Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Omilia PS Petru Gherghel la întâlnirea persoanelor consacrate din Dieceza de Iași

Martori ai Învierii și vestitori ai misterului familiei creștine

"Voi sunteți martori ai acestor lucruri" (Lc 24,48)

Monseniore, Sfințiile voastre,
Dragi persoane consacrate,
Dragi frați și surori în Cristos,

Suntem în Duminica a III-a a sfintelor Paști și continuă bucuria întâlnirii cu Cristos cel Înviat. Lecturile de astăzi din Faptele Apostolilor, din Scrisoarea Sfântului Ioan și mai ales din evanghelia proclamată la această sfântă Liturghie ne pun o problemă fundamentală, ne cheamă să descoperim chemarea pe care ne-o adresează și nouă, cum le-a adresat-o apostolilor. Ei îl întâlnesc pe Isus cel viu care le dă o misiune specială, îi cheamă să fie ei cei care trebuie vestească faptul că el este viu și că a venit să cheme lumea la o viață nouă, la convertire și la mântuire. Ei n-au înțeles de la început care era gândul Învățătorului și ce urmau să facă. După ce le-a explicat Scripturile, cum o făcuse cu cei doi ucenici pe drumul spre Emaus, sau cu ceilalți apostoli adunați în Cenacol, sau cu Toma ce nu voia să creadă, acum o face pe malul lacului Tiberiadei, mâncând împreună cu ei și învățându-i să înțeleagă. Le era greu să creadă că el se prezintă în mijlocul lor în această formă umilă și cu totul normală, surprinzătoare.

De fapt, o asemenea apariție și o veste așa de tulburătoare te fac să taci și să o aprofundezi în tăcere. Doar puține persoane au avut acest har de a-l întâlni și de a-l vedea pe Cristos cel înviat: Magdalena, Ioan, Petru, cei doi ucenici în drum spre Emaus, ucenicii ascunși în Cenacol și iată acum și cei care se aflau pe malul lacului Tiberiadei împreună cu Petru, pentru pescuit, așa cum ne-a relatat evanghelia proclamată la această sfântă Liturghie.

Ne întrebăm de ce a procedat așa, ce voia să le transmită?

Așa a dispus el. Este modul lui de a lucra, așa a început la Betleem, în iesle, așa a continuat pe cruce și în mormânt, iar mai târziu s-a prezentat normal, viu, în mijlocul lor.

Dumnezeu ne descoperă un mod de a lucra ce nu este pe măsura părerilor oamenilor ori a orgoliului propriu.

Dumnezeu se manifestă umil și răbdător. El nu iubește spectacolul, nu aleargă după scene unde să facă demonstrație, el caută și prezintă fapte și le introduce în istorie, în viață, ca niște semințe ce vor produce roade.

Învierea sa este gestul prin excelență care se află în mijlocul istoriei, în jurul căruia se desfășoară toată opera de mântuire.

Auzim de multe ori, din partea lumii căutătoare de senzații tari, că pentru credincioși e ușor să proclame așa ceva. Este simplu și comod să spui că Învierea este un fapt adevărat, ascuns și discret, punând drept motiv că așa lucrează Dumnezeu și acesta e modul lui de a lucra tăcut și umil.

Lucrurile au însă un sens mai adânc, mai profund. În lucrarea lui Dumnezeu descoperim un alt plan, o altă strategie.

Umilința lui Dumnezeu se naște din respectul pe care îl are pentru libertatea noastră și din dorința de a ne introduce pe fiecare dintre noi în opera divină, de ne angaja în lucrarea de mântuire a omenirii.

Această atitudine a lui Dumnezeu reiese din Sfânta Scriptură: Dumnezeu obișnuiește să se ascundă, să se retragă, iar aceasta o face pentru ca să-l solicite pe om să lucreze.

Putem spune că alegerea lui Dumnezeu de a se ascunde, de a se manifesta plin de umilință este chiar grea și incomodă pentru noi, care credem în el: el ne cere să ne implicăm până la sânge, ne solicită la o vie mărturie de credință.

Evanghelia de astăzi ne demonstrează tocmai acest lucru: "Atunci le-a deschis mintea ca să înțeleagă Scripturile și le-a spus: «Așa este scris: Cristos trebuia să sufere și să învie din morți a treia zi și să fie predicată convertirea în numele lui spre iertarea păcatelor la toate popoarele. Începând de la Ierusalim, voi veți fi martorii acestor lucruri»" (Lc 24,46-48).

Voi veți fi martori, veți mărturisi, le cere Isus.

Ce înseamnă a mărturisi, a fi martor?

Ceea ce a făcut apostolul Petru în lectura pe care am ascultat-o astăzi: a ieșit să dea mărturie, să spună adevărul, să-i cheme la pocăință pe cei care l-au omorât pe Cristos. Și nu era ușor, nu era comod. Era o datorie, care l-a făcut și pe ceilalți apostoli și ucenici să sufere, să fie bătuți, amenințați. Iar ei s-au simțit fericiți, pentru că au fost învredniciți să îndure batjocură pentru numele lui. Și în fiecare zi, în templu și prin case, nu încetau să învețe și să-l vestească pe Isus Cristos (cf. Fap 5,41).

La acest lucru i-a chemat Isus pe apostoli explicându-le ce a făcut el și ce trebuie să facă ei. Ei nu numai că au vestit, au predicat, ci au și confirmat cu propriul lor sânge adevărul morții și învierii sale, a lui Isus, care s-a umilit pe sine, până la moartea pe cruce, oferindu-se jertfă de ispășire pentru păcatele noastre, pentru ale lumii întregi, spune sfântul Ioan în lectura a doua (cf. 1In 2,2).

Deci iată ce vrea Isus, la ce îi cheamă pe ucenicii săi, la ce ne cheamă pe noi, cei care am fost privilegiați să credem în el, să dăm mărturie, să facem vizibilă, cu propria noastră viață, jertfa moartea și învierea. El i-a ales pe ucenici, pe apostoli să vadă, să cunoască, ca apoi, întăriți de Spiritul său cel Sfânt, să fie martori, anunțe cu fapta, cu propria lor viață adevărul evangheliei. Iar ei au făcut-o cu bucurie, cu toată ființa.

Marele predicator al zilelor noastre, cardinalul Angelo Comastri, în fața acestui adevăr și a acestor exigențe din partea ucenicilor, aduce în față mărturia unui critic înverșunat, Nietzsche, un adevărat acuzator al celor ce spun că sunt creștini, întrebându-i și provocându-i: "Dacă Cristos a înviat, pentru ce sunteți așa de triști ? Voi nu aveți înfățișarea unor persoane răscumpărate și mântuite". Ne luăm și noi curajul și cu Angelo Comastri recunoaștem: cât adevăr cuprind totuși aceste cuvinte.

La acest drum ne cheamă astăzi lecturile sfinte și la o asemenea experiență ne invită ucenicii, apostolii cei fideli, femeile sfinte, la trăirea unui adevăr pe care l-am primit prin credință și la mărturie personală, nu atât prin cuvinte, asta ar fi prea puțin sau prea ușor, ci prin fapte, prin mărturia vieții.

Lumea astăzi așteaptă martori, nu vorbitori, nu simpli vestitori sau predicatori.

Un apostol, un ucenic, o persoană consacrată, un credincios adevărat este ales să facă vie viața lui Cristos, să facă prezentă evanghelia așa cum a dorit și a realizat sărăcuțul Francisc, ajungând să devină în vorbe și în fapte marele martor al lui Cristos cel umil, ascultător și sărac.

Aflându-ne aici, în capela fraților franciscani, suntem provocați să ne fixăm privirea spre această cruce atât de sugestivă, cu atâta simbolism și cu un profund mesaj.

Cristos vrea să se sprijine pe umerii noștri. El a făcut-o odată pentru totdeauna, iar acum ne rămâne nouă, ucenicii săi, să continuăm să luăm asupra noastră și crucea și Calvarul și Învierea, dând lumii mărturia unei vieți adevărate unei vieți de credință vie și atrăgătoare.

Dragi persoane consacrate,
Dragi frați și surori în Cristos,

Inițiativa de a fi din nou împreună într-un program de continuă formare și întâlnirea de astăzi care vă îndreaptă cu gândul spre familia creștină se înscriu foarte bine în chemarea pe care Isus o face ucenicilor săi atunci când îi învață să înțeleagă misterul vieții sale și, fiind martorii acestei realități, a suferinței, morții și învierii sale, să vestească tuturor vestea cea bună a evangheliei în familie și pentru familie.

A cunoaște și a înțelege misterul familiei creștine face parte din înțelegerea misterului credinței și a importanței părinților și copiilor pentru viața lumii și a Bisericii.

Persoanele consacrate, primele chemate după apostoli să-l mărturisească pe Cristos, provin din familie, ca dintr-un izvor de viață și credință și toate își datorează vocația lor, iubirii lui Dumnezeu și a părinților.

Este sfânt lucru ca ele să cunoască din ce în ce mai bine ce înseamnă familia pentru credință, cât de mult trebuie ocrotită și susținută, ca din ea să se nască noi martori și vestitori ai evangheliei, noi candidați și candidate la viața de apostolat, fie în familii de viață consacrată, fie în rândul poporului lui Dumnezeu, ca laici conștienți și generoși.

Îl felicit pe vicarul nostru episcopal, pr. Alois Fechet, și îi felicit și pe toți membrii Comisiei Diecezane pentru Viața Consacrată, ca și pe fiecare persoană în parte, preoți, frați și surori, pentru răspunsul pe care l-ați dat și acum doriți să-l reînnoiți, la mandatul și chemarea lui Isus. "Și voi sunteți martorii acestor lucruri".

Vă doresc să înaintați, cu bucurie, în larg!

Roman, 22 aprilie 2012

Petru Gherghel,
episcop de Iași


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat