cf. Ps 69,8).

Sfântul Ioan Scărarul (579-649) ne spune că la judecata lui Dumnezeu: "Nu vom fi învinuiți că nu am săvârșit minuni, nici că n-am ținut prelegeri teologice, nici că n-am avut viziuni, dar negreșit Dumnezeu ne va cere cont că nu am plâns pentru păcatele noastre și ale lumii întregi. De aceea, el socotea o zi pierdută pentru sine ziua în care nu a plâns din dragoste față de Dumnezeu, pentru păcatele sale și pentru ale altora, chiar dacă în timpul acelei zile a făcut vreun lucru bun.

Cum buruienele parazit se ridică pe toate celelalte plante și le sug seva, le opresc creșterea și le strică rodul, tot astfel face și diavolul cu omul și cu orice faptă bună a lui; vine și îi suge seva, vine și îi împiedica creșterea, vine și îi strică rodul. Așa a făcut și face cu darul lacrimilor dat de Dumnezeu omului spre mângâiere și fericire, căci Domnul a spus: "Fericiți sunt cei care plâng" (Mt 5,4).

De aceea, în Biblie și în viața de zi cu zi, găsim surprinzător oameni care au plâns după idoli și după patimi, după cele pământești și trecătoare. Astfel găsim că niște evrei au plâns că au părăsit idolii și ospețele lor din Egipt (cf. Ex 16,3); niște femei plângeau că și-au pierdut idolii (cf. Ez 8,14), niște bețivi au plâns că nu au mai avut vin de băut (cf. Prov 23,29-30); niște arhierei s-au umplut de mânie și ură față de lucrarea bună a lui Isus și de faptul învierii (cf. Mt 28,11-14).

Avem și astăzi destui oameni înșelați de diavol care plâng: de nervi, de ciudă, de mânie, de invidie, de ură și dușmănie, de lipsă de tovarăși de distracții și plăceri... și chiar de ură față de lucrarea bună a urmașilor lui Isus în lume.

Noi plângem? Plângem din dragoste față de Dumnezeu? Plângem de dorul casei Domnului și a tainelor sale? Plângem de durere pentru suflete, templele vii ale lui Dumnezeu, care sunt răvășite de diavol și patimi? Sau plângem numai de nervi, de ciudă, de mânie, de invidie, de ură și dușmănie, de lipsă de tovarăși de distracții și plăceri... și chiar de ură față de lucrarea bună a urmașilor lui Isus în lume. În funcție de motivul și felul lacrimilor noastre vom primi la sfârșit fie bucuria, fie durerea. Eu vă urez bucuria veșnică, Paști fericit și Cristos a înviat!

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat