Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Viața și gândirea lui Giuseppe Toniolo, un laic care va fi beatificat

Duminică, 29 aprilie 2012, va fi beatificat, la Roma, Giuseppe Toniolo (1845-1918), în bazilica "Sfântul Paul din afara Zidurilor". Gigliola Alfaro pentru agenția SIR i-a cerut postulatorului cauzei de beatificare, Mons. Domenico Sorrentino, arhiepiscop-episcop de Assisi-Nocera Umbra-Gualdo Tadino, să schițeze un profil al viitorului fericit.

*

• Excelență, o figură ca Toniolo ce poate să spună omului de astăzi? Și îndeosebi laicatului catolic?

"Într-un timp de criză a valorilor și de fragmentare socială, Toniolo este modelul unui om care a găsit în credință, dar și într-un umanism autentic luminat de ea, un principiu de sinteză și de unitate. Laicatul catolic poate găsi în el un ideal concret și complet".

• Ce model de sfințenie ne oferă Toniolo, care a fost soț, tată, profesor, educator, economist, creștin angajat pentru unitatea Bisericii și pentru pace?

"Toniolo impresionează prin bogăția dimensiunilor care deosebesc personalitatea sa și, de aceea, și sfințenia sa. Pornind de la dimensiunea familiei, pe care el a trăit-o în plinătate, cu o uimitoare experiență de unitate conjugală, și șapte copii, cărora s-a dedicat cu iubire. Cât privește profesia, catedra universitară era pentru el o angajare «religioasă». Îi numește pe discipolii săi «depozit sacru», «prieteni ai inimii sale». Pe această bază a unei sfințenii de zi cu zi, între familie și profesie, se dezvoltă și acel Toniolo public din mișcarea catolică, cu multiplele sale inițiative pentru dezvoltarea mărturiei creștine în social".

• În multe aspecte, putem să-l considerăm pe Toniolo un precursor, de exemplu în concepția sa despre o economie care nu este dezlipită de etică?

"Dacă privim la criza economică actuală, care are desigur una din cauzele sale în deficitul de etică la nivel de criterii și modele ale finanțelor mondiale, discursul lui Toniolo, bazat în întregime pe tema raportului intrinsec dintre etică și economie, apare de actualitate arzătoare".

• Și în raportul dintre credință și cultură Toniolo avea poziții de avangardă...

"A înțeles că mare parte din eficacitatea mărturiei creștine trece prin capacitatea credinței de a avea incidență asupra culturii. Inițiativele sale au fost un «proiect cultural» care s-a depănat în timp. Se inspira îndeosebi dintr-un text al Conciliului I din Vatican în care se spune că între credință și știință nu numai că nu există opoziție, ci între cele două este posibil un raport de contribuții rodnice. Credința este făcută pentru a stimula și a genera cultură".

• În Programul din Milano, adică programul catolicilor în fața socialismului, Toniolo a fost și "în anumite privințe revoluționar", așa cum a spus card. Tettamanzi, amintind de câteva propuneri ale sale, cum ar fi participarea la interesele întreprinderilor din partea muncitorilor...

"Fără îndoială, dacă propunerile lui Toniolo ar fi devenit și ar deveni un model concret de organizare a vieții economice la diferitele sale nivele, ar avea de câștigat nu numai demnitatea umană, ci însăși economia. Atunci când se muncește fără a se simți «sclavi», ci părtași și coresponsabili, se face totul mai bine. Dar aici este provocarea unei mari revoluții culturale, aceea a Evangheliei aplicată și la lumea muncii. Beatificarea lui Toniolo vine să ne amintească acest lucru".

• Toniolo este și un martor important pentru angajarea catolicilor italieni în politică...

"În timpul său nu era vorba de angajare politică în sens strict, din moment ce acesta era exclus din acel «non expedit» datorat «problemei romane». Totuși, în sens larg, Toniolo avea o spiritualitate «politică» și pregătea, în social, timpul angajării politice. Ba chiar scotea din situația istorică un principiu general: este necesar de ocrotit echilibrul dintre momentul social și cel politic. Fără o societate bogată în inițiativă, în corpuri intermediare, în subiectivitate, politica pierde echilibrul necesar însăși vitalității sale, poate să piardă sensul limitelor sale și se naște din asta, în cele mai diferite forme, un statalism vătămător. Angajarea politică rămâne totuși o mare vocație, la care creștinii trebuie să se formeze".

• Care a fost trăsătura caracteristică a vieții sale: om de speranță, de armonie?

"Privea la istorie de la înălțimea lui Cristos și de aceea îi plăcea să vorbească despre «principiul înviere». Voia să spună că prin însuși faptul că Cristos a înviat și este axa de bază a istoriei, nu există falimente definitive. Istoria poate să aibă urcușuri și coborâșuri. Dar se poate privi înainte cu speranță. Cât privește armonia, era idealul său, pornind de la principiul unificator al credinței. Făcea aplicație mai ales la cultură, cerând catolicilor să se angajeze în reconstituirea unei noi «enciclopedii» a științei, care să arate, în lumina credinței, deplina unitate și armonie a tuturor aspectelor științei și activității umane".

• Cardinalul Bagnasco au evidențiat că beatificarea lui Toniolo va fi o ocazie pentru a reflecta asupra catolicismului incisiv și rodnic...

"Ar fi momentul! Cred că beatificarea lui Toniolo vine la momentul potrivit. Îmi doresc să se scoată ideea de pornire pentru o reflecție serioasă și implicatoare asupra responsabilităților noastre de credincioși în actualul moment istoric".

(După agenția SIR, 19 aprilie 2012)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat