Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Noaptea sfântă a Învierii Domnului nostru Isus Cristos

"Aceasta este Noaptea în care Cristos sfărâmând lanțurile morții, se înalță biruitor din adâncuri!" (cf. Vestirea solemnă a Învierii)

Cristos a înviat!

Clopotele bisericilor noastre care au amuțit timp de trei zile, îndurerate și ele parcă de pătimirile și moartea lui Isus, răsună din nou în această noapte preasfântă, anunțând minunea minunilor și bucuria bucuriilor, Învierea Domnului nostru Isus Cristos.

În urma păcatului, dușmanii cei mai de temut ai omului, diavolul și moartea, împreună cu toți aliații lor: frica, tristețea, nesiguranța și întunericul sub toate înțelesurile lui, păreau că au învins în mod definitiv. Dar tocmai atunci când totul părea pierdut iremediabil pentru om și victorie totală pentru ei, tocmai atunci a înviat Isus, biruind veșnic pe toți temuții noștri dușmani, iar nouă ne-a adus bucuria.

Iată numai câteva gânduri, luate din Celebrarea sfintei nopți a Învierii lui Isus, care adeveresc toate aceasta:

Când diavolul credea că stăpânește mai bine lumea prin întunericul adus de el în lume, când întunericul său a ajuns la apogeu, tocmai atunci a răsărit o lumină, a înviat Isus, și tot întunericul diavolului s-a risipit ca un fum. (cf. Ceremonia luminii)

Când Faraon și Egiptul, simbol al sclaviei și al morții, credeau că stăpânesc autoritar peste fiii lui Israel, tocmai atunci Dumnezeu l-a ridicat pe Moise, imagine profetică a lui Isus, și prin el a eliberat poporul din sclavie, umplând Egiptul de răni și pe Faraon de lacrimi. (cf. Ex 14,15-15,1)

Când toți își pierduseră speranța că Dumnezeu mai poate găsi un om, ca Avram, prin care să poată reface poporul său, tocmai atunci Dumnezeu l-a ridicat pe Isus din mormânt, și a început construcția unui nou popor al lui Dumnezeu. Dar un nou popor: cu o naștere nouă, cu o inimă nouă, cu o lege nouă, cu o alianță nouă, cu o jertfă nouă, cu o hrană nouă, cu o misiune nouă, cu o patrie nouă. (cf. Liturgia nopții Învierii.)

Deci, în această sfântă noapte de Paști, toate rugăciunile, toate ceremoniile, toate lecturile, toate gesturile, toate duc la victoria lui Isus asupra morții și a tuturor dușmanilor săi. Dar în același timp toate duc și la victoria noastră, împreună cu El, asupra morții și asupra tuturor dușmanilor noștri.

Un gânditor creștin din primele secole povestește că, într-o noapte, a avut un vis. Mii de păsărele se zbăteau sub o plasă întinsă la o anumită înălțime de la pământ, ca într-o colivie uriașă. Încercau mereu să-și ia zborul, dar se loveau de plasă și cădeau înapoi pe pământ. Era un spectacol trist și înspăimântător. Dar, la un moment dat, o pasăre s-a hotărât să lupte împotriva plasei până la victorie. Fără să țină seamă de răni, sânge și durere, a reușit în final să o rupă, și să creeze o gaură în plasă, pe unde și-a luat zborul spre cer. A izbucnit apoi un strigăt de bucurie în toate acele nenumărate zburătoare care, într-un fâlfâit de aripi, care nu poate fi descris, și s-au repezit spre deschizătură. Una după alta și-au luat zborul spre cerul fără limite. Isus Cristos, acceptând moartea, prin învierea sa, a rupt plasa destinului nostru tragic, deschizându-ne căile cerului. (cf. Jean Vernette, Parabole pentru azi, pag. 36)

De aceea, pe obeliscul de granit de 30 de metri înălțime, din mijlocul pieței bazilicii "Sfântul Petru" din Roma, inima creștinismului, obelisc adus de împăratul roman, Caligula (12-41), din Egipt, s-au scris aceste cuvinte: "Cristos învinge, Cristos domnește, Cristos poruncește!".

Sfântul Augustin (354-430), meditând învierea lui Isus, spune: "Mult mai mult s-a câștigat prin învierea lui Isus decât s-a pierdut prin căderea lui Adam în păcat". De aceea a exclamat: "O felix culpa!" adică "O fericită vină!", expresie preluată și de Preconiu Pascal.

Iar Sfântul ierarh rus, Tihon (1724-1783), a exclamat și el într-o frumoasă rugăciune: "Ascultă, suflete al meu! Pentru mine și pentru fericirea mea, Dumnezeu a creat lumea. Pentru mine și pentru fericirea mea, El a devenit om în Cristos. Pentru mine și pentru fericirea mea, a pătimit pe Cruce. Pentru mine și pentru fericirea mea, s-a ridicat din morți. Pentru mine și pentru fericirea mea, s-a înălțat la ceruri. Totul pentru mine și pentru fericirea mea."

Se spune că, pentru a marca credința lor în învierea lui Cristos, dar și pentru a marca credința în învierea celor care alcătuiesc Biserica lui, primii creștini țineau slujba de Înviere în cimitirul satului. Iar după ce se termina slujba, preotul însoțit de popor, făcea o procesiune de-a lungul cimitirului și cânta: "Cristos a înviat!" Apoi se oprea lângă mormintele unde așteptau membrii familiilor care pomeneau pe dragi lor adormiți, și îi saluta pe fiecare grup în parte cu: "Cristos a înviat!", iar ei răspundeau cu mare credință: "Adevărat a înviat!" Așa știau ei să sărbătorească Învierea lui Isus, ca un semn și o garanție a învierii lor. Și în multe locuri se face și azi la fel.

Poate și pe noi ne-au îndurerat și ne-au răscolit sufletește pătimirile lui Isus din Vinerea Mare, ca pe acel om puțin credincios care exclamat trist: "Oare ce făcea Dumnezeu când Fiul său agoniza pe cruce?" Dar care om, a primit de la un trecător credincios, cu un răspuns bun, care l-a ajutat să înțeleagă misterul: "Îi pregătea Învierea!"

Dumnezeu pregătit o înviere pentru Isus. Dar Dumnezeu a pregătit o înviere și pentru toți cei care trăiesc și cred în Cristos, în ciuda tuturor suferințelor lor.

Iată o credință tare în acest sens:

Un om căruia i-a murit soția, a fost întrebat de vecinul său: "Cum îți mai merge?" Iar acesta i-a răspuns la întrebare cu: "Cristos a Înviat!" Iar acesta, în loc să-i răspundă creștinește cu:

"Adevărat că a înviat!", i-a răspuns: "Ei și...?" Atunci omul căruia i-a murit soția, i-a răspuns: "Dacă Cristos a înviat, atunci totul e bine și nu am de ce să-mi fac griji cu soția mea. Dacă Cristos a înviat, atunci păcatele ei și ale mele sunt iertate. Dacă Cristos a înviat, atunci mormântul soției mele și toate mormintele vor fi goale". "Pentru ce îl căutați pe cel viu printre cei morți, a întrebat îngerul?" Dacă Isus a înviat, atunci El ne-a deschis tuturor credincioșilor porțile Raiului. "Astăzi vei fi cu mine în Rai, i-a spus Isus tâlharului căit". Dacă Isus a înviat, atunci viața nu mai are nici o situație fără de ieșire.

E demn de observat în această preasfântă noapte de Paști, Dumnezeu și Isus înviat, au învins pentru noi, pe toți dușmanii lui și ai noștri, folosindu-se de armele lor. Astfel i-a învins pe egipteni cu marea lor, pe diavol și toți dușmanii cu răutatea lor, pe moarte cu veninul ei etc.

Sintetizez acum misterul Învierii Domnului și spun: Cu ușurința cu care Dumnezeu și-a trecut poporul prin Marea Roșie ca pe uscat, cu ușurința cu care Samson îi bătea și se dezlega de legăturile filistenilor, cu ușurința cu care David l-a învins pe uriașul Goliat și pe dușmanii săi, cu ușurința și siguranța cu care Daniel a închis gura leilor din groapa morții, cu ușurința și credința prin cei trei tineri din Babilon au scăpat de flăcările cuptorului încins, dar mai ales cu ușurința cu care Isus a învins legăturile diavolului și ale morții... zic, cu aceeași ușurință Isus, a învins și va învinge, pentru noi toți, și pentru toți cei care îl slujesc cu credință, toate situațiile limită, toate durerile și bolile, pe toți dușmanii și potrivnicii, toate uneltirile diavolului și a oamenilor lui, iar când va reveni în slavă, va învinge și ultimul nostru dușman, moartea, pe care o va arunca în Iazul de foc, alături de toți ceilalți dușmanii și toate relele care s-au ridicat nemilos împotriva noastră.

Evanghelia din această noapte preasfântă a Învierii Domnului nostru Isus Cristos, se încheie cu aceste importante cuvinte, pentru femeile sfinte, dar și pentru unul fiecare dintre noi: "Mergeți și spuneți toate acestea ucenicilor Lui" (Mc 16,7). Dacă suntem pătrunși de bucuria Învierii Domnului, nu putem tăcea fără să spunem tuturor bucuria noastră prin cuvinte și prin fapte, așa cum nu se poate ascunde cetatea de pe munte și candela sub obroc. Cristos a înviat !

Pr. Lungu Ioan
 


lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat