Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Tămășeni: A IV-a întâlnire ACA

"Cântați Domnului un cântec nou, pentru că a făcut lucruri minunate" (Ps 98,1) Iată motoul sub egida căruia ne-am reunit noi, familia ACA din Dieceza de Iași, în ziua de 10 martie 2012. Întâlnirea a avut loc într-o comunitate mare (cu oameni buni, harnici, credincioși și foarte ospitalieri), în Parohia "Sfânta Maria Regină", din comuna Tămășeni, jud. Neamț. La întâlnire au participat 273 de acționari și simpatizanți AC.

Viorica Spătaru, responsabil diecezan ACA, a prezentat parohiile participante, precum și o sinteză a activităților zilei.

Părintele Iosif Dămătăr, asistentul spiritual ACA, recită rugăciunea de deschidere, cerând binecuvântarea Domnului, mijlocirea Sfintei Fecioare Maria și a patronilor AC (sfântul Iosif și fericitul Ioan Paul al II-lea).

Părintele Alois Moraru a prezentat tema întâlnirii: "Trăirea spirituală a Postului Mare". Postul Mare începe cu "Miercurea Cenușii. "Convertiți-vă și credeți în Evanghelie" spune preotul, în timp ce pune cenușa pe capul credincioșilor. Cenușa ne invită la curățire sufletească, ne invită să aducem roade (asemenea cenușii împrăștiate pe ogoare), ne pune piedică în calea ispitelor și patimilor lumești (asemenea cenușii aruncate peste gropile cu mirosuri pestilențiale). Postul Mare înseamnă abținere de la unele lucruri, care oricum nu ne fac bine (mâncare în exces și distracții zgomotoase). Postul Mare înseamnă rugăciune și caritate. Toate acestea se regăsesc în spiritul și activitățile membrilor AC.

A urmat devoțiunea "Calea Sfintei Cruci"condusă de pr. Marius Dumea și animată de acționarii din diferite parohii.

Cea mai importantă parte a zilei a constituit-o sfânta Liturghie, prezidată de Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, împreună cu alți 12 preoți.

În omilia sa, pr. Iosif Dămătăr, asistentul spiritual ACA, a subliniat încă o dată, pornind de la episodul evanghelic despre fiul risipitor, importanța convertirii fiecărui creștin cunoscându-l mai bine pe Isus și cuvântul său, urmând și exemplul sfinților și fericiților care au activat în Acțiunea catolică (un model pentru mamele creștine fiind și Gianna Beretta, care și-a riscat propria viața spunând nu avortului).

După hrana sufletească primită la sfânta Liturghie, comunitatea din Tămășeni a oferit un prânz variat și consistent, la cele mai înalte standarde culinare.

În partea a doua a zilei am fost invitați în casa de cultură a localității pentru a participa, afectiv și efectiv, la un moment cultural religios. Au fost prezentate multe momente cu mesaj religios, uman și social, astfel "actorii" ne-au încântat cu scenete, cântece, teatru, poezii etc.

După momentul cultural religios, președintele AC Iași, Adriana Ianuș, și responsabilul ACA, Viorica Spătaru, au înmânat parohiilor diplome de participare și "pentru împlinirea a 15 ani de activitate AC Adulți", iar tuturor participanților câte o "piatră a recunoștinței".

Președintele parohial al AC Tămășeni, Matilda Dumea, a mulțumit tuturor participanților, enoriașilor din parohie, sponsorilor care au făcut din ziua de 10 martie 2012 o zi memorabilă.

Plini de recunoștință pentru frumoasele momente petrecute împreună, la această întâlnire diecezană, ne-am întors în comunitățile noastre pentru a continua apostolatul cu o angajare reînnoită.

Augustina Palade

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 martie: Tămășeni: Întâlnirea diecezană a membrilor și simpatizanților din sectorul adulți al AC


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat