Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Ziua Tineretului la nivel local

În Duminica Floriilor (1 aprilie 2012), la ora 17.00, s-a sărbătorit Ziua Tineretului la nivel local, în cadrul unei sfinte Liturghii pontificale prezidate de Preasfințitul Petru Gherghel. La această celebrare au participat numeroși tineri, însoțiți de preoții din celelalte parohii vecine.

Fericitul papă Ioan Paul al II-lea a dispus în anul 1984 ca în fiecare an, în această duminică, să se celebreze la nivel local Ziua Tineretului. Acest lucru s-a petrecut pentru prima dată la Roma, în anul 1985. Această zi a ajuns anul acesta la a 27-a ediție.

Catedrala "Sfânta Maria, Regină" din Iași s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru numărul impresionant de tinerii care au dorit să fie alături de Cristos, celebrând Ziua Mondială a Tineretului la nivel local. La fel ca în anii precedenți, tinerii din parohiile vecine (Parohia "Sfântul Anton" și Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași; Parohia Tomești; Parohia Dancu și Parohia Valea Lupului) au venit în procesiune spre catedrală, împreună cu preoții, purtând în mâini steaguri și ramuri, intonând cântece sau rugându-se, pentru a se uni cu ceilalți tinerii care au dorit să fie prezenți la această sărbătoare.

PS Gherghel împreună cu ceilalți preoți concelebranți i-au întâmpinat la intrarea în catedrală. Aici s-a proclamat evanghelia zilei care amintește de intrarea în Ierusalim a lui Isus, au fost binecuvântate ramurile și apoi s-a pornit în procesiune spre altar, amintind astfel de poporul care îl aclama pe Cristos purtând ramuri în mână și strigând: "Osana! Fiului lui David! Binecuvântat să fie cel care vine în numele Domnului!".

Tinerii au citit lecturile, iar evanghelia Patimii Domnului nostru Isus Cristos a fost proclamată pe roluri. A urmat apoi cuvântul de învățătură rostit de PS Petru Gherghel, care s-a adresat tinerilor prezenți cu îndemnul: Apropiați-vă, admirați și vă bucurați! Preasfințitul a amintit faptul că în fața suferințelor și patimii Domnului, prezentate astăzi de evanghelistul Marcu, nu ne rămâne altceva decât să tăcem, să contemplăm și să admirăm ce a ales să facă Cristos pentru oameni, cât i-a căutat, i-a iubit și, în schimb, cât de mult l-au întristat, l-au părăsit, ba chiar l-au dat la moarte. Însă, înainte de a muri, Cristos a acceptat să fie aclamat în mod public ca Mesia răscumpărătorul, regele și învingătorul.

Isus intră triumfător în orașul care-l va condamna și răstigni; acceptă să fie însoțit de laude spre Cenacol, locul Cinei de Taină, primește să fie vândut în Grădina Ghetsemani și condamnat în curtea lui Pilat, iar la urmă îmbrățișează tronul biruinței sale: crucea. El își poartă singur crucea până pe Calvar și se lasă pironit pe ea, pentru a fi ridicat de la pământ, ca de la înălțimea ei să îmbrățișeze întreaga omenire, pe care o iartă.

Totuși, cei care i-au stat alături începând de la intrarea solemnă în Ierusalim și care l-au urmat pe calea crucii până pe Calvar, cei care nu s-au pus alături cu răufăcătorii, dar i-au stat mereu alături până în ultima clipă, aceștia au înțeles gestul său, iubirea și dăruirea sa. Printre ei era și Maria, mama lui îndurerată, dar plină de curaj, și un tânăr, cel pe care Isus l-a iubit cel mai mult: Ioan cel curat și înțelept.

Preasfințitul s-a adresat apoi în mod particular tinerilor care au dorit să fie printre cei care i-au ieșit în întâmpinare lui Cristos. El i-a invitat să declare, plini de bucuria credinței încercate precum și de lumina învierii glorioase, asemenea tânărului apostol Ioan, care a rămas cucerit de gestul și cuvintele lui Isus: "Ceea ce era de la început, ce am auzit, ce am văzut cu ochii noștri, ce am privit și mâinile noastre au pipăit cu privire la Cuvântul vieții, - căci viața s-a arătat: noi am văzut și dăm mărturie și vă vestim viața cea veșnică ce era la Tatăl și care ni s-a arătat - ce am văzut și am auzit vă vestim și vouă, ca și voi să aveți comuniune cu noi, iar comuniunea noastră este cu Tatăl și cu Fiul său Isus Cristos. Acestea vi le scriem pentru ca bucuria noastră să fie deplină" (1In 1,1-4).

La final, Preasfințitul a dorit să se asocieze mesajului Sfântului Părinte, Benedict al XVI-lea, pentru Ziua Tineretului, în care este scris: "Dragi prieteni, aș vrea să vă îndemn să fiți misionari ai bucuriei. Nu putem fi fericiți dacă ceilalți nu sunt fericiți: deci bucuria trebuie să fie împărtășită. Mergeți și povestiți celorlalți tineri bucuria voastră, că ați găsit acea comoară prețioasă care este însuși Isus. Nu putem ține pentru noi bucuria credinței: pentru ca ea să poată rămâne în noi, trebuie să o transmitem".

După rostirea intențiilor de la rugăciunea credincioșilor, tinerii au prezentat la Ofertoriu mai multe daruri.

La finalul celebrării liturgice PS Petru i-a încurajat pe tinerii prezenți și i-a îndemnat să se încreadă în Cristos, căci la el vor găsi răspuns la toate întrebările și frământările lor.

Sfânta Liturghie a fost animată de corul de tineri al catedralei, "Juvenes Ecclesiae".

Ziua Tineretului la nivel local este o pregătire pentru Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic, care se va desfășura anul acesta la Iași în perioada 25-29 iulie, la care sunt așteptați mii de tineri din întreaga țară.

Virgiliu Demșa-Crainicu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 aprilie: Iași: Ziua Tineretului la nivel local


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat