Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Dicționar de teologi creștini și Jertfa răstignirii

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Dicționar de teologi creștini, scrisă de pr. Ioan Tamaș. Cartea apare în colecția "Dicționare și enciclopedii", în formatul 17x24, are 416 pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 30 lei.

Părintele Ioan Tamaș, profesor emerit al Institutului Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iași, este cunoscut cititorilor atât pentru cursurile sale de drept canonic (a tradus Codul de drept canonic, publicat la Editura "Sapientia" în anul 2004), cât și pentru preocuparea sa de a face inteligibilă teologia creștină oamenilor de astăzi, motiv pentru care a lucrat la publicarea a două dicționare: Mic dicționar creștin catolic (2001) și Mic dicționar teologic (2008), în care a sintetizat și definit cu multă competență "scolastică" diferiții termeni care se întâlnesc în limbajul religios și teologic.

Acum pr. Ioan Tamaș ne surprinde cu publicarea unui Dicționar de teologi creștini, în care a dorit "să furnizeze principalele informații referitoare la viața, opera și importanța a numeroși teologi, de la începuturile creștinismului până în zilele noastre".

În prefață, părintele se întreabă: "Ce este un teolog?" Răspunsul: "În sens strict, este persoana care cercetează, aprofundează și prezintă în mod științific Revelația divină. În sens larg, este persoana care tratează despre Dumnezeu și lucrurile sfinte". Fidel acestui răspuns, autorul explică faptul că a încercat să includă în acest dicționar "atât teologii din prima categorie sau teologii de profesie, marii creatori de sisteme teologice, cât și o mare parte dintre cei care, în decursul istoriei Bisericii, s-au remarcat în activitatea didactică din marile școli și facultăți teologice sau în activitatea de propovăduire a adevărurilor creștine". Unul dintre multele merite ale acestui Dicționar este deschiderea sa ecumenică, întrucât autorul a inclus în listă atât pe teologii catolici, cât și pe cei ortodocși și protestanți, care au avut un rol important în istoria teologiei.

Fiecare articol cuprinde datele esențiale din viața teologului respectiv, operele principale, precum și rolul pe care l-a avut în dezbaterea teologică a timpului său. De asemenea, la sfârșitul fiecărui articol se găsește o scurtă bibliografie, care cuprinde atât ediții ale operelor publicate ale teologului, cât și studii despre viața și opera sa.

Considerat de autor și ca un "Curs de istorie a teologiei", acest dicționar este un instrument util și recomandat mai ales celor care, în cercetarea teologică, se întâlnesc destul de des cu nume de teologi necunoscuți, dar despre care ar vrea să afle mai multe informații biografice, bibliografice și de orientare teologică.

Cosmin Cimpoeșu

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Jertfa răstignirii. Rațiune și mister, scrisă de pr. Anton Moisin. Cartea apare în formatul 13,5x20, are 122 pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 10 lei.

Părintele Anton Petru Moisin, autorul acestei cărți, s-a născut la 9 septembrie 1944, în localitatea Veștem din județul Sibiu, ca fiu al preotului greco-catolic Octavian Moisin. Are titlul științific de doctor în istorie. Este istoric, preot, profesor și pedagog român, membru al Uniunii Scriitorilor din România. Printre lucrări sale se numără și Roma și românii în primul mileniu creștin, (Editura "Galaxia Gutenberg", Târgu Lăpuș 2009), Arta educării copiilor și adolescenților în familie și în școală (Editura Didactică și Pedagogică, București 2010) și Adolescentul în fața vieții (Editura "Presa Bună", Iași 2010).

Prezenta lucrare, scrisă în anul 1983, "în vremea prigoanei ateo-comuniste, în rezistența greco-catolică din catacombe", apare acum într-o perioadă în care Biserica și societatea cunosc o libertate deplină. Însă această libertate nu întotdeauna este bine înțeleasă, iar această realitate se verifică îndeosebi în planul credinței, al moralei, al valorilor. Tocmai de aceea se impune o interiorizare mai serioasă, o aprofundare matură a credinței, mai ales de către generațiile tinere, care sunt asaltate în permanență de indivizi și imagini care se pretind modele de viață și tipare ale existenței omului de astăzi.

Pentru a le oferi celor interesați un punct de plecare pentru aprofundarea credinței, în centrul căreia stă persoana lui Cristos cel înviat, fără de care actul credinței este zadarnic (cf. 1Cor 15,14), părintele Moisin propune o reflecție teologică asupra misterului crucii lui Cristos. Această reflecție este construită pe gândirea biblică, patristică și magisterială, iar autorul apelează și la teologi catolici și ortodocși, ceea ce conferă acestui volum un caracter ecumenic.

Potrivit autorului, "în Jertfa Răstignirii, rațiunea și misterul se împletesc într-un plan minunat. El nu contrazice cu nimic rațiunea noastră, dimpotrivă, o uimește prin logica superioară și fără cusur care l-a inspirat și dus la îndeplinire". În fața acestei uimiri răspunsul firesc al omului de bunăvoință este credința în Isus cel răstignit, care pentru cei care cred în el este puterea lui Dumnezeu și înțelepciunea lui Dumnezeu (cf 1Cor 1,24).

Recomandăm această carte tuturor celor care simt dorința de a cunoaște mai bine persoana lui Cristos "puterea lui Dumnezeu" (1Cor 1,24) și, pentru aceasta, au nevoie de un îndrumar pentru a descoperi cu adevărat o latură din misterul inepuizabil al Fiului lui Dumnezeu.

Andrei Dumitrescu

* * *

Dicționar de teologi creștini,
Ioan Tamaș, Ed. "Sapientia", 2011, ISBN 978-606-578-022-4, 17x24 cm, 416 p., 30 lei

Jertfa răstignirii: rațiune și mister,
Anton Moisin, Ed. "Sapientia", 2012, ISBN 978-606-578-038-5, 13,5x20 cm, 122 p., 10 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 78.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat