Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

De o actualitate surprinzătoare

Mesajul adresat celor din Roma de Ioan al XXIII-lea la 8 aprilie 1962

Este o invitație la rugăciune, la o pregătire spirituală specială, la cooperarea activă pentru rezultatul bun al Conciliului scrisoarea pe care Ioan al XXIII-lea o adresează în mod specific poporului din Roma la 8 aprilie 1962, prima duminică a Pătimirii, așa cum era numită actuala duminică a cincea din Postul Mare, adică duminica dinaintea Duminicii Floriilor. Mai sunt încă șase luni până la data de 11 octombrie, sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria Născătoare de Dumnezeu, când se va deschide Conciliul al II-lea din Vatican. În iminența marelui eveniment ecumenic, "a cărui așteptare este exaltare neliniștită a întregii lumi", Papa cheamă la adunare toate categoriile de credincioși din Roma cu o formulă care dă titlu documentului său: "Toți câți sunteți" (Quanti siete).

"Toți câți sunteți colaboratorii noștri în îngrijirea cea mai directă a sufletelor din acest oraș... toți câți participați la grijile conducerii Bisericii în dicasterii, congregații, tribunale și oficii din Curia Romană..., toți cei care, persoane consacrate și credincioși, bărbați și femei, sunteți în mod special consacrați cultului Domnului... toți cei care din laicatul catolic constituiți marea mulțime a acestei prime dieceze din lume... toți cei care sunteți venerabili frați și preaiubiți fii ai noștri...".

Ioan al XXIII-lea le cere tuturor participare, împărtășire de intenții dar mai ales rugăciuni, așa cum făcuse deja cu preoții în exortația "Sacrae laudis" dedicată lor în ziua Epifaniei din același an. "Succesul unui Conciliu", scrie acum Papa, "ca acesta care acum este în pregătire, în înțelegere activă și înțeleaptă de energii, asigură fără îndoială zile mai bune nu numai pentru Biserică, ci pentru întreaga omenire" și amintește că "și din partea fraților despărțiți de unitate și de catolicitate continuă să vină până acum exprimările unei așteptări respectuoase și încrezătoare".

Alături de rugăciuni - îndeosebi le invocă pe cele ale copiilor, ale celor suferinzi și recitarea Rozariului din partea familiilor - Pontiful cere credincioșilor din Roma în lunile de așteptare până la Conciliu "o îngrijire atentă și delicată a vieții spirituale". Pentru a da forță cererii sale se inspiră din omiliile sfântului Grigore cel Mare, "unul dintre cei mai iluștri fii ai Romei creștine, învățător renumit și Papă dintre cei mai mari ai Sfintei Biserici" și preia "cinci povețe apostolice", "esențiale pentru a marca fizionomia pe care vor trebui să o aibă catolicii buni din Roma în timpul acestei perioade a Conciliului ecumenic":

1. Să mențină vie dorința față de patria cerească; 2. Să mortifice, prin pocăință, concupiscențele simțurilor; 3. Să se ferească de vanitatea și de fala lumii; 4. Să nu dorească bogățiile altora; 5. Să fie caritabili și solidari față de aproapele.

Lăsând la o parte celelalte, la fel de importante, merită să prezentăm cuvintele cu care Ioan al XXIII-lea explică și dezvoltă conceptul exprimat de al patrulea punct ("Aliena non appetere" în versiunea originală a sfântului Grigore), pentru că sunt de o actualitate surprinzătoare. "Marele precept și marea tentație se află în fața tuturor: să nu furi, să nu defraudezi câștigul muncitorilor, să nu-i asuprești pe cei săraci, să nu flirtezi prin căutarea denaturată a bogățiilor trecătoare. Dacă ne gândim bine, acesta este marele chin al întregii lumi: în raporturile de ordine sau de dezordine politică și economică, nu spunem că nu există persoane oneste și care respectă drepturile celorlalți, dar de fapt una dintre cele mai puternice tentații ale vieții, în fața căreia în forme vizibile sau ascunse ale înșelătoriei subtile ale inițialei aliena appetere se ajunge la oroarea care se transformă în exterminarea orașelor, națiunilor și popoarelor".

"Apropiindu-se tot mai mult Conciliul", conclude Papa Ioan scrisoarea sa către cei din Roma, "noi vom mai percepe ocazia de a vă vorbi", împreună "cu ceea ce îi va plăcea să vă propună preavrednicul și preaiubitul nostru Cardinal vicar". Între timp - este ultima recomandare paternă - "pregătiți-vă într-adevăr, cu plinătate de evlavie religioasă și cu puritate de purtare, la harul extraordinar al Domnului. Viața zilnică a tuturor și a fiecăruia să fie o colaborare generală și compactă la marele eveniment".

(După agenția SIR, 7 aprilie 2012)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat