Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Djébonoua (Coasta de Fildeș): Sfințire de capelă

Duminică, 29 aprilie 2012, a avut loc sfințirea unei capele, în Katienou, una dintre comunitățile Parohiei Djébonoua din Coasta de Fildeș.

Katienou este un sat care numără mai bine de 3.000 locuitori (rezidenți și cu domiciliul în altă parte). În acest sat există o mică comunitate musulmană, o comunitate protestantă și una catolică.

Comunitatea catolică a început să se formeze începând cu anul 1989, când un tânăr, N'guessan Kouadio Laurent (actualul catehet) s-a reîntors în sat. A căutat o comunitate catolică prin apropiere (Adjouassou, care aparține tot parohiei noastre) și s-a pregătit pentru botez. Treptat-treptat alți locuitori l-au urmat și a început să se formeze un grup de credincioși. Au cerut ca un preot să vină să celebreze sfânta Liturghie în sat. În mai 1993, pr. Michele Stevanato a mers pentru prima dată în sat pentru a celebra sfânta Liturghie.

Mai târziu, pr. Adrian Stoica a organizat o evanghelizare la Katienou, care a adus un nou elan comunității catolice. Tot pr. Adrian i-a încurajat să construiască mai întâi un acoperiș (aici se numește happatam), mai târziu au confecționat 2.000 de cărămizi din pământ, care cu timpul s-au stricat.

În 2010, când Mons. Aurel a venit în vizită aici, însoțit de pr. Claudiu Iștoc, pr. Isidor Dâscă și pr. Anton Dancă, s-a vorbit de începerea unei capele pentru această comunitate. Oferta făcută de delegație a permis începerea lucrărilor la capelă. Lucrările au fost începute de pr. Marius Catrințașu, care a pus temelia și a început zidurile. Bineînțeles că și comunitățile de aici s-au mobilizat să ofere din puținul lor pentru a merge mai departe cu lucrările. Un ajutor important ni l-au oferit Operele Pontificale Misionare, care ne-au permis să acoperim acest lăcaș sfânt. În concediul de anul trecut, 2011, am mers prin mai multe parohii: Adjudeni, Lespezi, Bălușești și Pustiana, cerând ajutorul credincioșilor pentru terminarea acestei capele. Astfel am putut termina atât construcția, dar am putut procura și materialul necesar pentru a celebra sfânta Liturghie.

În numele credincioșilor Parohiei Djébonoua aș vrea să mulțumesc tuturor celor care m-au ajutat să termin această operă de evanghelizare. Capela are următoarele dimensiuni: 10 m lățime și 20 lungime. Am reușit să confecționăm 24 de bănci. Locuri șezute: aproape 200.

La sfințirea capelei, Mons. Paul Siméon Ahouanan Djro, arhiepiscopul de Bouaké, a trimis un preot decan, pr. François. A mai concelebrat pr. Ortalin, responsabilul diecezan cu Operele Pontificale Misionare din dieceză.

Sfânta Liturghie s-a desfășurat într-un cadru de sărbătoare. Credincioșii participând cu multă credință la diferitele momente de sfințire: a zidurilor, a porților, a amvonului și a altarului.

Pr. François a avut grijă să explice toate riturile în limba baoulé. De asemenea la omilie, părintele i-a invitat pe credincioși să dea o mărturie bună de credință în toate situațiile vieții, mai ales când suntem în greutăți.

Corul "Sfânta Bernadeta" a executat foarte bine toate cântecele, ajutându-ne să participăm cu multă evlavie la sfânta Liturghie.

La sfârșitul celebrării sfințirii capelei am văzut o comunitate fericită, mulțumită sufletește, așa cum le-am cerut. Cu o săptămână înainte i-am rugat ca fiecare creștin să se roage pentru reușita acestei celebrări și venind aici să nu aibă alt obiectiv decât să se roage lui Dumnezeu.

Bucuria credincioșilor a devenit și bucuria mea!

Credincioșii au contribuit timp de doi ani de zile, acum au văzut capela terminată și sfințită. Era o împlinire!

Șeful satului nu înceta să ne mulțumească!

Bucuria noastră sufletească am vrea s-o împărtășim mai întâi, cu toți cei care ne susțin spiritual și financiar, apoi cu toți credincioșii din Dieceza de Iași.

Astfel de momente de înaltă trăire sufletească mai putem oferi și altor comunități. Mai sunt comunități pe teritoriul parohiei noastre care așteaptă un lăcaș de cult, pentru a-l lăuda pe Dumnezeu.

Următoarea comunitate unde am vrea să construim o capelă este Assouakro. La Assouakro vin șase sate pentru sfânta Liturghie. Comunitatea are o poziție centrală și crește pe zi ce trece. O capelă ar fi o minune. Tuturor celor care ar dori să ne ajute să ia legătura cu Centrul Misionar de Iași. Vă asigur că Dumnezeu nu va întârzia să vă binecuvânteze.

Pr. Gabriel Cimpoeșu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29 aprilie: Djébonoua (Coasta de Fildeș): Sfințire de capelă


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat