Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

În colocviu cu soții Zanzucchi, autori ai meditațiilor pentru Via Crucis la Colosseum

De la iubirea lui Dumnezeu speranța pentru familii

De Nicola Gori

În Răstignit este secretul și soluția la problemele familiilor. Spun asta soții Danilo și Anna Maria Zanzucchi, cărora Benedict al XVI-lea le-a încredințat în acest an meditațiile pentru Via Crucis din Vinerea Sfântă la Colosseum. Vin dintr-o lungă experiență de slujire a nucleelor familiare din toată lumea și sunt fondatorii, împreună cu Chiara Lubich, a mișcării Familii Noi, pe care au condus-o până în 2008. În acest interviu acordat ziarului nostru reparcurg etapele importante ale experienței lor și explică idealurile care i-au inspirat.

• Papa a încredințat anul acesta unei perechi de soți meditațiile pentru Via Crucis din Vinerea Sfântă la Colosseum. Cum ați primit vestea?

Danilo: În fața unei misiuni așa de importante primele reacții au fost de uimire și de trepidație, pentru că nu ne simțeam la înălțime. Ne-a revenit în minte impresia pe care am avut-o anul trecut în timpul unui pelerinaj în Țara Sfântă, unde am avut o experiență foarte puternică parcurgând Calea Crucii și meditând asupra misterului crucii. În acele momente am înțeles că Via Crucis este o realitate care ne atinge profund, pentru că schimbă viața noastră și ne face părtași de un proiect de iubire. De fapt, din acel pelerinaj ne-am întors diferiți. Cu acest bagaj am început să scriem meditațiile despre Via Crucis.

Anna-Maria: Reflectând asupra crucii am simțit că nu numai Biserica, ci toată omenirea este implicată în acest mister. Se înțelege și cât a suferit Cristos ca orice om, dar cu sensibilitatea unui Dumnezeu.

• Ce teme ați ales pentru meditații?

Anna Maria: Cam toată Via Crucis are pasaje importante pentru că reparcurge urmele unui Dumnezeu care s-a făcut om pentru a mântui omenirea. Este suficient să ne gândim la episodul cu Simon din Cirene sau la intervenția femeilor evlavioase, în care ne putem întruchipa cam toți. Persoane care au avut o întâlnire, care au avut o experiență puternică cu Dumnezeu. În meditațiile noastre am încercat să exprimăm impresiile noastre despre ceea ce a trăit Isus în acele momente, încercând să actualizăm asta în lumina experienței noastre. Desigur, nu a fost ușor, pentru că suntem în fața unui mister atât de mare. Credem cu tărie însă că în Isus Răstignit este secretul și soluția la problemele familiei. Cristos pe Cruce a dat un sens durerii pentru care trebuie să o înfruntăm.

• Ce mesaj vreți să ajungă la familii prin Via Crucis?

Anna Maria: Vorbesc pe baza vieții noastre și a istoriei noastre. Din meditarea Via Crucis vine un mesaj puternic: Crucea dă sens durerii din lume. Ne aflăm în fața suferinței unui om care este distrus chiar de oameni. Însă durerea acelui om este incomensurabilă, pentru că deși era Dumnezeu nu găsește consolare. O lectură a acestui mister ne-o oferă Chiara Lubich. Încă de la începuturile întemeierii mișcării Focolarilor, a simțit în manieră deosebită atracția față de această durere a lui Isus. Și ne-a transmis-o și nouă. Pentru ea suferința lui Isus nu era numai o realitate care nu are niciodată sfârșit, ci o durere care deja are înlăuntrul său învierea. Acesta este marele mesaj pe care l-am primit de la Chiara și pe care la rândul nostru îl adresăm tuturor familiilor. Din păcate, problemele zilnice fac dificilă viața familiară, știm ceva despre asta și noi care suntem o familie ca atâtea altele: am avut cinci copii de crescut și educat și am înfruntat dificultățile care s-au prezentat în fiecare zi. Dar am avut mereu prezent exemplul lui Chiara: a venit la noi nu cu moartea în inimă, ci cu moartea care conduce la înviere.

• Cum ați cunoscut mișcarea Focolarilor?

Danilo: Am cunoscut mișcarea la Milano în anii cincizeci prin una dintre primele însoțitoare ale lui Chiara și am avut imediat o impresie foarte puternică. Apoi Chiara a trimis un focolar la Parma. În oraș au venit Lia și Renata și au locuit într-un cartier foarte sărac din oraș, unde noi care eram mai avuți nu mergeam. Aceste tinere au început să contacteze ceea ce pe atunci era definit subproletariatul urban, oameni pe care noi niciodată nu ne-am fi gândit să-i întâlnim. Văzând mărturia primelor focolarine, aceste persoane au început să se schimbe. Și cu ele și noi. De la acest exemplu am început să ne interpelăm. De ce să nu-i întâlnim pe acei sărăcuți? Și astfel ne-am interesat de ei. Desigur că nu a fost ușor, pentru că am avut multe probleme și am creat și scandal printre cei cumsecade. Chiar părinții mei m-au certat. Însă Chiara ne pusese în inimă că toți oamenii sunt frații noștri și acest lucru ne încuraja. Totuși, am trecut prin momente urâte: am fost și acuzați că distrugem familiile noastre pentru a urmări idealurile focolarilor. Acest episod trebuie condus din nou la epoca aceea, pentru că în anii cincizeci mișcarea nu fusese încă aprobată de Biserică și trezea o anumită perplexitate în cei cumsecade din cauza radicalității sale evanghelice.

• Care a fost intuiția originală care a dat naștere mișcării Familii Noi?

Anna Maria: Intuiția profundă o datorăm Chiarei. Mișcarea Familii Noi se naște în 1967. Deja trecuseră peste douăzeci de ani de când Lubich dăduse viață focolarului. Noi eram căsătoriți din 1953 și admit că mișcarea ne-a atras imediat. Din Emilia mergeam cu trenul la Roma cu copiii mici pentru a participa la activitățile focolarului. Ideea de a întemeia Familii Noi a fost foarte concretă: a merge în întâmpinarea orfanilor, văduvelor, durerii familiilor din lume. Și experiența s-a dovedit pozitivă. A trăi în mișcare nu ne-a dus numai să însănătoșim familia noastră, ci și pe cele cu care veneam în contact, pentru că în timp ce te îngrijește de a ta îi ajuți pe alții. Totuși Chiara nu uita originalitatea fiecăruia, pentru că voia ca să ne ocupăm mai întâi de fiecare persoană și apoi de familii.

Danilo: Intuiția lui Chiara s-a născut văzând câteva familii în dificultate și din experiența trăită în cepe pe care le cunoștea, începând de la a sa. Avea trei frați: Gino, partizan comunist condamnat la moarte, și două surori. Era o familie foarte unită și fervent catolică, dar desigur nescutită de probleme. Din această experiență Chiara a înțeles că familia este un dar al lui Dumnezeu și este baza societății. Astfel și-a pus problema cum să ajute nucleele familiare, nu numai pe cele apropiate ei, ci și pe cele răspândite în lume. Biserica a recunoscut apoi carisma sa și a cerut Chiarei să indice niște perechi de soți care să poată contribui la nașterea Consiliului Pontifical pentru Familie. Astfel ea s-a gândit la noi. Am colaborat cu dicasterul drept consultanți până în 2000.

• Ce viitor vedeți pentru familie în societatea noastră?

Anna Maria: Sincer, a imagina viitorul ne-ar veni să ne descurajăm, și datorită anumitor legi care sunt promulgate și care sunt contrare planului lui Dumnezeu. În fiecare zi suntem chemați să facem alegeri care nu sunt ușoare pentru a ne menține fideli față de idealurile noastre, deoarece societatea nu ajută, dimpotrivă. Totuși, avem încredere că Isus a murit pentru noi. Pentru aceasta nu suntem deloc descurajați, avem tot mai mult voința de a face ceva pentru alții. Există mereu posibilitatea de a reîncepe. Chiara ne-a pus înăuntru certitudinea că Biserica a fost întemeiată de Isus și va învinge lumea.

• De multe ori ați vorbit despre necesitatea de a crea o rețea de solidaritate între familii. Cum se poate realiza?

Anna Maria: Aceasta este o realitate pe care o avem mult la inimă. Este un lucru care s-a născut spontan la începutul mișcării. Îmi amintesc că în acel timp nu eram mai mult de cincizeci de persoane. Ne-a venit imediat ideea de a face comuniune între noi împărtășind și bunurile. Această comuniune a fost un mijloc extraordinar pentru a ne ajuta. Iată însă că tocmai pentru aceasta ne-au acuzat că irosim banii neglijând angajamentele față de copii. De aceea aș vrea ca alegerea noastră să fie înțeleasă bine, pentru că această împărtășire nu anula diferențele și individualitățile. Intimitatea familiei rămânea mereu. Chiara ținea mult la faptul ca fiecare familie să aibă intimitatea sa, autonomia sa și ca să fie în măsură să ia decizii proprii fără influențe externe. Ținta era unitatea. Ne făcea să înțelegem că trebuie să trăim personal în slujba lui Dumnezeu, căutând în același timp unitatea. Aceasta era consecința alegerii personale de a-l urma pe Dumnezeu.

• Ce mesaj se poate adresa nucleelor familiare aflate în criză?

Anna Maria: Aș vrea doar să spun familiilor aflate în dificultate că și noi am avut probleme. Căsătoria noastră s-a născut din iubirea reciprocă, așa ca aceea a oricărei perechi de soți. Această scânteie alimentează căsătoria. Însă din cauza multor factori această iubire uneori se atenuează, rămâne ascunsă și se uită, însă stimulentul inițial rămâne chiar dacă este sufocat de preocupările, de neînțelegerile și de dramele zilnice. Trebuie redescoperită în lumina iubirii lui Dumnezeu care ne unește. De fapt, creștinismul face ca două persoane care încearcă să-l iubească pe Dumnezeu și să se iubească între ele să fie unite, dar distincte în același timp. Chiara într-o zi ne-a spus că noi nu suntem chemați să ne bucurăm de unitatea noastră, ci să o dăruim. Ne-a chemat tocmai ca familie ca să ne ocupăm de cei lipsiți, de orfani, de văduve. Și ni i-a încredințat pentru a-i iubi ca frați, pentru că se aseamănă mai mult cu Isus. Ultima dată când am văzut-o pe Chiara a fost tocmai în timp ce țineam o întâlnire pentru soții despărțiți. Era foarte mulțumită de această activitate și dădea multă importanță sprijinului dat perechilor aflate în criză. De altfel, preferații săi au fost mereu cei care erau în necesitate.

(După L'Osservatore romano, 22 martie 2012)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat