Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pildești: O zi de reculegere pentru familii

Duminica Floriilor (1 aprilie 2012) a fost pentru grupul nostru o zi cu totul specială. Nu întâmplător am ales această duminică pentru o zi de reculegere. Ne-am dorit ca împreună să începem săptămâna sfântă, în rugăciune și meditație reflectând mai mult la marele mister al morții și învierii lui Isus.

Tema propusă a fost: "Laicii și rolul lor în Biserică".

Dis de dimineață, pașii noștri s-au îndreptat spre Liceul "La Salle" și împreună, un grup destul de numeros, 45 din Pildești și 14 din Traian am început ziua cu rugăciunea de laude.

A urmat apoi prima meditație susținută de pr. Cornel Berea, SVD, tema acestei meditații fiind: "Drumul lui Petru către maturitate în lumina textelor patimii și învierii lui Isus".

După ce părintele ne-a prezentat și explicat în detaliu atitudinea lui Petru prezentă în trei locuri din textele Patimii și în trei locuri în cele ale Învierii, a concluzionat: "Drumul lui Petru este deci simbolul fiecărui drum al umanității către adevărata maturitate, aceea de a fi cu Dumnezeu, cu Cristos; este drumul oricărui pelerinaj către casa Tatălui. Putem să ne confruntăm cu viața lui Petru pentru a înțelege în care etapă a drumului ne găsim? Punându-ne această întrebare, vrem să spunem că într-adevăr ne dorim mai mult, având certitudinea că Duhul Sfânt ne va face să descoperim și să recunoaștem ce lucru ne lipsește și care rămâne obiectivul dorinței, rugăciunii și suferinței".

Iar spre reflecție părintele ne-a propus să facem o paralelă Noi și Petru, având la îndemână textele biblice, pentru a vedea elementele negative și pozitive prezente în figura lui Petru, luându-le ca și termen de comparație pentru fiecare dintre noi.

O provocare interesantă! Acest lucru ne-a ajutat la momentul care a urmat; sfânta Spovadă.

Ca o familie mai mare, ne-am adunat apoi în jurul altarului la sfânta Liturghie pentru a primi hrana spirituală de care avem atât de mare nevoie. Am retrăit împreună momentul pătimirii lui Isus, iar la predică, pr. diacon Gheorghe Iordache, SVD, ne-a ajutat să vedem care ar trebui să fie drumul nostru spre casa Tatălui.

După masa euharistică, a urmat prânzul, care, în timp, s-a dovedit a fi foarte important. Nu doar pentru calitatea sau cantitatea bucatelor, ci mai ales pentru că este momentul bucuriei, al dialogului și acestea ajută întotdeauna la consolidarea grupului.

După-amiază am continuat programul nostru în aula de conferințe. Ne-am bucurat să-i avem pentru câteva momente în mijlocul nostru pe pr. Ciprian Bulai și pr. Gabriel Ciobanu, vicarii parohiei noastre, care ne-au adresat câteva cuvinte de încurajare și totodată ne-au asigurat că vom putea conta pe sprijinul lor oricând.

Tema meditației de după-amiază a fost: "A fi sare și lumină". La această meditație, părintele diacon ne-a explicat că nu trebuie să facem lucruri extraordinare pentru a putea fi sare si lumină pentru cei din jurul nostru. Valorificând talanții primiți în dar de la Dumnezeu, iubind fără a obosi, dăruind din timpul nostru nu doar celor pe care îi iubim, sunt doar câteva motive care să ne facă să simțim că timpul a trecut cu folos.

"La sfârșitul vieții noastre nu vom fi judecați după câte diplome am primit, câți bani am făcut sau câte lucruri mărețe am înfăptuit. Vom fi judecați după cuvintele lui Isus: «Am fost flămând și mi-ați dat să mănânc. Am fost gol și m-ați îmbrăcat. Am fost fără adăpost și m-ați primit în casa voastră»", spunea Maica Tereza.

La concluzii, fiecare a avut ocazia să împărtășească celorlalți impresiile și trăirile lor. Este momentul punerii în comun care ne ajută și ne angajează pe mai departe.

Calea Sfintei Cruci a fost momentul final acestei zile de har.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru această experiența minunată și îl rugăm să ne ajute să punem în practică, în familiile noastre, tot ce am trăit și simțit în această zi. Mulțumim de asemenea tuturor celor care s-au implicat pentru buna desfășurare a acestei zile: preoților mai sus menționați, gazdelor noastre, Frații Școlilor Creștine, în special fr. Jose Maria Barcos care a stat întreaga zi la dispoziția noastră. Bunul Dumnezeu să-i răsplătească cu harurile sale!

Grupul de familii din Pildești

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 aprilie: Pildești: O zi de reculegere pentru familii


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat