Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Frumoasa: Peregrinatio Mariae

A sosit primăvara, anotimpul renașterii naturii - o uluire perpetuă în fața frumuseții creației și a bunătății lui Dumnezeu. Este anotimpul speranței într-un an mai bun, precum și timpul unui nou început cu care Domnul ne binecuvântează iar și iar.

Este primăvară și în satul Frumoasa, trezirea la viață a naturii îmbinându-se armonios cu reînnoirea spirituală a întregii comunități, prin prezența icoanei miraculoase de la Cacica în mijlocul nostru, în perioada 8-11 martie 2012.

Icoana a sosit în seara zilei de 8 martie, fiind întâmpinată de părintele decan Augustin Benchea, părintele paroh Bernadin Farțade, părintele vicar Cristian Burcă, de oficialitățile locale, preoții din decanat, precum și de întreaga comunitate catolică din Frumoasa.

După primire, a urmat sfânta Liturghie prezidată de părintele decan, biserica devenind neîncăpătoare pentru toți fiii Mariei, adunați cu evlavie în jurul icoanei. În predica sa, părintele Augustin a subliniat faptul că Sfânta Fecioară a venit în mijlocul nostru pentru a ne împăca cu Dumnezeu și cu aproapele. Maria ne îndeamnă și astăzi, prin cuvintele: "Faceți tot ce vă va spune" (In 2,5), să îl urmăm pe Cristos.

În zilele care au urmat, tema centrală dezbătută în cadrul predicilor a vizat familia, călăuzită de Maica Domnului, în pelerinaj spre sărbătoarea Paștelui. Având ca model Sfânta Familie din Nazaret, Dumnezeu ne deschide către misterul și frumusețea iubirii Lui, iubire ce trebuie alimentată în timpul Postului Mare cu mai multă rugăciune, renunțare, post și dăruire.

După sfânta Liturghie de sâmbătă seara, a urmat procesiunea cu icoana făcătoare de minuni.

La sfârșitul celor patru zile de har, Preasfințitul Aurel Percă a adus un plus de lumină și bucurie în inimile noastre, prin participarea sa la sfânta Liturghie de încheiere a pelerinajului icoanei Maicii Domnului de la Cacica. Excelența sa a binecuvântat o copie a icoanei, care a rămas în biserica noastră în amintirea acestor zile de înălțare spirituală. În cuvântul său de încheiere, Preasfințitul ne-a amintit că Postul Mare este un timp de convertire și ne-a îndemnat să facem din sufletele noastre temple curate în care să coboare și să rămână Cristos, împreuna cu Sfânta Fecioară Maria.

Părintele Bernadin Farțade, păstorul comunității noastre, i-a mulțumit bunului Dumnezeu pentru aceste zile sfinte în care toți credincioșii au îngenuncheat în fața icoanei cu evlavie, încredere, speranță, emoție, rugăminți și recunoștință. Părintele a mulțumit în mod special Preasfințitului Aurel pentru prezența sa în mijlocul nostru, la încheierea acestor zile de pelerinaj.

Îi mulțumim părintelui paroh pentru inițiativa sa de a o invita pe Sfânta Fecioară de la Cacica în comunitatea noastră, în timpul sfânt al Postului Mare, având astfel ocazia să o cinstim și să o însoțim pe Maria, pe drumul Crucii, împreună cu Cristos.

Pelerinajul icoanei de la Cacica a constituit o reală ocazie de trăire mai intensă a adevărurilor evanghelice, precum și un timp de convertire. Concretizarea harului revărsat asupra credincioșilor s-a manifestat printr-o participare numeroasă la sacramentele Spovezii și ale Împărtășaniei.

Așa cum fericitul papă Ioan Paul al II-lea numea România "grădina Maicii Domnului", și Frumoasa a fost în aceste zile o mică grădină a Sfintei Fecioare în care fiecare "floare", plantată cu grija ei de Mamă cerească, sperăm că a crescut și a înaintat pe drumul credinței spre mântuire așa încât, în satul nostru, să avem mereu o primăvară spirituală.

Sfântă Fecioară Marie de la Cacica, ocrotește familiile noastre!

Emilia Baciu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8-11 martie: Frumoasa: Peregrinatio Mariae


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat