Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Întrunirea Consiliului Pastoral Diecezan

În ziua de 16 aprilie 2012, prin decretul nr. 722, Preasfințitul Petru Gherghel a convocat Consiliul Pastoral Diecezan pentru întâlnirea de primăvară a anului în curs. Reuniunea a avut loc joi, 26 prier 2012, în Casa de Reculegere a Părinților Verbiți din Traian, jud. Neamț, cu începere de la ora 10.00. La reuniune au participat 57 de persoane (episcopii, preoți, persoane consacrate și laici), patru nefiind membri ai Consiliului Pastoral, ci invitați; câțiva membri s-au învoit, unii au absentat din diferite motive. De aceea s-a cerut evaluarea listelor cu membrii numiți și aleși în Consiliul Pastoral Diecezan.

Întâlnirea a fost deschisă de Preasfințitul Petru Gherghel printr-o scurtă rugăciune, iar pr. Dumitru Farcaș, moderatorul întâlnirii, a citit un text din Evanghelia după sfântul Ioan, accentuând că Isus este vița, iar noi suntem mlădițele.

Pr. Alois Moraru, secretarul executiv al Consiliului, a prezentat apoi procesul verbal al întrunirii Consiliului Pastoral Diecezan care a avut loc în ziua de joi, 17 noiembrie 2011, subliniind inițiativele ce au fost propuse pentru al doilea An dedicat familiei și Căsătoriei creștine.

Primul punct de pe ordinea de zi a fost prezentat succint de pr. Corneliu Berea, responsabil al Oficiului pentru Cateheză, care s-a referit la modul în care au fost elaborate până acum catehezele destinate familiilor, evidențiind asemănările de formă și metodă cu catehezele propuse pentru pregătirea celei de-a VII-a Întâlniri Mondiale a Familiilor, ce va avea loc în perioada 28 mai - 3 iunie 2012. În același timp, a subliniat că pentru noul an pastoral dedicat familiei și Căsătoriei creștine va ține cont de trei propuneri: 1) inserarea unor materiale care să vizeze și Anul credinței, ce urmează a se derula între 11 octombrie 2012, la împlinirea a 50 de ani de la deschiderea Conciliului Vatican al II-lea și a 20 de ani de la publicarea Catehismului Bisericii Catolice, și solemnitatea Domnului nostru Isus Cristos, Regele Universului, la 24 noiembrie 2013; 2) elaborarea unor materiale care să poată fi prezentate cu videoproiectorul; 3) indicarea unor resurse ce pot fi ușor accesate pe internet.

În continuare, Preasfințitul Petru Gherghel a prezentat scrisoarea pastorală "Familia, în atenția Bisericii și a lumii", elaborată cu ocazia apropierii Întâlnirii Mondiale a Familiilor, ce se va desfășura la Milano (Italia), în perioada 30 mai - 3 iunie, având ca temă "Familia, munca, sărbătoarea". Chemată să fie legământ de iubire, leagăn al vieții și laborator al credinței, familia de astăzi asigură realizarea planului lui Dumnezeu pentru viața lumii și a Bisericii. Ca punct de plecare, episcopul diecezan a punctat învățătura Conciliului Vatican al II-lea, care în constituția pastorală despre Biserică în lumea contemporană Gaudium et spes, la nr. 47, subliniază că una dintre problemele cele mai importante și urgente ale omenirii este familia, demnitatea și sfințenia ei. Acestea au fost bine derulate în parohiile diecezei noastre, unde au fost semnalate o serie lungă de inițiative pastorale în favoarea familiilor. Preasfințitul a amintit că un grup de familii din diferite zone ale Diecezei de Iași (Bucovina, Iași, Roman și Bacău), alături de cele din Arhidieceza de București și din alte dieceze și eparhii din țară vor participa la toate momentele ce vor avea loc la Milano, la diferite manifestări, la catehezele ce vor fi prezentate despre misterul familiei și rolul ei în lumea de azi, dar, mai ales, la întâlnirea cu Sfântul Părinte, la celebrarea solemnă a sfintei Liturghii cu toți episcopii, preoții, delegațiile din întreaga lume, duminică 3 iunie. Întâistătătorul eparhiei noastre ne-a propus să parcurgem și să medităm catehezele propuse de organizatori în vederea pregătirii acestei întâlniri, temele fiind practice și ușor de aprofundat. S-a evocat faptul că a adresat un apel special tuturor preoților ce se află în comunitățile din Italia și familiilor din dieceza noastră ce se află pentru moment în Italia ca să participe în număr cât mai mare la acest eveniment și la o întâlnire specială ce se va organiza la Milano, după întâlnirea cu Sfântul Părinte, ca toți clericii și credincioșii Diecezei de Iași "să fie una în credință și în iubire".

Pentru a beneficia de roadele acestei întâlnirii mondiale a familiilor, Preasfințitul Aurel Percă a cerut ca familiile prezente la Milano să prezinte în diverse întruniri locale experiența pe care au trăit-o în Italia. În această direcție, s-a propus căutarea unor perioade și ambiente propice pentru organizarea de exerciții spirituale pentru familii din dieceza noastră, misiune încredințată pr. Alois Moraru, secretarul executiv al Consiliului Pastoral Diecezan. S-au făcut câteva observații privind alegerea familiilor ce vor reprezenta eparhia noastră, s-au făcut unele propuneri și au fost evidențiate inițiativele propuse de Acțiunea Catolică. Președintele acestei asociații, Adriana Ianuș, a evidențiat: reușita întâlnirii diecezane a adulților din Acțiunea Catolică, care a avut loc în ziua de 10 martie 2012, la Tămășeni; intenția de a participa cât mai multe familii la campusul ce se va desfășura în perioada 18-20 mai anul acesta la Luncani; itinerarul spiritual început de un grup de familii din dieceza noastră.

Ca o introducere pentru tema ce urma să fie prezentată, pr. Alois Fechet a prezentat câteva crâmpeie de la întâlnirea persoanelor consacrate din Dieceza de Iași, care a avut loc duminică, 22 aprilie 2012, la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, având ca temă de reflecție "Viața consacrată și familia: sanctuar al iubirii pentru a trăi și a promova valorile creștine". La acest eveniment organizat de către Comisia Diecezană pentru Viața Consacrată au fost prezente peste 200 de persoane consacrate din întreaga dieceză. Vicarul episcopal pentru Viața Consacrată a subliniat implicarea ordinelor și congregațiilor religioase în pastorația familiilor, oferind patru exemple: surorile misionare ale Pătimirii lui Isus din Butea, Frații Școlilor Creștine din Pildești, călugării de la Mănăstirea "Don Orione" din Iași, surorile de caritate "Maria Bambina" din Faraoani și Bacău. S-a insistat pe colaborarea care trebuie să existe între preoți și persoanele consacrate în vederea unei pastorații unitare și cât mai efective.

O expunere amplă a fost susținută de sr. Victoria Pop, din cadrul Congregației "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe" din Iași. Pornind de la imaginea Bisericii ca și comuniune de persoane orientate spre veșnicie, auditoriul a fost îndemnat să privească spre familii ca o "primă comuniune", iar spre cei care au optat pentru viața consacrată ca spre niște "semne vizibile" ale trăirii credinței în lumea contemporană. Au fost analizate câteva din carismele celor 14 ordine și congregații masculine și a celor 45 feminine care activează în Dieceza de Iași, accentuându-se trei direcții de implicare a persoanelor consacrate în sprijinul familiilor: a vorbi despre familie ca o comunitate de iubire, a avea o atitudine pozitivă în fața crizelor cu care se confruntă familia în ziua de astăzi, a fi implicați la nivel relațional cu familiile. În sprijinul acestor idei au fost evidențiate inițiative și programe în derulare coordonate de ordinele și congregațiile religioase din eparhie. Sr. Victoria și-a încheiat expunerea propunând câteva fraze din opera sfântului Alois Guanella, din care transpare centralizarea activității persoanelor consacrate asupra familiilor.

Ca o concretizare practică, pr. Daniel Ghitiu a prezentat activitatea celor trei congregații care activează în Parohia Gherăești.

Ca și la întâlnirea Consiliului Prezbiteral care s-a derulat cu o zi în urmă, un spațiu generos a fost rezervat prezentării unei teme cu caracter misionar. Doamna prof. Mariana Sofronie și pr. Valentin Aenoaie, responsabil al Centrului Misionar Diecezan, au prezentat anumite proiecte derulate în sprijinirea misionarilor din dieceza noastră (preoți, seminariști și laici), care activează în Kenya, Coasta de Fildeș și Ecuador. Au fost enunțate mai multe documente magisteriale care invită toate comunitățile ecleziastice să fie generoase spre misiune. În același timp, s-a evidențiat spiritul misionar care caracterizează viața multor familii, fiind generoase prin rugăciuni și oferte pentru susținerea misionarilor și celor din misiuni. Ni s-au oferit mai multe exemple culese din diferite colțuri ale eparhiei, atât din parohii, cât și din mănăstiri, școli, asociații etc. S-a evidențiat necesitatea transparenței în ceea ce privește fondurile strânse, centralizarea inițiativelor și donațiilor făcute direct către misionari, dezvoltarea spiritului de voluntariat etc.

O altă temă abordată în cadrul celei de-a 14-a reuniuni a Consiliului Pastoral Diecezan a fost Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic, ce va fi găzduită de Episcopia de Iași în perioada 25-29 iulie 2012. Ea fost prezentată cu lux de amănunte de pr. Felix Roca, responsabilul Oficiului pentru Pastorația Copiilor, Tineretului și Asociațiilor din dieceza noastră, care a structurat expunerea în patru secțiuni: date generale, obiective (consolidarea credinței tinerilor, manifestarea comunitară a credinței, revitalizarea pastorației juvenile), programul manifestării (Liturghii, cateheze, grupuri de discuții, momente de rugăciune comunitară, festivaluri și activități culturale) și finanțarea evenimentului (din surse externe, dar și prin inițiative locale). Au fost oferite detalii privind programul, numărul participanților, locația, implicarea voluntarilor, mediatizarea evenimentului etc.

După cântarea Regina coeli, a urmat expunerea pr. Florin Sescu care a vorbit despre întâlnirea diecezană a copiilor, programată pentru sâmbătă, 9 iunie 2012, la Barați. S-a insistat pe conștientizarea și pregătirea copiilor asupra evenimentului, tematica întâlnirii ("Isus e bucuria mea!"), motivarea copiilor de a fi atenți la celebrarea euharistică, întâlnirile premergătoare, transmiterea imnului și a logo-ului întâlnirii, necesitatea unui număr suficient de responsabili care să însoțească grupurile de copii, participarea la Împărtășanie, modul în care se derulează întâlniri paralele în aceeași zi, publicarea calendarului de activități ale oficiilor diecezane etc. Au intervenit: PS Petru Gherghel, fr. Jesus Sagredo, pr. Alois Moraru, pr. Iulian Kropp, pr. Felix Roca, pr. Bernardin Farțade, pr. Iosif Bisoc și pr. Andrei Cociangă, responsabilul Oficiului pentru Vocații, care a prezentat proiectul privind întâlnirea diecezană a ministranților care urma să aibă loc în ziua de sâmbătă, 28 aprilie 2012, la Seminarul din Bacău.

În finalul întâlnirii Preasfințitul Aurel Percă și pr. Mihai Budău, vicarul episcopal al secțiunii administrativ-economice a diecezei, au ținut o pledoarie asupra controlului sănătății personalului angajat de Episcopia de Iași (verificarea periodică a stării de sănătate, prevenirea bolilor, tratamente de recuperare, noile reglementării ale Casei de Asigurări Sociale etc.). S-a pus în discuție modul în care episcopia trebuie să gestioneze buna funcționare a Orfelinatului de la Barați, posibilitatea adopțiilor unor copii de acolo, transmiterea intențiilor pentru Liturghii și eforturile care se fac pentru beatificarea episcopului martir Anton Durcovici. Despre starea dosarului de beatificare și pașii ce urmează a se derula ne-a vorbit pr. Fabian Doboș, vice-postulator al cauzei de beatificare a episcopului Anton Durcovici.

A 14-a întrunire a Consiliului Pastoral al Episcopiei Romano-Catolice de Iași, a patra în actuala configurație, a fost încheiată de păstorul diecezei, Preasfințitul Petru Gherghel, care a sintetizat temele dezbătute, a propus spre votare cererea de demisie a pr. Dumitru Farcaș din misiunea de secretar al Consiliului Pastoral Diecezan (respinsă de membrii consiliului), a evidențiat roadele pelerinajului icoanei Maicii Domnului de la Cacica (combătând acuzele aduse modului de colectare a ofertelor credincioșilor) și a mulțumit relatorilor și secretariatului Consiliului Pastoral Diecezan.

Pr. Alois Moraru,
secretar executiv al CPD


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat