Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pildești: Trecerea la lideri

După o săptămână de pregătire personală, la 9 aprilie 2012, a doua zi a sărbătorii Învierii Domnului nostru Isus Cristos, scoutiștii au avut parte de un moment important ce s-a desfășurat la biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Pildești, înainte de celebrarea liturgică de dimineață.

Câțiva ajutori de lideri, mai exact un număr de 7, s-au trezit înaintea soarelui, la 6:30 pentru a trece la ramura liderilor în mod oficial. Momentul trecerii a fost pregătit de fr. Jesus Sagredo, iar alături au fost fr. Jose Maria și doi dintre liderii mai mari: Emanuela Dumea și Leonard Farcaș.

Ceremonia a constat în câteva momente importante: citirea lecturii (trecerea Mării Roșii), un scurt dialog cu privire la motivația participanților de a deveni lideri, gestul trecerii și al primirii, reînnoirea promisiunii și citirea Legii Scout, iar în final felicitările și asistarea la sfânta Liturghie.

Având un rol fundamental în descoperirea importanței acestei treceri, citirea din cartea Exodului a constituit unul din momentele esențiale, fiind semnificativă acestui eveniment. Astfel, cum poporul ales a fost eliberat și ajutat de Dumnezeu pentru a trece spre Țara Promisă, asemeni și viitorii lideri au fost aleși să își ducă la îndeplinire misiunea încredințată, roadele acestei misiuni putând fi culese doar după muncă și sacrificiu. De aceea, trecerea la lideri constituie un angajament continuu de slujire și de împlinire a legii Scout, după cum și aceștia și-au motivat alegerea. Fiecare dintre ei a răspuns la întrebarea de ce vreau să trec la lideri și la ce sunt dispus. Motivațiile lor au fost făcute într-o manieră răspunzătoare și conștientă de alegerea pe care urmau să o facă. După aceea, a urmat gestul trecerii. Noii lideri și-au ,,îngropat" vechiul nod de eșarfă, iar apoi au primit din partea celorlalți lideri noul nod, caracteristic ramurii de lideri, și salutul primirii. Pentru ca pasul făcut să fie conștientizat mai bine, s-a citit legea Scout și apoi a fost reînnoită promisiunea. Prin urmare, aceștia au promis din nou să facă tot ce le stă în putință pentru a-și îndeplini datoria față de Dumnezeu și țară, a-i ajuta pe alții în orice situație și a observa Legea Scout. După, fiecare a primit o amintire din partea Fraților, și anume un fluier, pentru a putea face mereu auzit mesajul pe care vor să îl transmită. La final, s-au făcut felicitările, iar apoi participarea fiecăruia la Liturghie a fost un alt moment important prin care aceștia au fost mai aproape de Dumnezeu.

Deși vremea nefavorabilă a făcut ca locul stabilit să fie schimbat, casa Domnului a fost poate cel mai bun loc în care s-a putut desfășura această trecere. Ambientul de liniște și apropierea de Domnul a constituit cadrul perfect prin care cei șapte și-au luat angajamentul de a-și împlini misiunea de lider Scout. Iar momentul în care această trecere a fost realizată, sărbătoarea Învierii Domnului Isus Cristos, a venit ,,mănușă", după cum zice o vorbă din popor, întrucât Paștele este o sărbătoare de trecere de la moarte la viață, de la întuneric la lumină. Astfel, noii lideri au avut parte de o trecere solidă fundamentată pe câteva elemente esențiale. Însă cel mai important e angajamentul pe care și l-au luat trecând la etapa de lideri, ei fiind niște mărturii vii al faptului că fiecare tânăr, persoană, se poate angaja în a contribui la lăsarea unei lumi mai umane, în a face lucruri mărunte, dar care sunt cărămizi importante pentru construirea unei societăți mai bune, înlăturând astfel pesimismul tot mai actual cu privire la generația tânără.

Pentru a face o concluzie, evenimentul trecerii a fost unul important pentru scoutiștii din Pildești, din mai multe motive, printre care și mărirea grupului de lideri ce fac posibilă continuarea și îndeplinirea misiunii Scout ce e prezentă în această localitate de aproape 18 ani. Iar pentru că acest eveniment a fost unul semnificativ pentru actualii lideri, vă invit să urmăriți câteva mărturii ale celor în cauză:

,,Pentru mine a fost o dimineața specială ținând seama de cadrul în care s-a desfășurat ceremonia de trecere la lideri, o dimineață aparte în care după ce am primit nodul de lideri ni se putea citi zâmbetul pe fața și ne-a cuprins un sentiment deosebit de satisfacție și împlinire, momente unice ce le voi ține tot timpul minte" (Chelaru Iosif).

,,Trecerea la lideri a fost un moment pe care îl așteptam de mult timp, deși când am intrat în familia Scout la ramura lupișorilor, nu îmi imaginam că voi ajunge până aici. Însă faptul că deja sunt lider pentru mine înseamnă o conștientizare puternică a misiunii pe care o avem, dar și faptul că mă regăsesc și mă împlinesc ca individ în cercetășie. Astfel, trecerea mă ancorează într-un angajament puternic și continuu pe care eu am ales să îl fac. Îmi doresc ca fiecare cercetaș să ajungă până aici, chiar dacă a fi lider implică pe lângă multă bucurie și satisfacție, și multă muncă și dăruire" (Angela Dimișcă).

,,Un moment ce cu siguranță nu va fi uitat... Un moment ce ne va aduce aminte de misiunea noastră ca cercetași. Deși am fost matinali, somnul nu a afectat cu nimic dorința de a păși pe treapta liderilor. Trecerea noastră nu a fost la fel de fastuoasă ca trecerea prin Marea Roșie, dar a fost cu siguranță o trecere importantă din viața noastră de cercetași care nu va fi uitată. Sper ca după această trecere să nu scadă intensitatea cu care m-am dedicat cercetășiei, ci să crească zi de zi mai mult" (Maria Chelariu).

Angela Dimișcă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9 aprilie: Pildești: Trecerea la lideri


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat