Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Calea Sfintei Cruci pe Dealul Cetățuii

Luni, 2 aprilie 2012, la ora 19.00, un grup numeros de tineri, împreună cu pr. Vasile Petrișor, s-au rugat Calea Sfintei Cruci pe Dealul Cetățuii, iar marți, 3 aprilie 2012, ora 19.30, în catedrala "Sfânta Fecioara Maria Regină" din Iași, au încredințat Mamei cerești și fericitului papă Ioan Paul al II-lea, prin rugăciunea sfântului rozariu, soarta tuturor copiilor ce trebuie să se nască.

Primăvara și-a făcut prezența și în orașul nostru... păsările vesele ciripesc, copacii se trezesc la o nouă viață, Soarele încălzește Pământul, căruia nu i-a spus niciodată: "Îmi ești dator"!

E luni și pare a nu fi o zi obișnuită. Ea are menirea de a ne iniția în trăirea cu spirit de credință și pocăință a Săptămânii Sfinte. Dealul Cetățuii ... undeva la periferia orașului aidoma Golgotei. Ceea ce până mai ieri era un loc pustiu, iată-l acum în mișcare. La poalele lui e forfotă, e semn că se întâmpla ceva. Tinerii entuziaști scrutează împrejurimile, ce încă se dezmierdau sub razele soarelui ce pătrundeau copacii în dezmorțire din Dealul Cetățuii... Prin mulțimea adunată se auzeau glasuri sfioase care întrebau: Cum va fi? Drumul e anevoios? Cum vom reuși să ajungem acolo... sus, unde crucea de pe turla mănăstirii Cetățuia unește cerul cu pământul?

O ultimă privire spre soarele ce ne însoțea în drumul său spre apus și liniștea ce se așternuse ușor era semnul că vom uita de noi și că vrem să trăim din plin bucuria de a medita opera de răscumpărare a Mântuitorului Isus Cristos. Și astfel, în cântec și rugăciune, cărarea șerpuită ce va duce acolo sus... se lasă străbătută cu pași molcomi.

Îngenuncherea de la fiecare stațiune, în praf și pe alocuri pe pietre, ne ajută să poposim puțin, să privim în jur, să-i admirăm pe cei are sunt în frunte și să le fim alături celor din urmă. Și mai știm că prin acest gest în fața crucii, preamărim măreția sacrificiului lui Isus Cristos și recunoaștem micimea ființei și a credinței noastre, chiar mai mică decât sămânța de muștar.

Meditarea primelor două stațiuni ne invită la o introspecție a raporturilor noastre cu cei din jur, la antagonismul dintre vorbele dure, tăioase și tăcerea binevoitoare a lui Isus, la lepădarea uneori prea facilă a obligațiilor noastre și primirea cu resemnare și îmbrățișarea crucii de către Cristos.

Mersul anevoios se face simțit... e a treia stațiune, reflectăm la prima cădere, care va fi urmată de altele două mai zdrobitoare. Isus Cristos, sleit de puteri, își îndreaptă privirea încrezătoare spre fiecare și ne arată că o prăbușire în mrejele păcatului, prin sacramentul reconcilierii, se poate transforma într-un salt, într-o nouă șansă de convertire.

Deși nici un obiect nu împovărează, cu fiecare pas parcă devii mai obosit. Praful ce se ridică e stânjenitor, ispita abandonării e sâcâitoare, dar zărirea Crucifixului îți întărește voința de a continua drumul, știind bine că și Isus spre locul răstignirii, a avut parte de o privire plină de duioșie a Mamei sale, de compătimire și de lacrimile femeilor din Ierusalim.

Din când în când, o privire senină, o încurajare sau o mână caldă ce se îndreaptă spre tine pentru a te ajuta să te ridici sau să înaintezi, te determină să te gândești la curajul lui Simon din Cirene și al Veronicăi, care nepăsătoare la atitudinea ostilă a soldaților, prin noblețea sufletească și prin gestul ei de a întinde spre Cristos năframa, vrea să spună: "Și tu ești unul dintre ucenicii săi! Îndrăznește să fii, ca Simon, ca mine!"

E amurg... timpul parcă s-a oprit... e proba încercării și a sacrificiului suprem, medităm la stațiunea a douăsprezecea, e ceasul morții lui Isus. Din înălțimea crucii ne privește și ne îmbrățișează pe fiecare. "Consummatum est! S-a săvârșit!" se aude în ecou, pe dealul Cetățuii. Privești spre cer și știi că doar de acolo vine mântuirea.

Meditarea Căii Crucii nu s-a încheiat într-un orizont trist, posomorât, fără speranță. Învierea glorioasă a lui Isus Cristos a readus omenirii bucuria, pacea și viața.

Prin acest act de pietate și de mărturie a credinței, manifestat pe dealul Cetățuii, fiecare a mulțumit lui Dumnezeu pentru darurile primite, în special pentru darul vieții, darul cel mai prețios, manifestat în cele două dimensiuni ale sale, umană și spirituală.

Marți seara, cu intenția specială de a fi primiți cu bucurie și deschidere copiii prin care Dumnezeu binecuvântează familia și întărește iubirea conjugală, tinerii au invocat-o pe sfânta Fecioară Maria, Regina familiilor, prin rugăciunea sfântului rozariu.

Să iubim viața și să o trăim cu spirit de responsabilitate și dăruire, pentru că ea e semnul bunătății Tatălui ceresc și prețul de răscumpărare plătit de Isus Cristos pe Golgota.

Lăcrămioara Boroș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 aprilie: Iași: Calea Sfintei Cruci pe Dealul Cetățuii


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat