Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la Liturghia crismei: Eu și preoția mea

Pentru inima unui preot, Joia Sfântă este o zi privilegiată. Ea nu se poate derula normal, ca oricare altă zi, deoarece ei îi sunt rezervate clipe speciale de har. Cadrul Cinei de Taină se actualizează și, în spirit, te apropii de Isus Cristos împreună cu toți confrații din lumea întreagă ca să-l auzi spunând: "Atât de mult am dorit să mănânc Paștele acesta cu voi înainte de pătimirea mea" (Lc 22,14). Această zi nu e una ușoară, ci, dimpotrivă, una grea, care te pune pe gânduri, pe gândurile cele mai importante ale existenței tale, și te-ndeamnă să te înclini asupra trecutului tău și să-ți recapitulezi toată istoria vieții. Cu privirea adâncită în ființa ta, îți spui în gând sau în șoaptă, așa încât numai Dumnezeu să te poată auzi: Sunt preot! Și parcă nu-ți ajunge să-ți spui numai o dată și vrei să reiei cuvintele și să ți le repeți, simțind că ceea ce este incontestabil cu privire la tine, preoția, nu-ți este pe deplin înțeles nici măcar ție. Sunt preot... Sunt mulți în lumea asta preoți și eu sunt printre ei. Cuvinte precum: Domnul m-a ales din sânul mamei mele; Mergeți în toată lumea; Nu voi m-ați ales pe mine, ci eu v-am ales pe voi; Pe voi v-am numit prieteni; M-ai sedus, Doamne, și m-am lăsat sedus vin cu putere în prim-planul minții mele și-mi cer reflecție.

E mare vocația mea în comparație cu mine. Și, paradoxal, e cuprinsă în mine. În cadrul limitat și sărac al ființei mele își găsește expresia și își arată toată grandoarea. Prin ceea ce trăiesc, prin sentimentele, emoțiile și afectele mele se exteriorizează, atunci când sunt cu mine și cu singurătățile mele; când îi las pe ceilalți să aibă parte din viața mea și când eu mă inserez în viețile atâtor oameni.

În fiecare an intru în biserică pentru a concelebra sfânta Liturghie a Crismei cu o emoție rezervată doar acelui ceas. Împreună cu ceilalți confrați îmbrăcați în haină albă, pășesc tot mai aproape de Domnul și Învățătorul nostru. Ca înțeleși deja între noi, numai din priviri, știm cu toții, fără să trebuiască să ne-o spunem, că El ne-a chemat pe fiecare în parte și că suntem ai lui. Așa o demnitate mă onorează mai mult decât orice altceva pe lumea asta. În sinea mea, mă simt inundat de o mândrie incomunicabilă, pe care trebuie să o păstrez discret doar pentru mine. Cu o luciditate proaspătă îmi confirm: M-a chemat și pe mine! Fără să mi-o spună nimeni, am știut de la bun început, din motive pe care nu mi le pot încă explica, că nu mă înșel. El este cel căruia îi slujesc! În fața lui îmi plec genunchii și altarul pe care celebrez sfânta Liturghie primește sărutul meu în fiecare zi. El, Isus Cristos, Domnul și Regele inimii mele, le merită pe toate acestea. Îmi vin în minte cuvintele psalmistului: Ce-i voi da în schimb Domnului pentru tot binele pe care mi l-a făcut? Pe măsura a ceea ce mi-a dat el, nu voi putea să-i dau eu niciodată. M-a ales pentru el ca să mă trimită pentru ceilalți. Va exista în mine mereu un loc pentru care eu voi fi străin de lumea aceasta; ceva care va trebuie să rămână în contradicție cu lumea, ca să continui să rămân cu-adevărat preot. În munca mea, în sacrificiile mele, în tot ceea ce pot să dăruiesc, în atitudinile mele eu voi fi între oameni, voi fi al lor, voi fi pentru ei. Și așa voi putea să vorbesc despre Dumnezeu, despre Isus, să-l explic oamenilor, să-l celebrez, să-l fac viu în inimile lor, să-i iau apărarea, să pledez pentru cauza lui, să nu las să-i fie denigrată imaginea de eventuali inși care și-ar bate joc de el.

Urechile mele aud ca în fiecare an întrebările din ziua hirotonirii. Le percep cu fiecare an ce trece altfel. Îmi cunosc putințele și mai ales neputințele. Unele experiențe, slăbiciuni mă fac să suspin. Sigur au fost așteptări de la preotul ce sunt, pe care le-am înșelat. Au fost ceasuri de încercare pentru care era binevenită o putere de decizie și o rezistență mai pronunțată. În fața tainelor celebrate a lipsit pietatea și trăirea corespunzătoare. Mă gândesc retrospectiv și recapitulativ. Isus știa că n-am să excelez; știa că voi fi departe de o ținută ireproșabilă. Știa cu ce materie umană are de-a face, cui i se încredințează și pe cine alege să conteze. Cu toate acestea, a vrut să fiu preot. Preoția nu este sacramentul oamenilor sculptați din trăsături doar pozitive; ea nu e dată acelor firi în care sunt concentrate numai valori. Șoapta chemării nu trece neapărat pe lângă talente și elite umane. Ce mister e vocația asta! Ce mister rămân criteriile divine de selecție!

Reînnoiesc promisiunile. Vreau mai departe. Și-mi doresc să vreau în fiecare an de Joia Sfântă, toată viața mea, cu o convingere și o încredere crescândă, dar și cu omniprezenta conștiință a nevredniciei mele. Cele două întrebări adresate în predica din Joia Sfântă a anului trecut, de către PS Petru Gherghel, rămân adevărate: "Cum vom putea oare celebra și repeta cina prezenței sale spunând: Acesta este trupul meu, noi cei care avem o fire atât de înclinată spre păcat?" și iarăși: "Cum vom putea oare, noi care avem un sânge viciat, amestecat cu patimi și plin cu atracții lumești, să spunem: Acesta este sângele meu?" Voi putea, îndrăznesc să continui, pentru că Isus trebuie că mă vrea mai departe. Cine pe lumea asta m-ar putea valorifica mai bine decât el? Cu ce altceva aș schimba preoția și în ce alt lucru de sub cer aș putea găsi o valoare identică cu a ei? Ce ofertă mai mare decât cea a lui Isus mi s-ar mai putea face?

Este ziua Preoției. Ziua vocației mele. Mă umplu de bucurie și de recunoștință la adresa cerului, înaintea Duhului Sfânt, în fața lui Cristos, în atotcuprinderea milostivă a Tatălui. Pe toată întinderea sufletului meu domnește seninătatea. Înlăuntrul meu îi zâmbesc cu gratitudine Preacuratei Fecioarei Maria, Mama cerească a oricărui preot. Iar eu rămân pe gânduri, pe gânduri alese și-mi tot repet ca să-nțeleg ce sunt și ca să-nțeleg că până la urmă nu înțeleg cu totul: Sunt preot!

Pr. Cristian Diac


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat