Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Acțiunea Catolică: Zi de formare pentru tineri

Sâmbătă, 28 aprilie 2012, Acțiunea Catolică, sectorul tineri, a organizat o zi de formare pentru tineri. Întâlnirea s-a desfășurat pe cele trei zone: tineri cu vârsta între 16 și 17 ani s-au întâlnit la Parohia "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Mărgineni (Bacău), tinerii cu vârsta între 18 și 19 ani la Parohia "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman, iar tinerii peste 20 de ani s-au întâlnit la Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași.

Tema întâlnirii a avut la bază mesajul Sfântului Părinte pentru cea de-a XXVII-a Zi Mondială a Tineretului, "Bucurați-vă mereu în Domnul!" (Fil 4,4). Scopul acestei zile de formare a fost aprofundarea temei propusă de Sfântul Părinte. Aproximativ 200 de tineri au avut ocazia să-și manifeste bucuria în diferite moduri cu cei de vârstă apropiată.

Ziua a debutat cu un moment prin care am dorit să încredințăm intențiile noastre bunului Dumnezeu. Prin joc tinerii și-au cunoscut mai bine abilitățile de convingere și de exprimare prin realizarea unei știri care să prezinte informații despre Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic. Entuziasmul și imaginația lor au conturat programul pe care și l-ar dori să îl parcurgă la această întâlnire.

Momentul de formare a fost prezentat de asistentul spiritual zonal. La Iași, pr. Ionuț Imbrișcă a vorbit despre cele șapte ingrediente ale unei rețete a bucuriei: 1. inima noastră este făcută pentru bucurie; 2. Dumnezeu este izvorul adevăratei bucurii; 3. a păstra în inimi bucuria creștină; 4. bucuria iubirii; 5. bucuria convertirii; 6. bucuria în încercări și 7. martori ai bucuriei. Părintele a vrut să scoată în evidență mai mult ingredientul numit bucuria în încercări. Astfel tinerii au vizionat un filmuleț cu un tată care avea un fiu în scaunul de rotile. Handicapul fiului nu l-a împiedicat pe acest tată, Dick Hoyt, să-i ofere fiului cele mai plăcute momente din viață, concurând la diferite curse de atletism, împreună. Aceasta este bucuria în încercări. Un alt ingredient despre care ne-a vorbit părintele a fost acela de a fi martori ai bucuriei. Bucuria crește în inimi, iar sufletul și trupul se bucură atunci când ne întâlnim cu Cristos în sfânta Euharistie. Să mărturisim și celor aflați pe drumuri greșite faptul că noi suntem martori ai bucuriei și vrem să împărțim cu ei această bucurie. De la sfântul Filip Neri am învățat o metodă de a fi fericiți și anume "O zi în care nu ai râs este o zi pierdută".

La Roman, pr. Marius Sabău a vorbit despre bucurie ca ecou al prezenței lui Dumnezeu, iar cel care îl are pe Dumnezeu nu poate fi trist. Așadar, bucuria nu este ceva, ci - cineva. Bucuria este Dumnezeu, deci o persoană. Pentru a menține permanentă legătura cu Dumnezeu, pr. Marius amintește de rugăciune. Este cea care menține seva virtuților, printre care găsim și bucuria. Rugăciunea trebuie susținută și de participarea la sacramente, în special spovada și trăirea fericirilor. Totodată este necesar să fim atenți și la tristețile care ne întunecă și ne răpesc bucuria și găsite modalități pentru ca acestea să fie îndepărtate. Cele mai frecvente tristeți pot fi: nemulțumirile despre noi înșine, grijile, iluziile, cârcoteala, bârfa, slăbiciunile, singurătatea, viața afectivă și imposibilitatea de a decide, plăcerea și destinderea, egoismul, invidia, gelozia, răceala și disprețul, păcatul. În încheiere, pr. Marius transmite un mesaj de încurajare tinerilor amintindu-ne de potențialul extraordinar de energie, puternica trăire interioară și dorința de a săvârși binele ca puncte de plecare a tânărului în parcurgerea drumului bucuriei.

După momentul de formare ne-am adunat în jurul altarului pentru a participa la sfânta Liturghie. Nu au lipsit cântecele la chitară, ofertoriul și intențiile pentru o mai bună organizare a Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic și nu numai.

La atelierele de lucru, tinerii studenți au avut de răspuns la trei întrebări din momentul de formare și anume: Ce înseamnă adevărata iubire? Care sunt bucuriile zilnice? și Ce vă spune povestea lui Rick și Dick Hoyt?

Tinerii cu vârsta între 18 si 19 ani au abordat diferit tema bucuriei. Atelierele au fost de-a dreptul captivante, întrebările fiind bine alese, astfel încât fiecare tânăr să-și spună punctul de vedere. Prima întrebare "Care a fost «ultima» bucurie pe care am trăit-o la intensitate maximă?", a generat răspunsuri simple la prima vedere, dar profunde în sentimente . A doua întrebarea avut scopul de ai face pe tineri să conștientizeze adevărata sursă de bucurie,"Care este izvorul de unde îmi potolesc setea de bucurie?" Răspunsul cel mai întâlnit fiind împlinirea misiunii zilnice. La a treia întrebare s-au dat răspunsuri de actualitate: "Care a fost ultima bucurie pe care am făcut-o cuiva ?", iar la cea din urma întrebare ,"Cine sau ce îmi răpește bucuria de a fi și a trăi?", răspunsurile se axau pe singurătate, neimplicare, păcate, răutate etc.

Tinerii au primit un material formativ intitulat "Bucuria este credința trăită", care să îi ajute să se pregătească pentru Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic. Acesta constă în meditarea săptămânală a câtorva texte din Vechiul Testament, evanghelii și scrisorile sfântului apostol Paul, dar și provocarea de a experimenta bucuriile simple alături de ceilalți.

La final am tras concluziile și am rostit împreună rugăciunea de final, urmând ca cele învățate să fie puse în practică.

Sperăm ca bunul Dumnezeu să ne călăuzească pașii în acest drum de pregătire și să putem experimenta împreună bucuria adevărată.

Impresii zona Bacău:

"A fost o zi de neuitat! Experiența a fost unică, iar programul a fost excepțional. Am simțit cu adevărat bucuria prezenței lui Isus în inimile noastre și ne-am bucurat împreună de binecuvântarea și harurile sale revărsate astăzi asupra noastră, a tuturor. Am simțit căldura și iubirea familiei formate de Acțiunea Catolică, din care îmi doresc să fac mereu parte".

"Astăzi a fost o zi frumoasă, din toate punctele de vedere. Am reușit să cunosc persoane noi, am învățat cum să scap de timiditate. Îmi doresc să mai am parte de o asemenea experiență frumoasă".

"Mie mi-a plăcut foarte mult tema aleasă, momentul formativ și predica. Momentul formativ a ridicat un munte de întrebări asupra alegerilor pe care le luăm zilnic".

Celina Dumitru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 aprilie: Acțiunea Catolică: Zi de formare pentru tineri


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat