Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman (ITRCF): Întâlnirea persoanelor consacrate din Dieceza de Iași

Duminică, 22 aprilie 2012, la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, s-a desfășurat întâlnirea persoanelor consacrate din Dieceza de Iași, care a avut ca temă de reflecție "Viața consacrată și familia: sanctuar al iubirii pentru a trăi și a promova valorile creștine". La acest eveniment organizat de către Comisia Diecezană pentru Viața Consacrată au fost prezente aproximativ 200 de persoane consacrate din întreaga dieceză, la care s-au alăturat frații studenți de la Institutul Teologic Franciscan.

Întâlnirea a început prin cuvântul de deschidere adresat de pr. Alois Fechet, vicar episcopal pentru viața consacrată în Dieceza de Iași, și salutul introductiv al pr. Celeste Pianezze, secretarul Comisiei Diecezane pentru Viața Consacrată, după care a urmat un moment de rugăciune pregătit de surorile "Notre Dame de Sion".

Prin intermediul conferinței intitulate "Viața consacrată și familia: sanctuar al iubirii pentru a trăi și a promova valorile creștine", pr. Corneliu Berea, SVD, a evidențiat care sunt convingerile necesare pentru a descoperii resursele pe care familia creștină le deține pentru a fi cu adevărat un sanctuar al iubirii, resurse care adesea sunt ignorate ori ascunse. A vorbi despre faptul că familia este o comunitate de iubire și fidelitate; avea o atitudine pozitivă chiar și în situațiile de criză, a fi mai prezenți din punct de vedere relațional, reprezintă cele trei direcții pe care pr. Corneliu le propune pentru a preciza unde anume pot interveni persoanele consacrate pentru a ajuta familia din societatea actuală. Așadar, pe de o parte, familiile sunt cele care oferă un sprijin enorm în vocația la viață consacrată și în calitatea oricărui tip de vocație, iar pe de altă parte, familiile sunt colaboratoare la munca de apostolat a persoanelor consacrate.

Un al doilea moment al programului l-a constituit celebrarea sfintei Liturghii în capela institutului, prezidată fiind de către PS Petru Gherghel, episcop al Diecezei Romano-Catolice de Iași, alături de care au concelebrat pr. provincial Emilian Cătălin, OFMConv., pr. Alois Fechet, pr. Celeste Pianezze, AA., precum și alți preoți din dieceză și din provincie.

În cadrul omiliei, PS Petru a subliniat rolul deosebit pe care persoanele consacrate îl au în cadrul diecezei, dar și al Bisericii Universale, precum și sprijinul pe care trebuie să îl acorde familiilor în dezvoltarea vieții de credință, pentru ca la rândul lor acestea să devină "sanctuare" din interiorul cărora să izvorască noi vocații la viața de căsătorie și viața consacrată. Totodată, Preasfințitul a adresat tuturor celor prezenți invitația de a trăi cu bucurie și seninătate vocația la care au fost chemați pentru ca astfel să devină semne vii ale prezenței lui Dumnezeu în lume.

După masa fraternă ce a urmat sfintei Liturghii, în jurul orei 13.30, în amfiteatrul institutului, au avut loc o serie de mărturii despre activitățile pastorale pe care persoanele consacrate le desfășoară cu familiile din diferite comunități ale diecezei, dar și alte discuții cu privire la tema propusă.

Întâlnirea s-a încheiat cu un moment de adorație euharistică, prilej care a constituit și o aducere de mulțumire lui Dumnezeu pentru experiența deosebit de frumoasă și edificatoare pe care au trăit-o cu această ocazie.

Fr. Andrei Bejan, OFMConv.

*

Conferința susținută de pr. Cornel Berea poate fi descărcată în format Word dând clic aici.

Roman: Omilia PS Petru Gherghel la întâlnirea persoanelor consacrate din Dieceza de Iași

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 aprilie: Roman (ITRCF): Întâlnirea persoanelor consacrate din Dieceza de Iași


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat