Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Sesiunea de primăvara a Consiliului Prezbiteral Diecezan

Miercuri, 25 aprilie, la Casa de Reculegere a Misionarilor Verbiți din Traian, a avut loc sesiunea de primăvară a Consiliului Prezbiteral Diecezan. Alături de PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă, au participat 36 de preoți.

Întâlnirea a debutat cu un moment de rugăciune, urmat de salutul PS Petru Gherghel adresat tuturor celor prezenți.

Pr. Iosif Enășoae, vorbind despre activitățile Anului dedicat Familiei 2011-2012, a subliniat importanța ca fiecare preot să păstreze și să cultive entuziasmul pastoral în ceea ce privește promovarea adevăratelor valori familiale.

În continuare, PS Petru Gherghel a evidențiat importanța Întâlnirii Mondiale a Familiilor de la Milano care va avea loc în perioada 30 mai - 3 iunie 2012, precum și posibilitatea participării unui grup restrâns de familii din dieceza noastră la această întâlnire.

În legătură cu catehezele propuse pentru Anul Familiei din Dieceza de Iași, pr. Cornel Berea a remarcat faptul că acestea respectă într-o proporție destul de mare structura catehezelor prezentate cu ocazia Întâlnirii Naționale a Familiilor de la Milano. Totodată, s-a propus elaborarea unui material catehetic vizual, care să faciliteze accesul familiilor la aceste cateheze.

Pr. Benone Lucaci a subliniat apoi o serie de inițiative din partea Institutului Teologic cu privire la Anul Credinței și al Familiei 2012-2013, printre care se numără și posibilitatea prezentării de către preoții de la seminar, în marile centre parohiale, a unor teme legate de familie, precum și a unor documente magisteriale care abordează problema familiei.

Entuziasmul și binele spiritual pe care îl poartă în mijlocul credincioșilor din parohiile diecezei noastre Icoana Maicii Domnului de la Cacica a fost descris de către PS Aurel Percă, care a lansat totodată invitația ca toate parohiile să se programeze pentru vizita acestei icoane.

O altă problemă pusă în discuție a fost cea referitoare la obligativitatea adaptării calendarului catolic după normele Congregației pentru Cultul Divin. S-a convenit ca o parte dintre sfinții și sărbătorile comune bisericilor catolice și ortodoxe să fie celebrate la aceeași dată, cerând în prealabil aprobările necesare congregației vaticane.

Pr. Felix Roca a prezentat stadiul pregătirilor pentru Ziua Copilului la nivel diecezan, care va fi la 9 iunie 2012 și cele pentru Ziua Națională a Tineretului Catolic care va avea loc la Iași în perioada 25-29 iulie. În acest sens, s-a subliniat importanța participării reprezentative a tuturor parohiilor din dieceză, implicarea voluntarilor, a părinților vicari și nu în ultimul rând al facilitării din partea parohiilor găsirii unor eventuale sponsorizări.

Pr. Claudiu Iștoc a evidențiat importanța misiunilor în cadrul Bisericii Universale și implicarea fiecărui preot în sprijinirea activităților misionare, atât prin intermediul catehizării credincioșilor, cât și prin intermediul stipendiilor binatelor sau a altor donații, precum și necesitatea comunicării acestora Centrului Misionar de la Roman. S-a discutat despre oportunitatea organizării unui Congres Misionar Național în anul 2013.

Legat de problemele administrative, PS Aurel Percă a amintit părinților decani importanța vizitei pastorale anuale în fiecare parohie, precum și întocmirea unui raport care să fie trimis la sfârșitul fiecărui an curiei diecezane. Preasfințitul a subliniat importanța fondului de solidaritate pentru parohiile sărace, precum și o serie de probleme economice legate de parohiile care au biserici sau alte edificii în construcție.

În ceea ce privește îngrijirea sănătății, pr. Mihai Budău a amintit tuturor preoților posibilitatea efectuării unui set de analize și tratamente la Spitalul din Barticești. Părintele a subliniat importanța încurajării credincioșilor în ceea ce privește adopțiile de la distanță a unor copii de la Orfelinatul de la Barați, aflat în grija diecezei noastre.

La finalul întâlnirii, PS Petru Gherghel a anunțat pregătirea exercițiilor spirituale pentru preoți în această toamnă, precum și necesitatea participării fiecărui preot la aceste momente de har. Totodată Preasfințitul Petru a amintit preoților importanța ocaziilor de spovezi pe care trebuie să le ofere credincioșilor, a adorației euharistice comunitare, a devoțiunii către sfinți, a celebrării diferitelor jubilee a familiilor în fiecare parohie, precum și despre posibilitatea utilizării tuturor formelor Rugăciunii Euharistice.

Mulțumind celor prezenți pentru participare, păstorul diecezei i-a îndemnat pe toți preoții să trăiască și să transmită tuturor credincioșilor un elan spiritual reînnoit și statornicie în credință.

Pr. Petru Dorcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat