Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Liturghia crismei împreună cu Sfântul Părinte

În Joia Mare fiecare episcop diecezan celebrează sfânta Liturghie împreună cu preoții săi, în amintirea Cinei Domnului, pentru a marca comuniunea care există între episcop și preoții săi, dar și pentru a binecuvânta uleiurile sfinte.

Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea, dincolo de faptul că este reprezentantul vizibil al lui Cristos pe pământ, este și episcopul Diecezei de Roma și, ca orice episcop, celebrează sfânta Liturghie alături de preoții săi.

Ceea ce este inedit la Litughia crismei la Roma este tocmai splendoarea pe care o are o astfel de celebrare. Peste 1.500 de preoți, în jur de 100 de episcopi, 20 de cardinali, fără a mai lua în calcul numărul diaconilor, al seminariștilor și al persoanelor consacrate, cu toții, adunați în jurul Sfântului Părinte, episcopul Romei, aduc mulțumire lui Dumnezeu pentru darul sfintei Preoții.

Printre preoții români prezenți la Liturghia crismei la Roma, în bazilica "Sfântul Petru", la 5 aprilie 2012, i-am "întrezărit" pe Mons. Anton Lucaci, responsabil cu pastorația românilor în Italia și cu programul în limba română de la Radio Vatican, pr. Isidor Iacovici, parohul comunității românilor catolici, pr. Adrian Dancă, responsabil la rândul său cu programul în limba română de la Radio Vatican, ca și pr. Felician Tiba, care dă "o mână de ajutor" la comunitatea română. Printre ministranții care au slujit anul acesta la altarul la care a celebrat Sfântul Părinte s-a numărat și seminaristul Sergiu Ursache, FDP, originar din Parohia Iași "Sf. Anton".

În cadrul predicii, Sfântul Părinte a vorbi despre demnitatea de a fi ales ca slujitor al Domnului, de a trăi această demnitate în spirit de slujire, cu zel și cu dăruire totală, conștienți că preoția nu e a noastră, ci e lui Isus Cristos. Preotul, spunea Sfântul Părinte, trebuie să se uite pe sine și să-l facă mereu prezent pe cel care l-a chemat la o astfel de demnitate, pe Cristos, Marele și Veșnicul Preot.

Fiind Joia Sfântă începutul celor trei zile de har premergătoare sărbătorii Învierii, preoții de la Roma, care îi reprezintă într-un oarecare fel pe toți credincioșii încredințați lor spre păstorire, îi felicită pe toți cei care s-au împărtășit din darul sfintei Preoții și transmit tuturor celor de "acasă" un Paște binecuvântat!

Pr. Felician Tiba

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5 aprilie: Vatican: Liturghia crismei împreună cu Sfântul Părinte


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat