Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Londra: PS Aurel Percă în vizită pastorală la românii catolici

Comunitatea catolică românească din Londra (Anglia) a fost în sărbătoare în perioada 12-19 aprilie 2012. După vizita PS Petru Gherghel din noiembrie 2008 (de care își amintește cu mare plăcere), și la mai bine de 5 ani și jumătate de la înființarea Capelanatului romano-catolic românesc din Londra, comunitatea a avut bucuria de a-l primi în mijlocul ei pe PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași.

În primele zile ale vizitei, care a început la 12 aprilie, PS Aurel Percă s-a interesat de organizarea Capelanatului, a activităților pastorale și de situația religioasă, socială și economică a credincioșilor.

Duminică, 15 aprilie, PS Aurel Percă a celebrat o sfântă Liturghie solemnă în Parohia "Ss Sebastian and Pancras" din Kingsbury, Londra, unde românii catolici din Londra vin în fiecare duminică la sfânta Liturghie. Au concelebrat pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău, pr. Augustin Benchea, decan de Moinești, pr. Ionel Ciceu și pr. Robert Mățău, capelanul comunității de români din Londra si decanul capelanilor etnici din Londra.

Comunitatea s-a pregătit ca pentru o zi de sărbătoare și a așteptat cu emoție această vizită specială.

La sfânta Liturghie, românii au venit în număr de câteva sute, unii în costume naționale, făcând astfel ca biserica să fie, ca de obicei, plină și să răsune de cântecul biruinței vieții asupra morții "Cristos a înviat", precum și alte cântece liturgice și rugăciuni dragi nouă.

Această celebrare a constituit momentul central al vizitei, în care PS Aurel Percă a dorit să se roage împreună cu credincioșii, să le adreseze cuvinte de încurajare și de felicitare pentru mărturia de credință pe care o dau și să le împartă binecuvântarea sa arhierească.

Totodată, PS Aurel Percă i-a îndemnat pe românii de aici să se integreze în viața Bisericii locale, fără să uite rădăcinile și tradițiile proprii și identitatea românească, demers în care nu sunt singuri, ci însoțiți de rugăciunile celor de acasă și ale PS Petru Gherghel, episcop de Iași. În cuvântul de învățătură, PS Aurel Percă a mai spus că orice păstor este susținut în slujirea sa de rugăciunea și ajutorul credincioșilor.

Fiind și Duminica "Divinei Îndurări", PS Aurel Percă i-a îndemnat pe toți să se încredințeze lui Isus cel milostiv și să se lase îmbrățișați de razele iubirii divine.

Pe chipurile tuturor se puteau citi bucuria și emoția, dar și câte o lacrimă în colțul ochilor, ștearsă pe furiș.

Pr. Robert Mățău, capelanul român, a mulțumit pentru urările și cuvintele adresate și l-a asigurat pe PS Aurel de deschiderea comunității românești spre colaborare și integrare în viața și activitatea diecezei locale, păstrându-și totodată identitatea și tezaurul spiritual.

După mângâierea și hrana sufletească, toți s-au reîntâlnit apoi cu PS Aurel Percă în centrul parohial la ceea ce englezii numesc tea & coffee (ceai și cafea), o prăjitură și, mai ales, alte câteva clipe petrecute alături de PS Aurel și de preoții din Dieceza de Iași care l-au însoțit. Aici credincioșii au avut ocazia de a vorbi personal cu Preasfințitul și să-i prezinte bucuriile și durerile vieții de imigrant.

Programul vizitei pastorale a prevăzut, pe lângă atracțiile foarte actuale (viitorul "Sat Olimpic" pentru Olimpiada de la Londra 2012), istorice (Tower of London, locul unde mulți martiri au dat mărturie de credință cu viața proprie - sfântul Thomas Morus, John Fisher etc.), culturale (British Museum) și spirituale (o rugăciune privată la mormântul sfântului Eduard Confesorul din Westminster Abbey) ale Londrei, sau vizite și întâlniri cu credincioșii din comunitatea românilor în diferite părți ale capitalei britanice.

A avut loc și o întâlnire (în ultima zi a vizitei pastorale) în centrul Londrei, la "Archbishop House" (sediul Arhiepiscopiei), cu PS Vincent Nichols, arhiepiscopul Diecezei Romano-Catolice de Westminster, în care și comunitatea catolică a românilor își desfășoară activitatea. PS Aurel Percă a transmis PS Vincent Nichols mulțumirile PS Petru Gherghel și ale sale, pentru bunăvoința și colaborarea în vederea înființării și continuării activității Capelanatului romano-catolic pentru românii din Londra și nu numai.

PS Vincent Nichols a adăugat mulțumirile sale pentru colaborare, precum și pentru activitatea rodnică, bazată pe spirit de integrare și deschidere, desfășurată de comunitatea de români catolici din Londra. Totodată, a arătat că problemele cu care se confruntă românii, deloc puține sau mici, nu îi sunt necunoscute, îndemnându-i să persevereze în credință și în permanenta îmbogățire spirituală a Bisericii locale din Londra.

Astfel s-a încheiat o altă o săptămână frumoasă din viața comunității catolice românești din Londra.

Comunitatea românilor îi mulțumește PS Aurel Percă pentru vizita efectuată, rugându-l pe această cale să transmită și PS Petru Gherghel, episcop de Iași, sentimente de prețuire și recunoștință.

Cristos a înviat!
Salutări din partea comunității românești a catolicilor din Londra!

Pr. Robert Mățău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12-19 aprilie: Londra: PS Aurel Percă în vizită pastorală la românii catolici


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat