Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Elogiu pentru biserica mea

Îmi place să spun că sunt din Iași. Îmi place biserica mea și îmi plac oamenii care sunt în ea și cei care lucrează pentru frumusețea ei.

Plimbându-te prin Iași, pe Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, unde timpul se contopește în istorie, cultură și credință, poți simți o pregătire spirituală pentru viitor. În învecinarea mitropoliei Moldovei, a bisericii "Trei Ierarhi" și în vegherea Palatului Culturii, vei fi impresionat de modul cum viețuiesc împreună două catedrale romano-catolice "Adormirea Maicii Domnului" și "Sfânta Fecioară Maria, Regină". Ele poartă în structurile lor înțelepciunea preoților, iar în interiorul lor, căldura lui Dumnezeu.

Lângă ușa de la intrarea în biserica "Adormirea Maicii Domnului" este un ceas solar care lasă soarele să ne arate ora din zi și par că, împreună, ne privesc cum creștem în grija bisericii.

Totul în jurul lor e pregătit cu minuțiozitate și simbol ca să ne ajute să înțelegem mai bine iubirea Tatălui și jertfa lui Isus. La poalele vechii catedrale e așezat un covor de iarbă verde ca să-i dea tinerețe și continuitate, iar în fața noii catedrale în mijlocul pieței, se distinge din spațiul verde simbolul nostru creștin - peștele.

Mișcarea din timpul săptămânii este lentă, atentă și fără prea multă umanizare. Îl poți întâlni însă pe domnul Emil Bejan care îți simte nesiguranța și vine să te primească cu drag, te invită în biserică și apoi o prezintă în toată splendoarea ei. Știe toate simbolurile și conexiunile lor în Cărțile Sfinte. Își încheie prezentarea invitându-te la una din slujbele bisericii și apoi îți oferă liniștea de a fi cu Isus. Cuvintele domnului Emil se completează instantaneu cu aranjamentele de flori de la altar pregătite de sora Maria Lucaci, discret și tot timpul altfel. Dacă ar fi să o întâlnești și ea ți-ar spune rolul fiecărei flori și frunzulițe așezate după culori, mărime și mereu în armonie.

E duminică. Soarele își aranjează ceasul ca să ne arate ora de întâlnire cu Dumnezeu. În biserică și în jurul ei, totul e pregătit. Trag clopotele. În curtea bisericii încep să vină creștinii pentru Liturghie. Părintele Cătălin Farcaș îi primește cu un zâmbet de parcă ar spune: "Bine ați venit" și le răspunde salutului lor "Lăudat să fie Isus și Maria" cu "În vecii vecilor Amin."

Ei intră sfioși în biserică, unii dintre ei îngenunchează, așa cum ne-a învățat părintele Laurențiu Dăncuță, și apoi se așează în bănci ca și cum fiecare ar avea locuri anume pentru ei.

Stau liniștiți și privesc la crucea de la altar ca să învețe măsura iubirii, așa cum părintele Vasile Petrișor le spunea tinerilor să iubească fără măsură la fel cum și noi am fost iubiți de Dumnezeu. Privesc crucea și se roagă la Isus răstignit care ne primește cu brațele deschise, cu capul aplecat înspre noi pentru a ne auzi rugăciunile, așa cum părintele Petru Dorcu a învățat copiii.

Se întrezărește apoi modestia măicuțelor din parohie și care se amestecă sfios printre creștini găsindu-și locurile în biserică pentru rugăciune.

Venerabilii preoți Isidor Mocanu și Alois Fechet sunt pregătiți să ne aștepte la scaunul de spovadă pentru iertare și sfaturi de mângâiere. Sus, la cor, domnul Maximilian Husaru pregătește corul de tineri "Juvenes Ecclesiae". Copii din corul "Îngerașii" vor cânta la slujba următoare, iar părintele Florin Spătariu va dirija Corul mare la Liturghia solemnă de peste zi. Preotul Cornel Cadar e în fața microfonului lângă domnul Petru Baciu și sunt pregătiți să ne explice ceea ce nu putem vedea. Cei doi episcopi, Petru Gherghel și Aurel Percă, care veghează zi de zi ca toate acestea să fie atât de frumoase, sunt plecați în pastorație la alte biserici din Moldova dar au avut grijă să ne lase mesajul lor de iubire și gândurile lor de pace. Frumusețea Fecioarei Maria ne înconjoară cu blândețe și ne ocrotește cu dragoste de mamă așa cum sunt versurile cântecului care îi sunt dragi episcopului nostru Petru și pe care îl cântă cu noi: "Toată frumoasă ești Marie / Și prihană strămoșească nu este în tine!"

Totul e așteptare. Un sunet scurt de clopote și părintele paroh Iosif Dorcu intră la altar. Privește în biserică de parcă ar vrea să vadă dacă suntem toți și apoi spune cu multă dăruire:

"Iubiți frați și surori, dragi radioascultători..."

Preotul știe că ceilalți confrați ai săi predică același cuvânt al lui Dumnezeu în alte biserici frumoase pregătite de un alt domn Emil, de o altă soră Maria și-n care orga acompaniază alte glasuri. Și mai știe că nu toți creștinii pot veni la biserică, din cauză că sunt bătrâni sau bolnavi sau călătoresc sau pur și simplu nu pot înțelege slujba decât în propriul grai.

Frumusețea bisericii își transmite cuvântul pe unde radio și internet. Pe site-ul www.ercis.ro, al Episcopiei, domnul Ovidiu Bișog așează articol după articol sortându-le după mesaj. Aici putem citi traducerile părintelui Mihai Pătrașcu care ne arată ce este nou în alte țări în credința noastră și ne pune în legătura cu activitățile Sfântului Părinte papa. Citim și vedem imagini despre credința fiecărei comunități din Moldova. Informațiile sunt clare, punctuale și pline de sensibilitate.

Toate acestea vin să ne ajute să înțelegem ce înseamnă "să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți" (Mt 22,39) și de ce Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea ne îndemnase cândva: "Nu vă temeți!".

Biserica mea nu e numai in Iași, ci este pretutindeni. În Biserica lui Cristos se aude rugăciunea creștinilor "Tatăl nostru care ești în ceruri sfințească-se numele tău. Vie împărăția ta, Facă-se voia ta, precum în cer așa și pe pământ...." așa cum fiecare comunitate o trăiește.

Cândva, Eminescu scria: "Toate popoarele care posedă o înaltă civilizație astăzi, dacă nu sunt, au fost mult timp măcar catolice", iar Isus a avut grijă să ne învețe: "În casa tatălui meu sunt multe locuințe. Dacă n-ar fi așa, v-aș fi spus: Mă duc să vă pregătesc un loc?" (In 14,2).

Îmi place să spun că sunt catolică. Îmi place biserica mea și oamenii ei.

Mulțumiri speciale și toată recunoștința pentru tot ceea ce fac pentru noi, preoților din dieceza de Iași, celor care îi ajută să avem biserici frumoase, gânduri scrise pe site și în publicații creștine și apoi să ascultăm în comuniune slujba la radio.

Simona-Grațiela Pîrțac


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat