Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Slănic Moldova: Campus pentru tineri

27-29 aprilie 2012

A început într-o zi călduroasă de aprilie. Ne-am adunat cu toții din diferite părți ale țării (Onești, Bacău, Târgu Ocna, Iași, Constanța, Pârgărești, Luizi Călugăra) la "strigarea" tautului din Onești, la Slănic Moldova, un minunat loc ce desfată ochii și sufletul.

După sosirea invitaților și jocurile de cunoaștere, am fost introduși în tema campusului ("Relațiile dintre tineri") de către Iulian Mârț, student la psihologie. Tema ne-a părut incitantă, însă foamea și oboseala de pe drum și-au spus cuvântul. Nu am uitat totuși de momentul de rugăciune introdus de o procesiune cu lumânări aprinse.

A doua zi a început cu clinchetul clopoțelului anunțând deșteptarea și înviorarea care ne-a readus energia necesară unei zile pline de activități. După micul dejun a venit din nou rândul invitaților să ne vorbească despre relațiile dintre tineri și importanța lor. Am descoperit rolul fiecăruia într-o relație de iubire, necesitatea comunicării, a legăturii strânse pe care trebuie să o aibă partenerii cu Dumnezeu, dar și riscurile asumate în condițiile nerespectării legii lui. Tinerii au fost deschiși spre dialog și spre a învăța de la cei în măsură să ofere sfaturi. Iulian Mârț, Vișinel Balan și Virgil Balan au stat la dispoziția noastră și au încercat să dea un răspuns fiecărei întrebări adresate.

A venit și momentul mult așteptat al drumeției. A fost ușor la început... apoi din ce în ce mai greu, și mai greu. Când bastoanele ajutătoare nu mai dădeau randament, când respirația se îngreuna și inima ne bătea puternic în piept, când au început să ne tremure genunchii și să alunecăm, când rezervele de apă se terminaseră, am ajuns unul câte unul la criticul "Nu mai pot!". Atunci Vișinel ne încuraja și ne motiva să căutăm fărâma de putere și voința care stătea acolo, ascunsă undeva. Pentru că unii se descurajaseră, vedeai în urmă ici-colo câte un tânăr obosit, așezat pe câte o piatră la marginea cărării. Dacă pe Vișinel l-am comparat cu Ioan Botezătorul, cu "glasul celui care strigă în pustie", pe părintele l-am văzut ca pe cel căruia Ioan Botezătorul îi pregătea calea, ca pe "păstorul cel bun" care era în căutarea oițelor pierdute, pentru că părintele Romeo ne "culegea" unul câte unul de pe marginea cărării. Și cel mai important, ne încuraja povestindu-ne de peisajul de nedescris care ne aștepta "acolo sus", și nu pleca de lângă noi până nu ne convingea că drumul merită parcurs. Cu toții am urcat muntele și am stors de apă sticlele care ne mai rămăseseră. Coborârea nu a fost atât de anevoioasă, ci rapidă chiar, și nu mai conta de câte ori am alunecat și am căzut, în câte bălți am călcat, câte acrobații am făcut in noroi, de sprijinul a câtor prieteni, a câtor bastoane sau a câtor copaci am avut nevoie atât la urcare, cât mai ales la coborâre. Important era ca am petrecut timp împreună, că ne-am ajutat unii pe alții.

Ajungând acasă, mirosul din bucătărie ne îmbia spre o masă copioasă pregătită de bucătăresele noastre dragi. A urmat pregătirea adorației, a simbolurilor și a rugăciunilor închinate lui Dumnezeu pentru nemărginita sa bunătate. Sunetul chitarei, a viorii și cuvintele părintelui Romeo ne-au introdus în atmosfera de meditație și ne-au ajutat să aprofundăm cele învățate pe parcursul celor două zile. Seara s-a încheiat cu un moment de destindere în care am dansat și ne-am jucat, animați fiind de spiritul nostru tineresc.

Înviorarea din a treia zi s-a transformat într-o plimbare până la biserica din Slănic Moldova pentru că febra musculară dobândită cu o zi înainte ne împiedica să ne mișcăm mai repede. A fost un moment prielnic de a ne încărca bateriile, de a privi minunatele peisaje și de a discuta unii cu alții. După micul dejun a urmat sfânta Liturghie unde am mulțumit Domnului pentru zilele de har oferite și pentru momentele frumoase petrecute împreună. Pentru că în aer plutea nostalgia despărțirii ce avea să urmeze, am mers cu toții în parcul din Slănic pentru încă câteva jocuri, poze de grup și amintiri.

La sfârșitul campusului, după punctarea momentelor forte, schimbul de îmbrățișări și promisiuni de revedere, ne-am îndreptat cu toții spre case mai bogați spiritual.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru aceste zile minunate și pentru timpul petrecut împreună.

Iată părerile cu privire la campus ale câtorva tineri participanți:

"Am luat în bagaj puterea rugăciunii rostite, amintirea drumeției pe munte și am învățat în acest campus că omul este special prin tot ceea ce simte, trăiește, dăruiește și consumă alături de semeni. Mulțumesc din suflet pentru onoarea de a fi împreună" (Virgil Balan).

"Mie mi-a făcut foarte mare plăcere să particip la acest campus și mă bucur că am avut această ocazie. A fost foarte frumoasă adorația, mai ales binecuvântarea. Mi-a plăcut drumeția, a fost minunat. Am reușit pe drum să ne ajutăm între noi, să fim alături de cel de lângă noi la bine și la greu. Nu putem uita nici momentul distractiv în care am zâmbit și am glumit" (Adam Amalia).

"M-am simțit ca într-o familie cu tinerii din acest campus. Am observat că sunt plini de viață și de-o amabilitate și frățietate extraordinară. Am reușit sa văd în sfârșit un adevărat exemplu de slujitor al lui Dumnezeu în părintele Romeo. Cred și doresc in același timp să rânduiască bunul Dumnezeu prin părintele să fiu participant și la alte campusuri" (Cătălin).

"Mie mi-a plăcut starea de spirit creată aici, ieșirile și discuțiile purtate cu noi, tinerii. Sper să fie cu folos pentru toți dintre noi și toți să conștientizeze adevăratul scop al acestui campus" (Ionuț Cimpu).

Georgiana Munteanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27-29 aprilie: Slănic Moldova: Campus pentru tineri


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat