Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoare pastorală

Familia, în atenția Bisericii și a lumii

Familie, devino ceea ce ești!

Sfințiile voastre,
dragi frați și surori,
dragi familii,

În programul pastoral al diecezei noastre, pentru cel de-al doilea an dedicat familiei și căsătoriei creștine, atenția tuturor este îndreptată spre un eveniment de o deosebită importanță: Întâlnirea Mondială a Familiilor, ce se va desfășura la Milano (Italia), în perioada 30 mai - 3 iunie, având ca temă Familia, munca, sărbătoarea.

Chemată să fie legământ de iubire, leagănul vieții și laborator al credinței, familia asigură realizarea planului lui Dumnezeu pentru viața lumii și de ea depinde viitorul omenirii și al Bisericii.

Biserica, păstrătoarea fidelă a revelației divine și a învățăturilor lui Isus Cristos, a avut necontenit și are grijă ca familia, celula de bază a societății, să fie ocrotită și alimentată cu o învățătură adecvată, așa încât misiunea ei să aducă omenirii o vie și profundă speranță și garanție de fericire.

Binele persoanei și al societății umane și creștine este strâns legat de bunul mers al comunității conjugale și familiale, ne învață Conciliul Vatican II, în constituția pastorală despre Biserică în lumea contemporană Gaudium et spes, unde în partea a doua, la nr. 47, subliniază că una dintre problemele cele mai importante și urgente ale omenirii este familia, demnitatea și sfințenia ei.

Angajați, în cadrul episcopiei noastre, la o analiză și cunoaștere cât mai temeinică, prin catehezele propuse, prin misiunile populare ce au loc în acest timp în diferitele comunități parohiale sau în casele de reculegere, adunați la momente de rugăciune comună, inspirați de icoana Maicii Domnului de la Cacica și mobilizați în toate institutele și seminariile teologice din dieceză prin conferințe și prelegeri academice, privirea noastră este îndreptată, cu mare interes, spre misterul familiei pentru a-i admira chemarea, demnitatea și misiunea primită din partea Creatorului, din partea lui Isus însuși, Fiul lui Dumnezeu, care a consacrat-o și a ridicat-o la rang de sacrament și mijloc de mântuire.

Dar nu numai noi, ci întreaga Biserică din lume ține ochii îndreptați spre familie și vrea să o cunoască mai bine, să o ocrotească, să o apere și să o susțină ca să fie și să rămână la înălțimea chemării ei, promovând astfel o campanie de prețuire și de iubire pentru această instituție divină, pentru toți părinții și copiii din lume.

Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea, păstrător fidel al învățăturii Bisericii și al Conciliului, continuă să cheme întreaga lume, asemenea înaintașului său, fericitul papă Ioan Paul al II-lea, să-și îndrepte privirea spre familia fondată prin căsătorie, ca spre celula salvatoare și păstrătoare a vieții în lume, numind-o pe drept "laboratorul credinței", fundamentul și temelia pentru viitorul societății și al Bisericii.

Între multiplele sale inițiative, binecuvântează, cu părintească grijă și prețuire, gândul Bisericii din Italia, care a ținut să organizeze cea de-a VII-a Întâlnire Mondială a Familiilor la Milano între 30 mai și 3 iunie. La acest eveniment ține să participe personal, așa cum a făcut-o în anul 2006, la Valencia (Spania), și mai târziu în anul 2009, în orașul Ciudad de Mexico.

Ochii Bisericii se îndreaptă, alături de ochii Sfântului Părinte spre familii, spre familiile din întreaga lume întrunite la Milano la cea de-a VII-a Întâlnire Mondială.

Îndreptăm și noi privirea, nu numai aici, acasă, spre familiile noastre dragi, ci dorim să o facem și la Milano, unde suntem chemați să participăm nu numai în spirit, dar și fizic, printr-un număr de familii din țară și, desigur, și din Dieceza de Iași.

Un grup de familii din diferite zone ale Diecezei de Iași, alături de cele din Arhidieceza de București și din alte dieceze și eparhii din țară vor participa la toate momentele ce vor avea loc la Milano, la diferite manifestări și mitinguri, la catehezele ce vor fi prezentate despre misterul familiei și rolul ei în lumea de azi, dar, mai ales, la întâlnirea cu Sfântul Părinte, la celebrarea solemnă a sfintei Liturghii cu toți episcopii, preoții, delegațiile din întreaga lume, duminică 3 iunie.

Mă voi bucura să fiu prezent și eu alături de episcopul Cornel Damian, auxiliar de București, responsabil cu pastorația familiilor în cadrul Conferinței Episcopilor din România și de ceilalți confrați episcopi și preoți, pentru a reprezenta și manifesta, cu viu interes, gândul nostru de prețuire, împreună cu Sfântul Părinte, față de familie, celula fundamentală a societății și a Bisericii, laboratorul prin excelență al credinței în zilele noastre.

Îndemnându-vă să acordați atenție tuturor inițiativelor ce se vor desfășura în dieceză și de a urmări tot ce vi se va propune, prin mijloacele de comunicare, cu referință la evenimentul mondial de la Milano, vă propun să parcurgeți și să meditați, încă de acasă, catehezele propuse de organizatori în vederea pregătirii acestei întâlniri. Temele catehezelor sunt: Secretul din Nazaret, Familia generează viața, Familia în încercare, Familia însuflețește societatea, Munca și sărbătoarea în familie, Munca - resursă pentru familie, Munca - provocare pentru familie, Sărbătoarea - timp pentru familie, Sărbătoarea - timp al Domnului, Sărbătoarea - timp pentru comunitate.

Ele vor putea oferi o lumină asupra marelui eveniment și ne vor ajuta să intrăm mai ușor în contact cu întreaga Biserică ce se îndreaptă, cu justificată preocupare și cu reînnoită speranță, către familie.

Adresez un apel special tuturor preoților ce se află în diferite comunități din Italia, tuturor familiilor din dieceza noastră ce se află pentru moment în Italia și, mai ales, celor care se află în jurul orașului Milano, să se intereseze și să ia parte la acest eveniment de mare importanță pastorală, nu numai prin mijloacele de informare și comunicare, ci și direct, participând, atât la diferitele momente din zilele premergătoare, cât mai ales la întâlnirea de sâmbătă (2 iunie) și duminică (3 iunie), la marea sărbătoare a familiilor cu Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea.

După sfânta Liturghie de duminică, 3 iunie, ne exprimăm dorința și trăim speranța să găsim un moment de comuniune cu familiile ce vor participa din România și cu familiile de români ce vor putea participa din comunitățile catolice din jurul orașului Milano și din nordul Italiei.

Preoții ce acordă asistență spirituală credincioșilor români din nordul Italiei vor lua legătura cu pr. Maricel Mititelu, asistentul spiritual al credincioșilor catolici români din zona Milano, pentru a putea pregăti cadrul unei astfel de întâlniri, în vederea stabilirii orei și a locului acestui moment de comuniune.

Sperăm ca, astfel, gândurile noastre să se întâlnească, iar întâlnirea noastră cu Sfântul Părinte și cu familiile din România să fie un prilej de creștere în demnitate, în comuniune și în mărirea speranței, de o nouă și sfântă revigorare și întărire a celulei societății și a Bisericii, a leagănului vieții și a legământului iubirii, adică a familiei, bazată pe sacramentul Căsătoriei.

Tuturor, binecuvântarea Celui Înviat, iar familiilor din dieceză și din Italia, curaj și bucurie în Domnul. Ca toți să fie una în credință și în iubire!

Iași, 15 aprilie 2012
Duminica Divinei Îndurări

Petru Gherghel,
episcop de Iași


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat