Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Ziua sfântă a Învierii

Cristos a înviat!

După ce în Noaptea Sfântă de Paști, Biserica a evidențiat victoria lui Isus Înviat asupra tuturor dușmanilor lui și ai noștri, în frunte cu diavolul și moartea, după ce Isus ia dezbrăcat duhurile rele și le-a făcut de ocară înaintea lumii, când a ieșit biruitor asupra lor prin cruce (cf. Col 2,15), după ce ne-a urcat pe noi alături de el în carul de biruință (cf. 2Cor 2,14), după ce ne-a dat fericita ocazie de a cânta plini de bucurie: A înviat Cristos și moartea a fost învinsă; a înviat Cristos și chiar ne batem joc de moarte; a înviat Cristos și a dezlegat stricăciunea; a înviat Cristos și a încetat blestemul; a înviat Cristos și a răsărit nemurirea; a înviat Cristos și ni s-a deschis Paradisul...

Astăzi, în ziua sfântă de Paști, și în zilele următoare, Biserica, prin lecturile propuse, ne cheamă pe noi toți care am fost scoși din abisul iadului și al morții, de unde nu putea ieși singuri și nici cu ajutor omenesc, pe noi cei care am fost întăriți și cuceriți de Cristos Înviat, să ieșim la luptă și să luptăm cu succes contra diavolului și a celorlalți dușmani ai mântuirii noastre, ajutați fiind de puterea și exemplul lui Isus, care a înviat și este mereu cu noi, așa cum spune antifona de la intrare.

Deci Isus biruitorul diavolului și al morții, după ce a "dezbrăcat" duhurile rele de autoritate și putere, după ce a împărțit cu noi victoria sa, după ce ne-a urcat în carul său de biruință, ne-a dat acum această puterea a sa și nouă: "Iată că v-am dat putere să călcați peste șerpi și peste scorpii și peste toată puterea vrăjmașului: și nimic nu vă va putea vătăma" (Lc 10,19); ne-a dat și armele lui Dumnezeu. De aceea Paul ne spune: "Luați toată armătura lui Dumnezeu, ca să vă puteți împotrivi în ziua cea rea și să rămâneți în picioare, după ce veți fi biruit totul" (Ef 6,13); ba mai mult, ne-a dat și tehnicile sale de luptă.

Să ne oprim puțin Ia câteva din tehnicile luptă cu diavolul și moartea, date nouă de Domnul:

1. Ascultarea continua de Tatăl. Pentru Isus ascultarea de Tatăl era ca o hrană zilnică.

Isus le-a zis: "Mâncarea Mea este să fac voia Celui ce M-a trimes, și să împlinesc lucrarea Lui" (In 4,34). "Eu nu pot face nimic de la Mine însumi: judec după cum aud; și judecata Mea este dreaptă, pentru că nu caut să fac voia Mea, ci voia Tatălui, care M-a trimes" (In 5,30). "Căci M-am pogorât din cer ca să fac nu voia Mea, ci voia Celui ce M-a trimes" (In 6,38).

2. Împotrivirea pe tot parcursul vieții, diavolului și planurilor sale, căci "Fiul lui Dumnezeu S-a arătat ca să nimicească lucrările diavolului" (1In 3,12). De aceea Biblia ne îndeamnă pe toți: "Împotriviți-vă diavolului, si el va fugi de la voi!" (Iac 4,7).

3. Împotrivirea față de păcat până la sânge (cf. Ev 12,4). Isus a urât din veșnicie păcatul și nu l-a comis niciodată în viața sa. Și pentru asta Isus a putut să spună: "Diavolul n-are nimic în Mine" (In 14,30) și: "Cine mă poate învinui de păcat?" (In 8,46) De aceea ne spune și nouă Biblia: "Socotiți-vă morți față de păcat, și vii pentru Dumnezeu, în Isus Cristos, Domnul nostru" (Rom 6,11)

4. Isus, deși era Dumnezeu, s-a smerit, s-a coborât pe pământ deși locuia în cer, s-a făcut mic deși era mare, s-a împovărat cu firea și cu păcatul nostru deși era nevinovat: "El, măcar că avea chipul lui Dumnezeu, totuși n-a crezut ca un lucru de apucat să fie deopotrivă cu Dumnezeu, ci S-a dezbrăcat pe Sine Însuși și a luat un chip de rob, făcându-Se asemenea oamenilor. La înfățișare a fost găsit ca un om; S-a smerit și S-a făcut ascultător pâna la moarte, și încă moartea de cruce" (Fil 2,6-8).

Știți de ce Isus s-a smerit și s-a făcut mic și apoi a ales ucenici mici și smeriți? Pentru că diavolul fiind mândru, nu se poate pleca și de aceea nu-i poate ajunge, nici atinge și nici lovi pe cei mici și smeriți. Dar cei mândri sunt pentru satana ca o minge ridicată la fileu, numai buni de cuprins și lovit imparabil.

Știți cum învinge leul cornutele mari? Se lipește de pământ și astfel le apucă mai bine de gât și sugrumă. Așa a făcut și Isus, Leul din tribul lui Iuda, cu satana, cornuta cea mare a iadului, și așa trebuie să facem și noi. De aceea Psalmistul se roagă: "Păzește-l, Doamne pe slujitorul tău de mândrie, ca ea să nu mă stăpânească niciodată. Atunci voi fi fără vină și curățat de păcatul cel mare" (Ps 118,14).

Lecturile de astăzi ne arată ca apostolii au învățat repede tehnicile de luptă ale lui Isus. Astfel :

- Isus care la înviere le-a poruncit să-i fie martori, iată-i că acum ascultă și predică în numele Lui.

- Isus care le-a spus să nu teamă de oameni, iată-i că acum ies din ascunzătorile lor.

- Isus care le-a spus să învețe de la El smerenia, iată că Ioan se pleacă și dă întâietate lui Petru.

- Isus care le-a spus că numai El este adevărul, Petru și Ioan lasă toate și aleargă după Isus; Paul lasă toate și caută lucrurile de sus; Maria Magdalena și toți ucenicii buni fac la fel.

Sfântul Ioan Gură de Aur, spune: "Biserica a fost asemuită cu salvatoarea Corabie a lui Noe. Dar lucrarea ei este mult mai înaltă și mai binefăcătoare decât a corabiei lui Noe, căci animalele sălbatice luate în corabie, tot sălbatice au rămas la ieșirea din ea. Pe când Biserica, sub domnia lui Cristos, ia păcătoșii la bordul ei și-i preface în sfinți. Astfel: cocoșul mândru e prefăcut în porumbel; lupul e prefăcut în miel; omida e prefăcută în fluture; întunecatul în lumină".

Sfântul Paul un învins al satanei la început, dar care mai apoi a devenit biruitor prin Isus înviat, spunea: "Cine ne va despărți pe noi de dragostea lui Hristos? Necazul, sau strâmtorarea, sau prigonirea, sau foametea, sau lipsa de îmbrăcăminte, sau primejdia sau sabia? Căci sunt bine încredințat că nici moartea, nici viața, nici îngerii, nici stăpânirile, nici puterile, nici lucrurile de acum, nici cele viitoare, nici înălțimea, nici adâncimea, nici o altă făptură, nu vor fi în stare să ne despartă de dragostea lui Dumnezeu, care este în Isus Hristos, Domnul nostru" (Rom 8,35-39).

Sfântul Augustin spunea credincioșilor săi din Hippona: "Dacă Dumnezeu v-ar făgădui 1000 de ani de belșug pământesc, dar cu mențiunea că nu veți domni niciodată cu Isus înviat în cer, ce ați alege. Atunci toată mulțimea credincioșilor din biserică, a strigat într-un glas: "Să piară toate cele pământești, numai pe Domnul Isus să nu-L pierdem!" De aceea suntem îndemnați și noi astăzi, să râvnim la lucrurile de sus, unde Cristos șade de-a dreapta lui Dumnezeu, și unde este ascunsă și viața noastră în Cristos. (cf. Rom 3,1-4)

Apostolii și ucenicii au fost doar primii, doar începutul celor care au început să folosească tehnicile de luptă ale lui Isus și să se împărtășească astfel de biruințele lui împotriva dușmanilor mântuirii. Dar generațiile care au urmat au continuat, au învățat și aplicat aceste tehnici ale lui Isus, și se împărtășesc și astăzi de victoria lui Isus asupra dușmanilor mântuirii.

Un lucrător dintr-o brutărie a avut ocazia să fure niște rețete de panificație de la patronul său, care și-a uitat carnețelul deschis, și cu ele putea deschide și el o brutărie concurentă și să se umple de bani. Dar gândindu-se la lucrurile de sus pe care ni le-a câștigat Isus prin moartea și învierea sa, a refuzat păcatul. Și o pace mare a coborât în inima lui, și a devenit și el cu Isus, biruitor peste păcat și moarte. "Tot așa și voi, să vă considerați morți pentru păcat, și vii pentru Dumnezeu, în Cristos Isus" (cf. Rom 6,11)

Isaia, care a trăit cu șapte sute de ani înainte de Nașterea Mântuitorului, spunea așa: "De aceea Îi voi da partea Lui la un loc cu cei mari, si va împărți prada cu cei puternici, pentru c? S-a dat pe Sine însuși la moarte" (Is 53,12) Cine sunt "cei mari" și "cei puternici", cu care Domnul Isus va "împărți prada?" Suntem tocmai noi credincioșii Săi, care am primit acum de la El, puterea, armele, exemplele și tehnicile de luptă, și am devenit astfel "mari și puternici".

Închei cu Sfântul Augustin care spunea că, "atunci când vom ajunge în cer, lângă Isus înviat și glorificat, vom cânta un veșnic "Alleluia" alternat cu "Amin", mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru tot ce ne-a dat prin Cristos. Așa să fie ! Cristos a înviat și Paște fericit tuturor!

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat