Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Călugăreni: Peregrinatio Mariae

În cadrul proiectului diecezan de pelerinaj marian al icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Cacica, stabilit de Preasfințitul Petru Gherghel împreună cu episcopul auxiliar Aurel Percă, iată și micuța noastră comunitate parohială romano-catolică din Călugăreni, comuna Dămienești, județul Bacău, s-a bucurat timp de trei zile - de Duminica Tomei (octava pascală), în perioada 15-18 aprilie 2012, de prezența icoanei sfintei Fecioare de la Cacica, copie reală după icoana originală de Czestochowa din Polonia, atât de mult iubită de fericitul papă Ioan Paul al II-lea și de lumea întreagă.

Mare a fost emoția tuturor când, duminica după-amiază, norii au cedat la lumina și căldura soarelui, iar copiii, tinerii și întreaga suflare călugăreană îmbrăcată în straie de sărbătoare, împreună cu Preasfințitul Petru Gherghel, pr. Romuald - rectorul sanctuarului de la Cacica, pr. Gabriel Farcaș, decan de Traian, părintele paroh, preoții prezenți și autoritățile locale ale comunei Dămienești au primit-o pe Mama Cerească în ropot de aplauze, cântec și rugăciune cu procesiunea mariană spre biserică urmată de sfânta Liturghie concelebrată, fiind de față 13 preoți.

Tronul pregătit de grupul colaborator al Mișcării Euharistice și Mariane cu multă gingășie și dragoste în biserică a prins viață doar când a fost așezată icoana Maicii Domnului.

Prezența Mamei noastre a risipit norii preocupărilor cotidiene, astfel încât, timp de trei zile de pelerinaj emoționant cu sfintele Liturghii, spovezi și împărtășanii, adorația preasfântului sacrament, recitarea sfântului rozariu, o continuă și adevărată priveghere mariană de 76 de ore, zi și noapte, așa cum, pe bună dreptate, spunea pr. Cristian Pal - responsabilul însoțitor al icoanei Maicii Domnului: "Microfoanele nu s-au închis, luminile din biserică nu s-au stins, ușile bisericii nu au văzut cheile", deoarece copiii, tinerii și toți credincioșii catolici și ortodocși au format o cunună neîntreruptă de rugăciune și cântec, zi și noapte.

Ne-am simțit atât de bine cu Mama cerească încât timpul nu mai avea valoare, oboseala era ușor de trecut cu vederea, iar ploaia rece era doar o glumă.

Temele mariane incisive, emoționante și provocatoare au fost: chemarea și dăruirea; încrederea și convertirea; iubirea și consfințirea, fiind rostite de preoți diferiți: pr. Romuald Bulai, pr. Cristian Pal, pr. Mihai Pal, pr. Alois Moraru, pr. Iosif Demeter și parohul local.

Luni, după sfânta Liturghie de la ora 10.00, Icoana Sfintei Fecioare a fost în pelerinaj chiar și în filiala noastră, Roșiori, unde a fost întâmpinată cu multă iubire și evlavie, cântec și rugăciune, împreună cu procesiunea mariană, reîntorcându-se la Călugăreni.

De asemenea, atât de frumoasă a fost și procesiunea mariană din Călugăreni, chiar dacă timpul a fost ploios, cu opriri la biserica veche, cimitir, Oratoriul M.E.M. și punctele centrale ale satului.

Miercuri după amiază, am fi dorit să oprim timpul în loc, să fie ploaie și furtună atât de puternică încât să mai poată rămâne Icoana Sfintei Fecioare la noi.

Însă ea își continuă pelerinajul, iar noi am salutat-o de data aceasta cu emoția despărțirii de ea, dar siguri că e mereu cu noi și cu hotărârea puternică de a înființa în comunitatea noastră pe lângă adorația euharistică duminicală în cadrul Mișcării Euharistice Mariane și Ora Euharistică Mariană de duminică seara de la ora 21.00 la ora 22.00 așa cum ne-a îndemnat pr. Cristian.

Recunoscători Mamei noastre, mulțumim bunului Dumnezeu pentru harurile primite, credincioșilor, autorităților locale și colaboratorilor responsabili ai M.E.M. pentru sprijin și promptitudine în organizarea acestui eveniment marian.

Suntem convinși o dată în plus că doar prin Maria ajungem la Isus!

Pr. Mihai Cucuteanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15-18 aprilie: Călugăreni: "Peregrinatio Mariae"


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat