Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

În urmă cu șapte ani murea papa Wojtyla: interviu cu postulatorul cauzei de canonizare

La 2 aprilie 2012, se celebrează a șaptea aniversare a morții papei Wojtyla, urcat la casa Tatălui în seara zilei de 2 aprilie 2005. Sunt multe inițiativele în toată lumea pentru a-l aminti pe fericitul Ioan Paul al II-lea, un Pontif care continuă să fie viu în inimile atâtora, așa cum ne spune postulatorul cauzei de canonizare, mons. Slawomir Oder. Interviul a fost luat de Sergio Centofanti.

R. - Este adevărat că astăzi celebrăm amintirea morții sale, dar amintim că pentru creștini, ziua morții este "dies natalis". Și este adevărat și că Ioan Paul al II-lea a rămas în inimile noastre și a rămas în mijlocul nostru ca persoană iubită. A intrat în inimile noastre, a intrat în casele noastre. În atâtea case au rămas fotografiile sale, binecuvântările pe care el le-a dat, ca semn al apropierii sale. Dar lucrul cel mai important este că într-adevăr a rămas în inimile persoanelor. Un semn foarte special și tangibil al acestei prezențe sunt vizitele constante la mormântul său în Sfântul Petru. Un alt fenomen care a crescut în ultimul an - primul an de la beatificarea sa - este acela al pelerinajului relicvelor care a apărut în manieră spontană. A început cu prezența relicvei sângelui în timpul Zilei Mondiale a Tineretului la Madrid, pentru a continua apoi pelerinajul său internațional. Prima etapă a fost Mexicul, cu vizitarea tuturor diecezelor din țară, apoi Columbia, cu vizitarea câtorva dieceze. Actualmente relicviarul se află în Nigeria. Într-un fel această prezență a Fericitului în mijlocul nostru merge pe urma activității sale atunci când era în viață, dimensiunea internațională a ministeriului său. Dar lucrul care probabil se percepe și mai mult acum este belșugul iubirii pe care el a semănat-o. Și de fapt, prezența nu este pur și simplu prezența fizică, care apoi cu timpul în manieră naturală dispare, pentru că acesta este decursul vieții umane, dar prezența înseamnă prezența ideilor, prezența sentimentelor, prezența mai ales a iubirii pe care cineva a dăruit-o și acum primește ca amintire dragă și afectuoasă.

Î. - Și astăzi răsună cuvintele sale de la începutul Pontificatului "Nu vă fie teamă, deschideți, ba chiar deschideți larg porțile lui Cristos!"... un mesaj încă foarte actual...

R. - Este un mesaj absolut actual, presant, angajant și încurajator. Este un moment în care cu siguranță Biserica trăiește semnele atâtor dificultăți, ale celui care nu vede prezența sa ca o prezență pozitivă. Iată, secretul acestui "Nolite timere!", pe care el l-a strigat în Piața Sfântului Petru, era ființa sa înrădăcinată în misterul lui Dumnezeu. El însuși spunea: "Omul care stă în fața lui Dumnezeu, omul cufundat în Dumnezeu, nu se teme de nimic. Nu trebuie să se teamă de nimic". Iată, reauzim în aceste cuvintele ale sale, în această experiență a sa, cu siguranță profundă, pe care o putem defini mistică, auzim cuvintele sfântului Paul: "Cine va putea să ne despartă de iubirea lui Cristos?".

Î. - După șapte ani, ce amintire despre papa Wojtyla purtați în inimă?

R. - Despre o persoană adevărată, autentică. Despre un om cu mare inteligență, cu mare cultură, dar mai ales cu mare spiritualitate; dar în același timp, un om cu mare calitate religioasă și culturală... Era un om de apropiere, de atenție, cu o capacitate de a-i vedea și pe cei care nu erau văzuți, observați, notați de ceilalți. Iată, un om care era capabil să intre efectiv în sintonie cu sentimentele interlocutorului său. Un om care știa să scruteze inima persoanei și știa să găsească mereu cuvântul potrivit pentru a putea da curaj și a invita la înfruntarea vieții cu speranța creștină.

Î. - La ce punct este cauza de canonizare a lui Ioan Paul al II-lea?

R. - Desigur, itinerarul cauzei nu s-a terminat imediat după beatificare. Beatificarea este numai o etapă. Este adevărat că pentru canonizare nu mai este necesară studierea vieții și a virtuților care constituiau studierea prealabilă pentru beatificare. Actualmente, suntem în așteptarea de a capta semnul lui Dumnezeu pentru a putea merge înainte cu procesul de canonizare: acel semn al lui Dumnezeu este o nouă minune. Deocamdată, pot spune că sosesc, din multe părți ale lumii, numeroase semnalări de haruri atribuite mijlocirii fericitului Ioan Paul al II-lea și unele cu siguranță sunt interesante. Deocamdată aștept documentația pentru a putea demara un studiu mai aprofundat ca să fac un discernământ bun.

(După www.news.va)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat