Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mariologia cristologică a lui Stefano De Fiores

Cum să-l cunoaștem pe Fiul prin intermediul Mamei sale

De Salvatore Perrella

În zorii duminicii Divinei Îndurări, la 15 aprilie, Domnul l-a chemat la sine pe Stefano De Fiores (1933-2012). Părintele Stefano, om cu inteligență ascuțită și studios de mare calibru intelectual și spiritual, a dat mult dezvoltării și actualizării reflecției mariologice după Conciliul al II-lea din Vatican; numeroasele sale studii, cunoscute și traduse în mai multe limbi, atestă rigoarea și pasiunea față de persoana, rolul și semnificația Mamei lui Isus pentru istoria teologică, spirituală și culturală nu numai a creștinismului. Este un fapt că nu se poate trata nici o temă mariologică fără să ne întâlnim cu el și cu punctualele sale observații, reflecții, descoperiri de arhivă și recenzii interesante despre temele cele mai fierbinți. Pentru marea calitate a scrierilor sale, pentru nu mai puțin rodnica și stimata activitate didactică pe care De Fiores o desfășura la Universitatea Pontificală Gregoriană și la Facultatea Teologică Pontificală Marianum, în 1990, i-a fost oferit premiul "Laurentin Pro Ancilla Domini". René Laurentin a exprimat felicitări pentru o producție mariologică universal recunoscută și apreciată.

Părintelui Stefano îi aparțin două opere care au văzut apariția și dezvoltarea lor chiar la Marianum, el conducând mai întâi cu Salvatore Meo (mort în 1990) Nuovo dizionario di Mariologia (Paoline, 1985) și apoi cu Valeria Ferrari Schiefer și cu cel care scrie, volumul gros Mariologia. I dizionari (San Paolo, 2009).

În ultimii ani, părintele Stefano a avut o activitate editorială rodnică prin cantitate și calitate: e suficient să amintim volumul Maria sintesi di valori. Storia culturale della mariologia (San Paolo, 2005); și cele trei volume prețioase: Maria. Nuovissimo dizionario (EDB, 2006-2008), adevărat compendiu mariologic.

Cum să nu menționăm apoi aportul său personal ca fondator asociat și de mai multe ori președinte al Asociației Mariologice interdisciplinare italiene (AMI), care are ca finalitate statutară "promovarea cercetării științifice referitoare la Fecioara Maria Mama lui Isus, în contextul credinței ecleziale, cu deschidere spre dimensiunea ecumenică, în dialog cu științele teologice și umane și în colaborare cu asociații asemănătoare la nivel internațional, în special europene", precum și elaborarea de criterii teologice adecvate menite să lumineze și să stimuleze conform spiritului și indicațiilor Conciliului al II-lea din Vatican și ale exortației apostolice a lui Paul al VI-lea Marialis cultus (1974), evlavia mariană a poporului creștin. Părintelui De Fiores și lui AMI i se datorează în această privință publicarea, din 1990 până astăzi, a revistei "Theotokos", apreciată în toată lumea.

Pornind de la introducerea la cele trei volume recente ale sale Maria. Nuovissimo dizionario (cf. ivi, pag. V-XIV), se poate spune foarte bine că marea slujire a părintelui Stefano adusă Maicii Domnului, îmbinată cu faptul de a fi membru al unei congregații călugărești mariane ce a apărut din inima îndrăgostită a sfântului Ludovic Grignon de Montfort, era motivă de o convingere profundă: "omenirea are o datorie universală față de Maria" din cauza fiului său Cristos; Maria, fiind totalmente în relație cu Dumnezeu Treime, cu Biserica și cu omenirea, este "un bine, o valoare prețioasă a comunității nu numai creștine". În afară de aceasta, și acest lucru îl observă lumea obișnuită, Mama lui Isus s-a sintonizat mereu față de necesitățile bărbatului și femeii din orice timp, grup și cultură, punându-se cu discreție și incisivitate eficace în activitatea umană și spirituală a tuturor și a fiecăruia, ca soră și reazem în necazuri, "speranță și adversități, un Tu viu cărui să ne adresăm în rugăciuni, un model de viață cu care să ne identificăm, o mamă iubitoare în care să ajungem la maturitate în Cristos și în Duhul Sfânt spre gloria Tatălui" (ivi, pag. IX).

În aceste cuvinte este tot bogatul humus teologic, teologal și monfortan al lui De Fiores. Ultimul său volum, cu titlul emblematic A educa la viața bună a Evangheliei cu Maria (Educare alla vita buona del Vangelo con Maria, Cinisello Balsamo, San Paolo, 2012, 88 de pagini), apărută chiar în aceste zile, este un fel de testament marian al său pe care îl primim cu recunoștință, în sensul că "la școala acestei învățătoare, care ne însoțește în toate fazele vieții spirituale de la botez până la glorie, vom fi formați după imaginea lui Cristos". În acest timp pascal care luminează cu lumina Celui Înviat istoria, viața și destinația celor răscumpărați, aceste cuvinte au o actualitate și o semnificație care declină marea credință și speranța încrezătoare a unui credincios și a unui teolog de mare importanță.

(După L'Osservatore romano, 22 aprilie 2012)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat