Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Rimini (IT): Reînnoire spirituală în Duhul Sfânt

În perioada 28 aprilie - 1 mai 2012, s-a desfășurat la Rimini a 35-a Întâlnire Națională de Rugăciune și jubileul de 40 de ani de prezență a mișcării Rinnovamento nello Spirito în Italia.

Împreună cu un grup de 55 de pelerini din Parohia "San Giuseppe" din Palermo, ne-am pornit spre o călătorie și o experiență spirituală de neuitat. În seara zilei de 26 aprilie, la bordul navei de croazieră Snav Lazio, am lăsat pământul sicilian pentru a ajunge a doua zi în zori la Napoli. După 500 de km am ajuns la Loreto unde am celebrat împreună sfânta Liturghie și am implorat ajutorul divin pentru zilele următoare pelerinajului. Spre seară am ajuns la Rimini unde ne-am familiarizat cu locurile și unde deja se simțea prezența invizibilă a Duhului Sfânt.

Sâmbăta, 28 mai, am făcut cunoștință cu puterea sfințitoare și mântuitoare a Duhului Sfânt specifică locului.

Într-o sală imensă ce găzduia peste 20.000 de pelerini, 500 de preoți, aleși cardinali și teologi, am trăit trei zile de reînnoire spirituală și umană.

Pe lângă rugăciunile specifice cu care începea fiecare zi, rugăciuni de vindecare și eliberare, am avut harul de a putea venera o relicvă a fericitului papă Ioan Paul al II-lea, care a susținut mult această mișcare spirituală.

Prezența Duhului Sfânt s-a simțit nu doar în momentele profunde de rugăciune, ci și în momentele de învățătură.

Vreau doar să amintesc câteva nume care au fost alături de noi în acele zile: Ermes Ronchi, predicator și scriitor, cardinalul Tarcisio Bertone, secretar de stat al papei Benedict al XVI-lea, cardinalul Gianfranco Ravasi, președintele Consiliului Pontifical pentru Cultură, părintele Raniero Cantalamessa, predicatorul Casei Pontificale, cardinalul Stanislaw Rylko, președintele Consiliului Pontifical pentru Laici și mulți alți invitați laici sau călugări din toată lumea.

Cine are privilegiul de a face o experiență profundă a Duhului Sfânt nu va rămâne niciodată același. Duhul Sfânt îți dă pace, dar nu te lasă în pace. Acest lucru l-am experimentat în acele zile de har când eram copleșit de o profundă durere pentru rănirea iubirii lui Cristos.

Am lăsat Rimini un pic trist, pentru că știam că îmi va lipsi acea întâlnire specială cu Duhul Sfânt în acel ambient special. Înainte de a ne îndrepta spre casă, ne-am oprit la Montecassino, unde se află abația benedictină care găzduiește mormântul sfântului Benedict și cel al sfintei Scolastica. Când urcam muntele, rugându-ne, am cerut ajutorul părintelui Matteo LaGrua pentru a avea harul de a celebra o Liturghie în acel ambient divin. Părintele Matteo a lăsat această lume în luna ianuarie a acestui an, la vârsta de 97 de ani. Decanul exorciștilor din Arhidieceza de Palermo, și-a trăit viața în sfințenie și rugăciune, atribuindu-i-se un număr impresionant de vindecări spirituale și fizice. Ajunși la destinație, am luat legătura cu responsabilul abației care se ocupa de celebrările euharistice. L-am întrebat dacă putem celebra o Liturghie. Răspunsul a fost scurt și la obiect: dacă nu am făcut programare, nu se poate. În acest timp a sunat telefonul fix. Eram dezamăgiți. Aș fi vrut mult să celebrez o Liturghie în acel loc. După puțin timp acea persoană se întoarce zâmbind spre noi și ne spune că cineva se roagă pentru noi. Grupul care avea programare la ora 10 pentru a celebra Liturghia nu mai putea veni și aveam noi posibilitatea de a celebra. A fost cu adevărat un dar divin sa celebrăm sfânta jertfă în cripta unde se odihnesc sfânta Scolastica și sfântul Benedict.

Dacă la începutul acestei experiențe spirituale eram un pic sceptic, poate cu teama necunoscutului și a abandonării totale, imediat cum am ajuns acasă am lansat provocarea ca anul viitor să mergem de două ori mai mulți, referindu-mă în mod special la tinerii care au nevoie de a descoperi în ei și latura spirituală, nu doar cea intelectuală și consumistă.

Veni, Creator Spiritus!

Pr. Marius Catrințașu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Rimini (IT): Reînnoire spirituală în Duhul Sfânt


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat