Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Luncani: Zile de reculegere spirituală pentru tineri

În perioada 20-22 aprilie 2012, la mănăstirea carmelită din Luncani a avut loc zile de reculegere spirituală cu tema "Voi fi iubirea", pentru tinerii dornici să trăiască momente intense de viață spirituală, să-l întâlnească pe Cristos și, călăuziți de pr. Augustin, sr. Cristina și sr. Silvia, precum și luminați de Duhul Sfânt, să descopere fiecare cel puțin o rază din ceea ce Dumnezeu dorește să realizeze cu viața fiecăruia. Au participat 25 de tineri din parohiile învecinate.

O experiență pe care ai vrea să o trăiești în fiecare zi

Am ajuns. Nu părea nimic schimbat, nimic neobișnuit sau ieșit din comun, cu o teamă pe care nu o pot explica nici acum, am intrat pe porțile Mănăstirii Carmelite din Luncani; nu știam ce avea să se întâmple mai departe și nici cu ce gânduri am venit aici, nu știam nici pentru ce am venit aici. Oare chiar am venit doar pentru a fi alături de prietenii mei sau am ajuns în acest loc cu un scop?

Mi-a fost teamă, recunosc; ce am să le spun când o să mă întrebe de ce am venit aici?

Nu trecuse nici măcar jumătate de oră și era totul atât de calm și liniștit, nimic nu mă putea face să îmi pierd concentrarea asupra gândurilor mele, toată zarva de acasă dispăruse, telefonul nu mai suna, mașinile nu își mai făceau simțită prezența, totul era liniștit, de parcă am rămas numai eu și o prezență ce nu o mai simțisem de mult timp. Să fie oare acesta scopul venirii mele?

Timpul trecea de parcă nimănui nu îi păsa de el, acum nu mă mai grăbeam, acum nimic nu mă mai deranja, eram cu totul absorbită de ce mi se întâmpla. Am simțit nevoia să mă rog, să meditez, să mă gândesc asupra vieții mele și la tot ce ar trebui să fac de acum înainte, simțeam că tot ce făcusem până acum era greșit.

A ajuns și timpul în care trebuia să motivăm prezența noastră aici, pentru ce am venit? Majoritatea tinerilor au spus că au venit aici să se regăsească, să se descopere, să afle vocația și scopul vieții lor.

Eu vroiam să îmi adun gândurile, să meditez, să uit de toate problemele cu care mă confrunt zi de zi, deși vroiam să aflu și care este vocația mea, care este calea cea dreaptă pentru mine?

Încă nu puteam să-mi dau seama că Dumnezeu are ceva special pregătit pentru mine, credeam că sunt un om ca oricare altul, credeam că sunt un om ce își dorește să fie fericit, împlinit, care să-și întemeieze o familie și atât, părea perfect. Oare cine își dorește ceva mai mult de atât de la propria existență?

A doua zi petrecută acolo m-a făcut să mă gândesc mai bine: Oare chiar vreau doar atât de la viața mea? Și răspunsul a venit imediat, fără să îmi dau seama, o scânteie mi-a reaprins din nou dorința de a face mai mult, de a fi mai mult decât un om obișnuit, eu chiar vreau să îi ajut pe ceilalți, vreau să fiu eu cea care dă ajutorul, nu numai cea care primește ajutor de fiecare dată. Acesta era răspunsul ce îl așteptam cu atâta nerăbdare, asta e ce vreau eu să fac, să îi ajut pe ceilalți, dar cum? Cu o seară înainte ne uitasem la filmul "Karol, un om care a devenit papă". Chiar dacă îl mai văzusem o dată, de abia acum descopeream adevărata poveste ce se ascundea în spatele filmului, această poveste este chiar iubirea. Câtă iubire trebuie să dăruiești ca să treci peste pierderea familiei, a prietenilor și să învingi tot răul? Foarte multă, sunt sigură de asta!

În seara în care am plecat în procesiune spre cripta bisericii am aflat și răspunsul la întrebarea ce mă chinuia de mult timp: "Care este vocația mea?" Sfânta Tereza a Pruncului Isus m-a ajutat să-mi descopăr vocația; neștiind ce am să citesc, iau foaia în mână și încep să înțeleg încetul cu încetul care este vocația mea: "Iubirea mi-a dăruit cheia vocației mele. Am înțeles că dacă Biserica are un trup alcătuit din mădulare diferite, cel mai necesar, cel mai nobil dintre toate nu-i lipsește, am înțeles că Biserica are o inimă și că această inimă arde în iubire. Am înțeles că numai iubirea lucrează în mădularele Bisericii ... Am înțeles că iubirea cuprinde toate vocațiile, că iubirea este totul, că ea îmbrățișează toate timpurile și toate locurile ... într-un cuvânt, că este eternă! ... O, Isuse, iubirea mea ... mi-am găsit în sfârșit vocația, vocația mea este iubirea! În inima Bisericii, voi fi iubirea ... astfel voi fi totul...", și această vocație este iubirea.

Am găsit și răspunsul ultimei întrebări: "Ce voi face de acum înainte?" În dimineața ultimei zile surorile au pregătit un mod special prin care ne-au ajutat să ne descoperim drumul vieții. Eu voi continua prin a fi educator pentru copii; vreau să îi învăț ce este iubirea, că iubirea este darul lui Dumnezeu și că iubirea trebuie dăruită tuturor persoanelor din jurul nostru!

Am ajuns așadar acasă cu gândul și dorința de a mă reîntoarce curând.

Le mulțumim părintelui Augustin, sorei Cristina și sorei Silvia ca ne-au ajutat să ne descoperim vocația și ne-au îndrumat spre drumul cel bun.

Ema Iulia

* * *

Album foto: Luncani: Zile de reculegere spirituală pentru tineri (link extern)


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat