Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sfântul Iosif, părintele noii evanghelizări

Benedict al XVI-lea, convocând Anul Credinței, i-a încredințat lui pe toți Păstorii Bisericii universale

De Anita Bourdin

Luna martie este luna sfântului Iosif, pe care Biserica îl celebrează lunea viitoare, la 19 martie. Astăzi, sfântul patron al Conciliului al II-lea din Vatican pare să se propună ca "părintele noii evanghelizări" și "sfântul patron al celui de-al treilea mileniu". Sugerează asta o inițiativă unică lansată de episcopul diecezei franceze Fréjus-Toulon, monseniorul Dominique Rey. Un fel de "epifanie" a sfântului Iosif, în timp ce se profilează la orizont Anul Credinței.

Inelul pescarului

Sâmbătă, 17 martie, dieceza de Fréjus-Toulon va fi consacrată mijlocirii sfântului Iosif, pentru care s-a pregătit cu o novenă disponibilă pe pagina web a diecezei. Este o inițiativă care se inserează în tradiția locală - pelerinajul la Cotignac - și în perspectiva Anului Credinței, care începe la 11 octombrie, la a 50 aniversare a deschiderii Conciliului al II-lea din Vatican.

Sfântul Iosif a avut un rol special în pregătirea Conciliului al II-lea din Vatican, dat fiind faptul că Papa Ioan al XXIII-lea l-a ales ca ocrotitor al evenimentului, cu scrisoarea sa apostolică în limba italiană Le voci, din 19 martie 1961. În text, fericitul Ioan al XXIII-lea amintește "vocile care din toate punctele pământului ajung până la Noi" și de documentele predecesorilor săi, de la Pius al IX-lea la Pius al XII-lea, despre sfântul Iosif. În documentul său, Papa a propus de asemenea ca la data de 19 martie altarul sfântului Iosif din bazilica vaticană "să se îmbrace în strălucire nouă, mai amplă și mai solemnă" pentru a deveni "punct de atracție și de evlavie religioasă pentru fiecare suflet, pentru mulțimi nenumărate".

Ioan al XXIII-lea a făcut un alt gest pentru a sigila mai bine alianța "conciliară" cu sfântul Iosif atunci când, în octombrie 1962, a dăruit inelul său papal - cunoscut și ca Inelul Pescarului - Sfântului Tâmplar din Nazaret, oferindu-l sanctuarului polonez din Kalisz, unde se venerează o pictură a sfântului Iosif considerată "miraculoasă".

Tot fericitul Ioan al XIII-lea a porunci să fie inserată menționarea sfântului Iosif în Canonul Liturghiei, așa cum anunțase în discursul de încheiere a primei sesiuni a Conciliului, la 8 decembrie 1962. Sfântul Iosif îl însoțise încă din copilărie: de altfel, nu se numea el Angelo Giuseppe Roncalli?

Sanctuarul din Knock

Gestul lui Ioan al XXIII-lea l-a inspirat apoi pe Atletul lui Dumnezeu, adică pe Ioan Paul al II-lea, care l-a citat atunci când, la rândul său, a dăruit Inelul Pescarului sfântului Iosif, pe care îl cinstea încă din copilăria sa. De fapt, ca și tatăl său, el se numea Karol Jozef Wojtyla. Inelul a fost așezat de cardinalul Franciszek Macharski, arhiepiescop de Cracovia, într-un sanctuar dedicat sfântului Iosif la 19 martie 2004.

La începutul pontificatului său, la 30 septembrie 1979, Ioan Paul al II-lea a mers și la un alt sanctuar, la Knock, în Irlanda, circa 220 km nord-vest de Dublin, unde este atestată o apariție - mută - a sfântului Iosif. Era anul primului centenar al apariției din 21 august 1879, când Fecioara Maria, sfântul Iosif, sfântul Ioan evanghelistul, Mielul Pascal și îngeri au apărut la peste 15 persoane - de la 6 la 75 de ani, bărbați, femei și copii - pe timpanul bisericii locale.

Papa polonez a amintit importanța sfântului Iosif pentru viața Bisericii în Exortația sa apostolică Redemptoris Custos (15 august 1989), la un secol după enciclica Papei Leon al XIII-lea Quamquam pluries (15 august 1889), despre evlavia față de sfântul Iosif. În document, Karol Wojtyla a reafirmat și importanța unui alt gest făcut de un predecesor al său, Papa Pius al IX-lea în 1870. "În timpuri dificile pentru Biserică, Pius al IX-lea, voind să o încredințeze ocrotirii speciale a sfântului patriarh Iosif, l-a declarat «Patron al Bisericii catolice»", a amintit Ioan Paul al II-lea.

Pentru a face asta, Pius al IX-lea alesese o dată mariană: 8 decembrie. Dar deja încă de la începutul pontificatului său, 10 decembrie 1847, Pius al IX-lea stabilise sărbătoarea și oficiul Patronajului sfântului Iosif, fixat pentru a treia duminică după Paști.

Credința și acțiunea lui Joseph Ratzinger

La rândul său, Benedict al XVI-lea a convocat recent un An al Credinței, concomitent cu a 50-a aniversare a Conciliului al II-lea din Vatican. În mai multe ocazii, Benedict al XVI-lea i-a invitat pe catolici să intre la școala sfântului Iosif, să aibă un "dialog spiritual" cu el, legat de o reînnoire a credinței. Înainte de rugăciunea Angelus din 18 decembrie 2005, de exemplu, a spus: "este mai oportun ca oricând să stabilim un fel de colocviu spiritual cu sfântul Iosif, pentru ca el să ne ajute să trăim în plinătate acest mare mister al credinței".

La 18 martie 2009, la Yaoundé (Camerun), Papa a dedicat omilia sa sfântului său patron. Adresându-se tuturor componenților poporului lui Dumnezeu, a încheiat spunând că în sfântul Iosif nu există nici o "separare între credință și acțiune". "Iubiți frați și surori, meditația noastră despre itinerarul uman și spiritual al sfântului Iosif ne invită să percepem măsura întregii bogății a vocației sale și a modelului care rămâne el pentru toți cei și cele care au voit să-și dedice existența lor lui Cristos, în preoție ca și în viața consacrată sau în diferite forme de angajare a laicatului. De fapt, Iosif a trăit în lumina misterului Întrupării. Nu numai cu o proximitate fizică, ci și cu atenția inimii. Iosif ne dezvăluie secretul unei umanități care trăiește în prezența misterului, deschisă lui prin detaliile cele mai concrete ale existenței. În el nu există separare între credință și acțiune. Credința sa orientează în manieră decisivă toate acțiunile sale. În mod paradoxal, acționând, asumând deci responsabilitățile sale, el se dă deoparte pentru a-i lăsa lui Dumnezeu libertatea de a realiza lucrarea sa, fără a pune piedici. Iosif este un bărbat drept (Mt 1,19) pentru că existența sa este 'ajustată' după cuvântul lui Dumnezeu".

Anul Sfintei Preoții

La 19 decembrie 2010, duminica a IV-a din Advent, Benedict al XVI-lea a reflectat asupra Veștii aduse lui Iosif înainte de rugăciunea Angelus, încredințând ocrotirii sale pe toți preoții din lume, subliniind rolul de "tată legal" al lui Isus în planul de mântuire al lui Dumnezeu. "Sfântul Iosif vestește faptele minunate ale Domnului, mărturisind fecioria Mariei, acțiunea gratuită a lui Dumnezeu și păzind viața pământească a lui Mesia. Așadar să-l venerăm pe tatăl legal al lui Isus (cf. CBC, 532), pentru că în el se profilează omul nou, care privește cu încredere și curaj la viitor, nu urmează propriul prooiect, ci se încredințează total milostivirii infinite a Celui care adeverește profețiile și deschide timpul mântuirii", a spus Papa.

"Dragi prieteni, sfântului Iosif, patron universal al Bisericii, doresc să-i încredințez pe toți Păstorii, îndemnându-i să ofere «credincioșilor creștini și întregii lumi propunerea umilă și zilnică a cuvintelor și a gesturilor lui Cristos» (Scrisoarea de convocare a Anului Sfintei Preoții)", a continuat Joseph Ratzinger.

Adresându-se pelerinilor de limba franceză, a amintit cu ocazia pregătirii pentru Crăciun "ospitalitatea" dată de om lui Dumnezeu însuși: "Asemenea lui Iosif și Maria, soția sa, putem oferi ospitalitate lui Dumnezeu care vine la noi sub figura unui prunc umil și firav, plin de iubire și de duioșie față de toți oamenii!".

Fratele André și Cotignac

Duminică 17 octombrie 2010, la Roma, Benedict al XVI-lea l-a canonizat și pe călugărul canadian apostol al sfântului Iosif, fratele André Bessette (1845-1937), care a construit Oratoriul "Sfântul Iosif" de la Mont Royal, unde a fost conducător până la moartea sa.

La rândul său, dieceza de Fréjus-Toulon are în teritoriul său sanctuarul de la Cotignac, încredințat Fraților Sfântului Ioan, unde în iunie 1660 sfântul Păzitor a apărut unui păstor de douăzeci și doi de ani din Provence, Gaspard Ricard, indicându-i o stâncă mare și spunând simplu: "Sunt Iosif, mut-o și tu vei bea".

Venind în pelerinaj la Cotignac după numai zece zile de la urcarea sa pe tron, Ludovic al XIV-lea în anul următor, la 19 martie 1661, a încredințat Franța ocrotirii sfântului Iosif.

(După Zenit, 13 martie 2012)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 68.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat