Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Ziua Ministrantului

Seminarul "Sfântul Iosif" din Bacău, a găzduit sâmbătă, 28 aprilie 2012, întâlnirea ministranților din Dieceza de Iași, la care au participat 360 de copii și tineri din 50 de parohii. Tema întâlnirii din acest an a fost: Vrem să-l vedem pe Isus! Scopul acestei întâlniri a fost cunoașterea și familiarizarea cu spiritul vocațional, misiunea organizatorilor fiind aceea de a oferi puncte de orientare vocațională pentru ministranți, destinatarii privilegiați ai chemării lui Isus.

Toți cei prezenți la această întâlnire au încercat să ofere participanților puncte de orientare, în frunte cu PS Petru Gherghel, care și-a arătat disponibilitatea de a participa la această întâlnire, imediat ce s-a anunțat organizarea acestui eveniment în dieceza noastră.

Întâlnirea a debutat cu salutul de bun venit din partea pr. Andrei Cocianga, adresat grupurilor de ministranți însoțiți de părinții parohi sau vicari; a urmat prezentarea programului și o mică animare vocațională, în care s-a amintit că orice vocație se naște din inițiativa gratuită a lui Dumnezeu, cel care face "primul pas", la care se răspunde tot în mod gratuit și nu datorită unor daruri speciale cu care ar fi înzestrat cel chemat.

Momentul central al zilei l-a constituit participarea la sfânta Liturghie, celebrată de PS Petru Gherghel, la care au participat și 35 de preoți asistenți ai ministranților. Păstorul diecezei a evidențiat la predică importanța pastorației vocaționale în parohii, familiarizarea cu Sfânta Scriptură și practicarea rugăciunii personale și comunitare, care ajută la discernerea chemării divine în mijlocul atâtor glasuri care răsună în societate. De asemenea, episcopul a amintit de mesajul Sfântului Părinte, cu ocazia Celei de-a 49-a Zi Mondiale de Rugăciuni Speciale pentru Vocații, tema mesajului Suveranului Pontif fiind: Vocația, dar al carității lui Dumnezeu. Nu în ultimul rând, Preasfințitul a amintit de rolul primordial al familiilor creștine, care trebuie să fie un pământ bun și fertil, în care să încolțească vocațiile la preoție și viața consacrată, precum și datoria păstorilor de a-i îndruma și susține pe ministranții din parohiile diecezei, să-l urmeze pe Isus.

După sfânta Liturghie, toți participanții au asistat la un moment de animare vocațională ce a cuprins: sceneta "Chemarea apostolilor" interpretată de seminariștii de la Bacău, împreuna cu câțiva ministranți; a urmat apoi prezentarea Seminarului de către pr. Anton Săboanu și la final câteva mărturii din partea preoților precum și a episcopului nostru.

După prânzul oferit de conducerea Seminarului și pregătit excepțional de surori, ministranții au avut parte de un moment recreativ, la care s-a implicat în mod activ un grup de clovni din cadrul Centrului Diecezan Caritas Iași. Aceștia au animat atmosfera cu jocuri și concursuri interactive. Ministranții au fost antrenați într-un proces de cunoaștere al rolului pe care îl au în comunitățile parohiale, rugați fiind, de asemenea, să puncteze pe un panou calitățile și caracteristicile unui ministrant. Pe bilețelele colorate în culori de curcubeu, cu rapiditate, se putea citi de zeci de ori cuvântul credință, iar sub această mare umbrelă a credinței, erau amintite calități precum: chemare, ascultare, încredere, respect, bunătate, rugăciune etc. Toate acestea au creionat un portret al ministrantului ideal.

La plecare, ministranții, au umplut urna cu impresii scrise pe bilețele, impresii dintre cele mai bune și încurajatoare: "a fost o zi minunată și am să mai vin și altădată", "vreau si eu la Seminar", "clovnii au fost super amuzanți", "ați fost trăsnet", "m-am simțit atât de bine cu Isus", "felicitări organizatorilor", "ce frumos e aici", fiind doar câteva din multele gânduri lăsate la plecare de către cei care, și anul acesta, au participat la ziua ministrantului.

Mulțumim tuturor celor care s-au implicat în mod responsabil, în a promova și a susține această inițiativă, ca un mod concret de întâlnire, ascultare și răspuns, din partea celor care doresc să-l urmeze pe Isus.

Pr. Andrei Cocianga,
Oficiul pentru Vocații

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto publicat de Colegiul Național Catolic din Bacău:
https://picasaweb.google.com/118322494245828912143/IntilnireVocationala28Aprilie2012


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat