Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul Urbi et Orbi - Paște 2012

Iubiți frați și surori din Roma și din lumea întreagă,

"Surrexit Christus, spes mea" - "Cristos, speranța mea, a înviat" (Secvența pascală).

Să ajungă la voi glasul plin de bucurie al Bisericii, prin cuvintele pe care vechiul imn le pune pe buzele Mariei Magdalena, prima care l-a întâlnit pe Isus înviat în dimineața de Paști. Ea a alergat la ceilalți discipoli și, cu sufletul la gură, le-a vestit: "L-am văzut pe Domnul!" (In 20,18). Și noi, care am străbătut deșertul Postului Mare și zilele dureroase ale Pătimirii, astăzi dăm spațiu strigătului de victorie: "A înviat! A înviat cu adevărat!".

Fiecare creștin retrăiește experiența Mariei Magdalena. Este o întâlnire care schimbă viața: întâlnirea cu un Om unic, care ne face să experimentăm toată bunătatea și adevărul lui Dumnezeu, care ne eliberează de rău nu în mod superficial, momentan, ci ne eliberează de rău în mod radical, ne vindecă total și ne redă demnitatea noastră. Iată pentru ce Maria Magdalena îl numește pe Isus "speranța mea", pentru El a făcut-o să se renască, i-a dăruit un viitor nou, o existență bună, eliberată de rău. "Cristos speranța mea" înseamnă că orice dorință a mea de bine găsește în El o posibilitate reală: cu El pot spera ca viața mea să fie bună și să fie deplină, veșnică, pentru că însuși Dumnezeu s-a apropiat până acolo încât a intrat în omenitatea noastră.

Însă Maria Magdalena, ca și ceilalți discipoli, a trebuit să-l vadă pe Isus refuzat de conducătorii poporului, arestat, biciuit, condamnat la moarte și răstignit. Trebuie să fi fost insuportabil să vadă Bunătatea în persoană supusă răutății umane, Adevărul batjocorit de minciună, Milostivirea insultată de răzbunare. Cu moartea lui Isus părea să eșueze speranța celor care se încredeau în El. Dar acea credință nu a dispărut niciodată complet: mai ales în inima Fecioarei Maria, mama lui Isus, flacăra mică a rămas aprinsă în mod viu chiar și în întunericul nopții. Speranța, în această lume, nu poate să nu se confrunte cu duritatea răului. Nu numai zidul morții o împiedică, ci mai mult încă sunt vârfurile ascuțite ale invidiei și orgoliului, ale minciunii și violenței. Isus a trecut prin această împletitură mortală, pentru a ne deschide trecerea spre Împărăția vieții. A exista un moment în care Isus apărea înfrânt: întunericul acoperise pământul, tăcerea lui Dumnezeu era totală, speranța un cuvânt care părea de acum zadarnic.

Și iată, în zorii zilei după sâmbătă, mormântul este găsit gol. Apoi Isus se arată Mariei Magdalena, celorlalte femei, discipolilor. Credința se renaște mai vie și mai puternică decât oricând, de acum invincibilă, pentru că este întemeiată pe o experiență decisivă: "Moartea și viața s-au înfruntat într-un mod minunat. Stăpânul vieții era mort, dar acum, viu, el triumfă". Semnele învierii atestă victoria vieții asupra morții, a iubirii asupra urii, a milostivirii asupra răzbunării: "Mormântul lui Cristos cel viu, / gloria lui Cristos înviat, / și îngerii martorii săi, / giulgiul și veșmintele".

Iubiți frați și surori! Dacă Isus a înviat atunci - și numai atunci - a avut loc ceva cu adevărat nou, care schimbă condiția omului și a lumii. Atunci El, Isus, este unul în care ne putem încrede în mod absolut, și nu numai să ne încredem în mesajul său, ci chiar în El, pentru că Cel Înviat nu aparține trecutului, ci este prezent astăzi, viu. Cristos este speranță și întărire în mod deosebit pentru comunitățile creștine care sunt mai mult încercate din cauza credinței de discriminări și persecuții. Și este prezent ca forță de speranță prin Biserica sa, aproape de orice situație umană de suferință și de nedreptate.

Cristos Înviat să dăruiască speranță Orientului Mijlociu, pentru ca toate componentele etnice, culturale și religioase din acea regiune să colaboreze pentru binele comun și respectarea drepturilor umane. Îndeosebi în Siria să înceteze vărsarea de sânge și să se întreprindă fără întârziere calea respectului, a dialogului și a reconcilierii, așa cum este dorit și de comunitatea internațională. Numeroșii fugari, care provin din țara aceea și au nevoie de asistență umanitară, să găsească primirea și solidaritatea care să poată alina suferințele lor grele. Victoria pascală să încurajeze poporul irakian să nu precupețească nici un efort pentru a înainta pe drumul stabilității și al dezvoltării. În Țara Sfântă, israelienii și palestinienii să reia cu curaj procesul de pace.

Domnul, învingător al răului și al morții, să susțină comunitățile creștine de pe continentul african, să le dea speranță pentru a putea înfrunta dificultățile, să le facă făcătoare de pace și artizane ale dezvoltării societăților de care aparțin.

Isus Înviat să întărească populațiile suferinde din Cornul Africii și să le favorizeze reconcilierea; să ajute Regiunea Marilor Lacuri, Sudanul și Sudanul de Sud, dăruind locuitorilor respectivi forța iertării. Lui Mali, care trece printr-un moment politic delicat, Cristos Glorios să-i dea pace și stabilitate. Nigeriei, care în aceste ultime timpuri a fost teatru pentru numeroase atacuri teroriste, bucuria pascală să reverse energiile necesare pentru a relua construirea unei societăți pașnice și care respectă libertatea religioasă a tuturor cetățenilor săi.

Paște fericit tuturor!

Benedictus pp. XVI

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat