Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Procesiune de Florii pe străzile orașului

A devenit o tradiție frumoasă ca, în Duminica Floriilor, când se sărbătorește și Ziua Mondială a Tineretului, să se organizeze o procesiune a Căii Sfintei Cruci pe străzile din jurul bisericii "Ss. Petru și Paul" din Bacău. Astfel, la 1 aprilie 2012, mai multe mii de tineri, copii și adulți din toate parohiile Bacăului au participat la acest moment de comuniune și de sărbătoare. Bineînțeles, în centru au fost tinerii din toate parohiile Bacăului, care au animat atât sfânta Liturghie, cât și devoțiunea Căii Sfintei Cruci.

Procesiunea organizată pe străzile orașului a fost precedată de sfânta Liturghie de la ora 18.00. Au participat, purtând în mâinile lor ramuri, tineri din parohiile orașului: "Sfântul Nicolae", "Sfânta Cruce", "Fericitul Ieremia", "Sfântul Francisc de Assisi" Izvoare, "Inima Neprihănită a Mariei" Șerbănești, seminariștii de la Seminarul Liceal "Sfântul Iosif" din Bacău, dar și foarte mulți credincioși care au arătat că iubesc această minunată devoțiune a Postului Mare, Calea Sfintei Cruci. Lor li s-au alăturat și mai multe oficialități locale.

Celebrant principal a fost pr. Isidor Dâscă, paroh de Bacău "Sf. Nicolae" și decan de Bacău, alături de Sfinția sa concelebrând mai mulți preoți din parohiile orașului și de la seminar. Corul tinerilor Parohiei "Sfântul Nicolae" Bacău, împreună cu credincioșii prezenți la Liturghie, au animat cu bucurie și entuziasm toate momentele sfintei Liturghii.

Pătimirea Domnului după sfântul Marcu a fost proclamată pe roluri împreună cu tinerii. A urmat apoi predica pr. Isidor Dâscă. Pornind de la mesajele evangheliei și ale papei Benedict pentru Ziua Tineretului din acest an, "Bucurați-vă mereu în Domnul" (Fil 4,4), părintele i-a încurajat pe tineri dar și pe credincioșii care, "prin credință, au un suflet mereu tânăr", să descopere bucuria autentică în întâlnirea cu Domnul. "Bucuria înseamnă credință, bucuria înseamnă speranță, bucuria înseamnă uneori suferință, jertfă, sacrificiu, așa cum a experimentat și Mântuitorul Cristos în viața sa", a accentuat părintele în omilia sa. Unicul sens al vieții noastre este Cristos și, dacă urmăm acest sens cu mult curaj, atunci vom descoperi și bucuria adevărată.

După sfânta Liturghie, a început procesiunea pe străzile orașului. În față era purtat un banner cu motoul Zilei Tineretului din acest an, după care urma crucea tinerilor, flancată de torțe, urmau cele 14 icoane cu reprezentările stațiunilor Căii Sfintei Cruci, iar apoi preoții și credincioșii. Calea sfintei Cruci a fost condusă de pr. decan Isidor Dâscă. Tineri din toate parohiile au rostit textul rugăciunilor pentru fiecare stațiune, care meditau despre problemele societății, ale tinerilor, ale familiei, despre drama păcatului în interiorul omului.

La întoarcere, pe treptele bisericii, s-a făcut ultima stațiune, după care părintele decan le-a urat tinerilor să poarte cu ei bucuria lui Cristos în inimile lor și să fie martori ai acesteia acolo unde își duc existența.

Redacția Biserica și Viața

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 aprilie: Bacău: Procesiune de Florii pe străzile orașului


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat