Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Buhonca: Pelerinajul Icoanei Maicii Domnului și misiuni populare

Trei zile magice

De ce acest titlu? Deoarece un altul nu putea exprima tot ceea ce au trăit credincioșii din Parohia Buhonca, când, în sfârșit, după o lungă perioadă de așteptare, au fost vizitați de icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului din sanctuarul de la Cacica, în perioada 22-25 aprilie 2012.

Au fost trei zile pline de har, în care întreaga comunitate s-a rugat și s-a închinat icoanei Preacuratei. Copii, tineri, adulți și bătrâni au luat parte la această sărbătoare. Domnul a binecuvântat aceste zile mai ales prin faptul că vremea nu a fost un impediment în calea credincioșilor din satele vecine care au putut participa și ei la aceste zile.

În ziua primirii icoanei sfintei Fecioare a fost o adevărată feerie. Împreună cu sora terezină Agnesa Husaru, tinerii voluntari și părintele paroh Ionel Bejan au pregătit din timp aceste momente speciale. Copiii au întâmpinat-o pe sfânta Fecioară purtând veșmintele ei sau haine de îngerași, având pe spate o banderolă cu salutul solemn ,,Ave Maria!"; tinerii, îmbrăcați în costume populare, au mers cu lumânări aprinse în jurul icoanei, iar o familie de credincioși au întâmpinat cu flori sosirea Maicii Preacurate. Liturghia solemnă a fost celebrată de Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar al Diecezei de Iași. În celelalte ocazii, Liturghiile au fost celebrate de părintele Cristian Pal, iar în ultima zi sfânta Liturghie a fost celebrată de părintele Adrian Iștoc, paroh de Horlești.

Predicile din zilele de misiuni au fost ținute de părintele Iosif Bisoc, paroh de Buruienești.

După fiecare sfântă Liturghie de seară, copiii, tinerii și adulții s-au putut ruga la icoana făcătoare de minuni până în miez de noapte. Bineînțeles, nu doar seara era posibilitate de rugăciune; la orice oră din zi credincioșii erau invitați spre a cinsti pe Maica Domnului.

În seara de marți, 24 aprilie, după celebrarea sfintei Liturghii de la ora 18.00, întreaga comunitate, în frunte cu sfânta Fecioară, a mers în procesiune pe străzile satului. Astfel, s-au vizitat câteva locuri mai importante cum ar fi: cimitirul, grota închinată Mamei cerești și răstignitul, crucea din mijlocul satului. Lumânări aprinse, făclii, cântece și rugăciuni au transformat sărbătoarea într-o adevărată ceremonie în care simțeam cu toții prezența lui Dumnezeu în mijlocul nostru.

Cea mai dificilă parte a fost atunci când a trebuit să ne despărțim de sfânta Fecioară, mijlocitoarea noastră. O tristețe a cuprins sufletele credincioșilor când ocrotitoarea lor a plecat spre a le asculta rugile și altor creștini.

Cel mai important lucru rămâne însă faptul că ea, chiar dacă a plecat și nu o putem percepe vizual, o putem simți alături de noi mereu, gata întotdeauna să ne salveze din necazuri.

Roberta Diana Diac

*

Au trecut trei zile, ca și cum au trecut trei minute

Și iată că au trecut trei zile ca și cum ar fi trei minute... așa de repede a trecut timpul în prezența Preasfintei Fecioare Maria. Aceste zile am fi vrut să nu se mai termine și să rămână mereu cu noi Sfânta Fecioară pentru a ne ocroti. Totul a fost așa cum ne-am dorit. Emoțiile și-au spus cuvântul încă de la pregătirea pentru venirea icoanei. Cu toții, credincioși de la mic la mare, s-au adunat pentru a-i da cinstea cuvenită sfintei Fecioare Maria.

Totul a fost pregătit până la cel mai mic detaliu, atât copiii cât și tinerii împreună cu sora terezină Husaru Agnesa s-au îngrijit de acest lucru. La primire soarele și-a făcut loc printre nori pentru a vedea și el frumusețea nespusă a Preacuratei. Emoțiile au fost maxime atunci când am văzut icoana pentru prima oară, un fior m-a cuprins în momentul în care aceasta a fost coborâtă din mașină. Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar al Diecezei de Iași, ne-a mărit emoțiile atunci când ni s-a dat vestea că nu ajunge, dar de fapt el ne aștepta în fața bisericii.

Predicile spuse de către părintele Iosif Bisoc, paroh de Buruienești, ne-au învățat pe toți cum trebuie să ne purtăm pentru a avea o familie bună și ne-a îndemnat să privim la familia noastră să o vedem așa cum e.

Copiii, tinerii, adulții, întreaga comunitate s-au adunat pe rând pentru a se ruga sfintei Fecioare Maria și a-i cere ceea ce ei își doresc cu ardoare. Procesiunea pe ulițele satului a fost foarte reușită, cu toții am cântat și ne-am rugat Maicii Domnului.

La plecarea icoanei toți oamenii erau triști, pană și cerul s-a întristat. Cu toții am fi dorit ca Preasfânta Fecioară Maria să fi rămas mereu cu noi, să ne ocrotească cu gingășia și iubirea ei de Mamă.

Nimic nu a mai contat: certuri, diferențe, deoarece erau oameni de mai multe religii, nu au contat acestea, ci a contat doar prezența sfintei Fecioare, căreia i-am adus slavă și cinste cu toții.

Cu siguranță nimeni nu știe când va mai avea acest privilegiu de a o primi pe Maica Sfântă în comunitate, însă, așa cum se spune, "speranța moare ultima", iar noi speram mai tare sa te revedem în împărăția lui Dumnezeu!

Acum biserica parcă e mai pustie fără tine, o, Regină!

Sabina Alexandra Agiurgioae

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22-25 aprilie: Buhonca: Pelerinajul Icoanei Maicii Domnului și misiuni populare


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat