Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău "Sfânta Cruce": "Peregrinatio Mariae" și misiuni populare

În perioada 26-29 aprilie 2012, icoana Maicii Domnului a rămas în Parohia Bacău "Sfânta Cruce". Tot în aceeași perioadă au avut loc și misiuni în această parohie, predicator fiind pr. Cornel Cadar.

Bucură-te, o, plină de har, Domnul este cu tine!

Ce ar putea fi oare mai sublim decât această bucurie, o, Maică binecuvântată? Sau ce ar putea fi mai deosebit de acest har pe care tu l-ai primit de la Dumnezeu?

Harul care te umple pe tine este deosebit, cu nimic nu poți fi asemănată, chiar și ceea ce e mai pur, totul are o splendoare inferioară!

"Domnul este cu tine!" cine ar putea oare să te concureze? Dumnezeu vine la tine, cine nu ar ceda în fața ta și nu ar simți cât ești de măreață? De aceea strig și eu astăzi, unindu-mă cu atâtea glasuri din jurul meu: "Bucură-te, o, plină de har, Domnul este cu tine!"

Binecuvântată între femei pentru că ai transformat blestemul Evei și ne-ai adus binecuvântarea lui Dumnezeu Tatăl; tu ești locuința cerului și prin tine cerul a venit la noi, viu și strălucitor ca zorile. Cerul a coborât în noi prin privirea ta, gingășia ta, surâsul tău, maiestatea ta, o Regină a cerului și a pământului!

La ora 17.45, joi, 26 aprilie 2012, credincioșii din comunitatea Bacău "Sfânta Cruce", împreună cu părintele paroh Iosif Comorașu, cei doi părinți vicari, pr. Lucian Adam și pr Marius Adam, și alți preoți invitați, au întâmpinat icoana Maicii Domnului de la Cacica în fața bisericii.

Purtați pe umerii tineri a patru reprezentanți din parohia noastră în aplauzele și cântecul celor prezenți, Maria a intrat în biserică umplând de emoții și de lacrimi fiecare persoană care, cu dor, o aștepta.

La ora 18.00, s-a celebrat sfânta Liturghie, înfrumusețată de prezența mai mulți preoți și cântecul animat al elevilor de la CNC "Sfântul Iosif" Bacău.

Cuvântul de învățătură a fost ținut de părintele predicator Cornel Cadar care a prezentat și tematica predicilor pentru cele trei zile de misiuni.

Sfintele Liturghii au fost precedate și urmate de rugăciunea și devoțiunea sfântului Rozariu condus de diferitele grupuri: copii, tineri, adulți, și asociațiile parohiale.

Pe tot parcursul zilei persoane în grup sau individual își plecau genunchii în fața icoanei Preasfintei Fecioare. Am văzut oameni în genunchi cu ochii șiroind de lacrimi și brațe implorând iubirea Mamei, cu atitudine nedefinită de abandonare, de acceptare, de ofertă, de seninătate, de calm, de suferință, de încredere, de iubire, de pace. Ochi care o priveau dezinteresați, absorbiți, buze netulburate de geamăt subtil... puteai înțelege, privindu-i, ce este rugăciunea!

Ora 15.00 a fost momentul de rugăciune comună concretizat vineri în devoțiunea Căii Luminii și Rozariul Divinei Îndurări, iar sâmbătă sfântul Rozariu rostit de buzele și inima celor suferinzi, bătrâni și bolnavi din parohia noastră, și nu numai.

Suferința umană a primit mângâiere și alinare și fiecare s-a întâlnit cu Cristos primindu-l în sfânta Împărtășanie.

Ora 21.00 a fost un alt moment de întâlnire în fața Mamei noastre, rugăciunea mariană care a unit vocile grupurilor parohiale din comunitatea noastră: joi - elevii liceului catolic, vineri - pe tinerii parohiei noastre, sâmbătă - adulții veniți să-și îndoaie genunchii în fața Sfintei Fecioare.

Altarul Maicii Domnului a fost locul care a unit suferința, credința, recunoștința, bucuria, speranța și dorul cel mai profund al multor inimi.

Sâmbătă seara, sfânta Liturghie a fost urmată de procesiunea în jurul bisericii cu cinci popasuri în care s-a recitat câte un mister al Rozariului de diferite grupuri reprezentative: preoți, surori, tineri, copii, respectiv familii revenind în biserică pentru a primi binecuvântarea.

Misiunile s-au încheiat duminică, 29 aprilie, cu sfânta Liturghie de la ora 10.30, prezidată de PS Aurel Percă, episcopul auxiliar de Iași. A urmat acordarea indulgenței celor care, luând parte la sfintele misiuni, s-au spovedit și s-au împărtășit împreună cu binecuvântarea finală.

În jurul orei 13.00, comunitatea de la "Sfânta Cruce" Bacău și-a luat rămas bun de la icoana Maicii Domnului de la Cacica.

Sfânta Fecioară ne-a vizitat așa precum odinioară a vizitat-o pe verișoara sa, Elisabeta, și ni l-a adus pe Domnul și bucuria lui și ne-a dăruit un suflu nou pentru viața noastră a fiecăruia, dar a venit și ca să ne ajute prin harurile și mijlocirea ei în aceste zile.

Îți mulțumim, Măicuță Sfântă, că ai venit la noi; îți mulțumim pentru lumina nouă pe care ai lăsat-o în urma ta; îți mulțumim că strigătul nostru "Marie, întoarce-ți privirea spre noi, fiii tăi!" nu a lăsat tristețea apăsătoare că te-am pierdut, ci dorul de tine... unit cu lacrimile care au vrut să îți mai spună încă odată: Te iubim, iubită Mamă!

Sr. Silvia Brandiu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26-29 aprilie: Bacău "Sfânta Cruce": "Peregrinatio Mariae" și misiuni populare


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat