Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Petru Gherghel: Gânduri pentru tineri la Liturghia din Duminica Floriilor - 2012

Dragi tineri,

Apropiați-vă, ascultați, admirați și vă bucurați!

Cu această sfântă Liturghie, la care am proclamat Patima Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Marcu, începe cea mai sfântă săptămână, săptămâna iubirii lui Cristos, Dumnezeul și Mântuitorul nostru, cel care a voit să se facă asemenea oamenilor, umilindu-se până la moarte și încă moartea pe cruce, pentru a-i împăca cu Tatăl și pentru a-i face vrednici cu el de înviere și înălțare.

Am ascultat cu emoție declarația sfântului apostol Paul din scrisoarea către credincioșii din Filippi, prin care ne revelează acest mare adevăr, această alegere a Fiului lui Dumnezeu de a se oferi pentru oameni, de a lua asupra lui firea lor, lucru pentru care Dumnezeu Tatăl l-a înălțat, dăruindu-i un nume, care este mai presus de orice nume, în fața căruia trebuie să se plece toată făptura din cer, de pe pământ și din adâncuri, ca toți să recunoască în final că el este Cristos Domnul (cf. Fil 2,5-11).

În fața istorisirii suferințelor și patimii Domnului, prezentată astăzi de evanghelistul Marcu, nu ne rămâne altceva decât să tăcem, să contemplăm și să admirăm ce a ales să facă Cristos pentru oameni, cât i-a căutat, i-a iubit și, în schimb, cât de mult l-au întristat, l-au părăsit, ba chiar l-au dat la moarte.

Am rememorat, la începutul sfintei Liturghii, un moment care ne impresionează și ne cheamă la o reflecție specială.

Isus, care s-a opus totdeauna la orice manifestare politică și care s-a ferit de poporul care voia să-l facă rege, când i-a venit ceasul pregătit de Tatăl, de a fi dus la moarte, a acceptat să fie aclamat în mod public ca Mesia răscumpărătorul, regele și învingătorul.

Intră triumfător în orașul care-l va condamna și răstigni, acceptă să fie însoțit de laude spre Cenacol, locul Cinei de Taină, primește să fie vândut în grădina Ghetsemani și condamnat în curtea lui Pilat, iar la urmă îmbrățișează tronul biruinței: crucea. Isus își poartă singur crucea până pe Calvar și se lasă pironit pe ea, pentru a fi ridicat de la pământ, ca de la înălțimea ei să îmbrățișeze întreaga omenire, pe care o iartă. "Tată, iartă-i că nu știu ce fac". Și înainte de a muri a strigat cu glas puternic: "Tată, în mâinile tale încredințez sufletul meu. S-a săvârșit" (cf. Lc 23,34.46).

Numai o iubire infinită poate explica gestul și chinurile la care este supus Isus. El a acceptat toate acestea ca să se împlinească Scripturile și astfel oamenii să cunoască cât de mult i-a iubit Dumnezeu și cu ce preț a realizat împăcarea și fericirea lor.

Cei care i-au stat alături începând de la intrarea solemnă în Ierusalim și care l-au urmat pe calea crucii până pe Calvar, cei care nu s-au pus alături cu răufăcătorii, dar au fost cu el până în ultima clipă, aceștia au înțeles gestul său, iubirea și dăruirea sa. Ei s-au bucurat de triumful său, s-au umplut de lumina adevărată și de bucurie.

Printre ei era și Maria, mama îndurerată, dar plină de curaj, și un tânăr, cel pe care Isus l-a iubit mai mult: Ioan cel curat și înțelept care ne-a transmis evanghelia iubirii.

Dragi tineri,

Vă aflați la cea mai frumoasă etapă a vieții, la vârsta tinereții și a iubirii.

Astăzi vă aflați printre cei care i-au ieșit în întâmpinare lui Isus; ați voit să-l întâlniți, parcurgând drumul vostru spre Ierusalim, spre cel care nu mai încetează să străbată căile lumii și să reia drumul jertfei și al crucii din iubire.

Astăzi, purtând-și crucea grea, se uită printre oameni și vă întâlnește. Astăzi vă vede cu ramuri în mâini, vă arată chipul său și vă împarte iubirea sa. Tânărul Ioan, evanghelistul de mai târziu, apostolul iubirii, a rămas cucerit de gestul și cuvintele sale și, plin de bucuria credinței încercate precum și de lumina învierii glorioase, va declara: "Ceea ce era de la început, ce am auzit, ce am văzut cu ochii noștri, ce am privit și mâinile noastre au pipăit cu privire la Cuvântul vieții, - căci viața s a arătat: noi am văzut și dăm mărturie și vă vestim viața cea veșnică ce era la Tatăl și care ni s a arătat - ce am văzut și am auzit vă vestim și vouă, ca și voi să aveți comuniune cu noi, iar comuniunea noastră este cu Tatăl și cu Fiul său Isus Cristos. Acestea vi le scriem pentru ca bucuria noastră să fie deplină" (1In 1,1-4).

Astăzi și în zilele care vor urma, Isus ni se face cunoscut, ne revelează iubirea sa, ne arată drumul său, drumul victoriei și al fericirii. Astăzi, auzind toate aceste lucruri le primim ca pe cea mai profundă lecție de iubire. Iar iubirea singură asigură bucuria inimii.

Dragi tineri,

Fericitul papă Ioan Paul al II-lea a voit ca Ziua Mondială a Tineretului să se celebreze tocmai în această zi, a Floriilor, a primirii lui Isus în Ierusalim și la începutul drumului iubirii sale, calea Calvarului, calea spre Înviere.

Într-o sintonie de gânduri, papa Benedict al XVI-lea, preluând aceeași dragoste față tineri de la venerabilul său predecesor, și ducând-o mai departe, anul acesta se îndreaptă spre voi cu o reînnoită grijă, împărtășindu-vă un mare dar și o invitație specială la bucurie, pe care voi la rândul vostru s-o dăruiți și altora.

În mesajul său din 15 martie 2012, Sfântul Părinte vă propune să vă însușiți o profundă bucurie ca rezultat al întâlnirii cu Isus, într-o inimă creată special pentru a fi lăcaș de iubire. Să o păstrați vie în voi, pentru ca apoi să fiți capabili de a fi misionari ai bucuriei pentru toți ceilalți. Este un tratat profund asupra izvorului bucuriei în încercările vieții și se încheie cu un apel adresat fiecăruia dintre voi.

Mă asociez salutului și chemării Sfântului Părinte Benedict din Mesajul său pentru Ziua Mondială a Tineretului și vă spun din inimă:

"Dragi prieteni, aș vrea să vă îndemn să fiți misionari ai bucuriei. Nu putem fi fericiți dacă ceilalți nu sunt fericiți: deci bucuria trebuie să fie împărtășită. Mergeți și povestiți celorlalți tineri bucuria voastră, că ați găsit acea comoară prețioasă care este însuși Isus. Nu putem ține pentru noi bucuria credinței: pentru ca ea să poată rămâne în noi, trebuie să o transmitem. Sfântul Ioan afirmă: «Ce am văzut și am auzit vă vestim și vouă pentru ca și voi să aveți comuniune cu noi... Vă scriem acestea pentru ca bucuria noastră să fie deplină» (1In 1,3-4).

Uneori este pictată o imagine a creștinismului ca o propunere de viață care oprimă libertatea noastră, care merge împotriva dorinței noastre de fericire și de bucurie. Însă acest lucru nu răspunde adevărului! Creștinii sunt bărbați și femei într-adevăr fericiți, pentru că știu că nu sunt niciodată singuri, ci sunt susținuți mereu de mâinile lui Dumnezeu! Vă revine mai ales vouă, dragi tineri, discipoli ai lui Cristos, să arătați lumii că mereu credința aduce o fericire și o bucurie adevărată, deplină și durabilă. Și dacă modul de a trăi al creștinilor pare uneori obosit și plictisit, mărturisiți voi cei dintâi fața bucuroasă și fericită a credinței. Evanghelia este «vestea cea bună» că Dumnezeu ne iubește și că fiecare dintre noi este important pentru el. Arătați lumii că este chiar așa!

Așadar, fiți misionari entuziaști ai noii evanghelizări! Duceți celor care suferă, celor care sunt în căutare, bucuria pe care Isus vrea să o dăruiască. Duceți-o în familiile voastre, în școlile și universitățile voastre, la locurile voastre de muncă și în grupurile voastre de prieteni, acolo unde trăiți. Veți vedea că ea este contagioasă. Și veți primi de o sută de ori mai mult: bucuria mântuirii pentru voi înșivă, bucuria de a vedea milostivirea lui Dumnezeu acționând în inimi. În ziua întâlnirii voastre definitive cu Domnul el vă va putea spune: «Bine, servitor bun și credincios! [...] Intră în bucuria stăpânului tău!» (Mt 25,21).

Fecioara Maria să vă însoțească pe acest drum. Ea l-a primit pe Domnul înlăuntrul ei și l-a vestit cu o cântare de laudă și de bucurie, Magnificat: «Sufletul meu îl preamărește pe Domnul și duhul meu tresaltă de bucurie în Dumnezeu, Mântuitorul meu» (Lc 1,46-47). Maria a răspuns pe deplin la iubirea lui Dumnezeu dedicându-și viața lui într-o slujire umilă și totală. Este numită «pricina bucuriei noastre» pentru că ni l-a dat pe Isus. Fie ca ea să vă introducă în acea bucurie pe care nimeni nu va putea să v-o ia!".

Astăzi, însoțindu-l plini de entuziasm și credință pe străzile orașului nostru purtând în mâini ramuri și flori, simbolul iubirii voastre, vă îndemn să-i rămâneți fideli și pe Calvar și în greutățile vieții și să spuneți și voi celorlalți frați și surori ale voastre, ca niște adevărați misionari și mesageri ai bucuriei:

Bucurați-vă mereu în Domnul; iarăși vă zic, bucurați-vă. Domnul este cu noi și merge înaintea noastră purtând sus Crucea semnul iubirii sale. Amin

Ziua Mondială a Tineretului 2012

Iași, Duminica Floriilor

Petru Gherghel
episcop de Iași


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat