Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Săbăoani: Parcurs formativ pentru tineri în Postul Mare

Tinerii din Parohia "Înălțarea Sfintei Cruci" din Săbăoani au avut parte de patru cateheze deosebite susținute de Asociația "Familia și Viața" în fiecare miercuri a lunii martie (7-28 martie 2012), la propunerea părintelui paroh Tiba Ciprian.

În prima cateheză, intitulată "Adolescența - vârsta descoperii propriei identități", tinerii și adolescenții au înțeles că sunt persoane, adică unitate de trup și suflet și ca au o valoare inestimabilă pentru că sunt create după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Totodată au descoperit caracteristicile perioadei de vârsta pe care o parcurg, atât frumusețile adolescenței, cât și pericolele ei, au luat cunoștință de temperamentul lor, de temerile lor, sentimentul de inferioritate cât și de presiunea negativă a unor grupuri; au conștientizat că stă în puterea lor să facă față provocărilor la această vârstă. Pentru o bună cunoaștere de sine, tinerii au beneficiat și de un joc antrenant.

La a două întâlnire s-au dezbătut două teme: "Sexualitatea: dar, bucurie și viață" și "Prietenie, îndrăgostire, iubire". Tinerii au înțeles valoarea sexualității, așa cum este văzută ea în planul lui Dumnezeu: un dar prin care se exprimă unitatea soților și prin care se generează viața, un dar pentru armonie în familie și societate. Au realizat că nu este totul să dai viață în sens biologic, că un copilul adus la viață are nevoie de tată și mamă, are nevoie de educație și că toți oamenii sunt chemați să dea viață, în plan fizic sau în plan spiritual. Tinerii au fost foarte atenți la diferențele dintre prietenie, îndrăgostire și iubire. Au înțeles că este necesar un drum pentru a trece de la îndrăgostire - care încă nu este o iubire matură - la iubirea adevărată, care presupune dăruire de sine și devotament, renunțare. Chestionarul dat i-a făcut să realizeze că iubirea se învață și că la această vârstă este dificil a deosebi iubirea adevărată de una falsă.

Tema celei de-a treia întâlniri: "Prietenie curată. De ce merită să aștepți?" a fost o provocare pentru tinerii prezenți. După ce au auzit despre păcatele împotriva curăției și consecințele acestora pentru viața lor, după argumentele morale prezentate au realizat că și bunul simț ne conduce la aceeași concluzie: cea mai bună decizie la această vârstă este de a nu avea relații sexuale până la căsătorie. Au învățat că aceasta depinde de voința lor și că trebuie să fie pregătiți să facă față provocărilor și ademenirilor din anturaj. Jocul de rol realizat de către doi din tinerii prezenți a demonstrat că atunci când există voința unei prietenii curate, tinerii știu să facă față provocărilor.

În cadrul ultimei întâlniri catehetice tinerii au luat cunoștință de gravitatea avortului și contracepției cât și a bolilor cu transmitere sexuală. Tinerii au fost uimiți să afle că România este pe primele locuri la numărul de avorturi efectuate, un lucru ce nu ne face cinste ca țară creștină, că s-au făcut mai multe avorturi decât numărul populației actuale a României. Au ținut în mâna lor un mulaj reprezentând embrionul la 12 săptămâni de sarcină - vârstă la care se fac majoritatea avorturilor... Au vizionat mărturia Giannei Jessen - o supraviețuitoare a unui avort salin. Evident, s-a strecurat întrebarea: "Dar dacă familia nu mai poate crește mai mulți copii decât are, ce ar trebui să facă?", iar răspunsul a fost: "Familia poate să folosească metodele naturale, pentru că ele nu alterează ritmul fertilității pus de Dumnezeu în corpul uman, nu dăunează organismului, iar unitatea relației conjugale este păstrată".

La final grupul a înălțat o rugăciune pentru protejarea vieții nenăscute. Tinerii de la Săbăoani au înțeles că viața e cel mai mare dar de la Dumnezeu și că trebuie prețuită și ocrotită încă din momentul conceperii până la moartea naturală.

Asociația "Familia și Viața"


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat