Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Fântâna din răscruce

Cerul este oglinda lui Dumnezeu.

Fiindcă de acolo se reflectă în om orice frumusețe și bunătate, strălucire și lumină, liniște, mângâiere și pace. Dar mai ales, libertatea: nimeni nu spune "liber ca pământul" sau "liber ca apa", ci "liber ca pasărea în zbor". Iar libertatea este condiția esențială a fericirii - și iarăși, nu spui "fericit ca pământul", sau "ca apa", sau "ca aerul" - ci "sunt ca în Rai", fiindcă primele sunt condiția esențială a vieții, dar fericirea înseamnă ceva mai mult. Iar "acolo", în deplină fericire, suntem tot noi, cu tot ce e al nostru, dar nelimitați ca iubire, putere, strălucire, cunoaștere, bunătate și nesupuși trecerii.

De aceea, pe cerul nopții găsim "fântâna din răscruce" - așa numește poporul român steaua Albeiro, acolo unde Calea Lactee pare să se bifurce. Vă mai amintiți ? În satele noastre, la răscruci, se sapă o fântână și se înalță o troiță cu Isus răstignit, pentru ca toți cei răstigniți pe lemnul morții să aibă apă și milostivire și s-o aibă din belșug. Iar drumul către "dincolo" trece întotdeauna pe lângă "fântâna din răscruce", unde, sub un pom înflorit, stă Maica Domnului, care toarce din fuior și îndrumă blând călătorul pe cărarea din dreapta, "la mese întinse, cu lumini aprinse, la hora tuturor strămoșilor..."1 - așa că și Tata a pus acolo, în cer, fântâna de lumină pentru noi toți, cei însetați de lumina Lui. Iar ca să nu ne pierdem drumul, când mergem la sfânta Liturghie în cer și pe pământ, aprinde în fiecare noapte "candela cerului"2 , adică Steaua Polară.

Sigur că tronul lui Dumnezeu se află tot acolo sus: așa numim noi constelația Cassiopeea, cea rotitoare în noapte - datorită formei sale de "W" - doar Tata trebuie să vadă totul în cer și pe pământ, fiindcă iubirea din ochii lui ne ține.

Iar în emisfera sudică, exact opus constelației Cassiopeea, strălucește nemișcată3 Crucea Sudului.

Fiindcă la Tata se ajunge numai prin cruce.

Poate fi crucea martiriului, crucea răbdării, crucea nedreptăților, a sărăciei, a umilinței, crucea neîmplinirii și a neființei, crucea atâtor și atâtor suferințe, crucea dorului și a durerii, dar niciodată nu e crucea morții. Fiindcă e crucea Lui Isus, care ne-a eliberat pe toți și de moarte, și de frica de moarte.

Aceasta ne învață îngerii și toate puterile cerești, aceasta ne învață toți cei ridicați la cinstea altarelor, aceasta ne învață propria viață.

Iar acum, cu puțin înainte de echinocțiul de primăvară și de Buna-Vestire, lumina triumfătoare ne reamintește să-l slujim pe Tatăl așa cum se cuvine, fiindcă lumina ne e dată s-o dăruim fără să ne gândim la preț, s-o răspândim cu generozitate, fără să ținem seama de răni, fără odihnă și fără altă răsplată decât aceea de a ști că împlinim voința Tatălui4.

Este "programul de viață" al tuturor celor care i-au urmat de-a lungul timpului și pe întinsul pământului pe cei doi întemeietori ai Societății lui Isus care au fost canonizați la 12 martie 1622: Ignațiu de Loyola și Francisc Xaveriu: "Vocația noastră de iezuiți ne cere detașarea totală de orice înseamnă loc, ocupație profesională, poziție, privilegii (cum ar fi vechime, stabilitate, posesiuni). Trebuie să avem dorința necondiționată de a sluji Evanghelia și Biserica purtătoare a ei, pe care s-o proclamăm pretutindeni și de-a lungul întregii istorii a omenirii. Vocația ne cere imersiunea totală în mediul înconjurător, în munca și în contextul misiunii. Aceasta e condiția esențială a bucuriei profunde pe care o trăim în misiunea noastră"5.

Iar bucuria înseamnă în primul rând libertate, fiindcă în inima Tatălui, acolo unde se împlinește misiunea lor, totul e libertate fiindcă mai întâi de toate, e statornică și nesfârșită iubire.

Și dacă în timp, pentru iezuiți, întreg pământul avea să devină casa lor, atunci, oriunde ne-am afla, e firesc să ne unească pe toți același cer, "ad maiorem Dei gloriam"6.

Dr. Ecaterina Hanganu

Note
1 Fragment din ritualul funerar popular Românesc, unde elementul creștin se suprapune pe mitologia arhaică.
2 Unul din numele pe care poporul român îl dă Stelei Polare.
3 La sud de latitudinea de 34 ° S, crucea este circumpolară și astfel mereu vizibilă pe cerul de noapte.
4 Textul este adaptat după "Rugăciunea pentru generozitate" atribuită sfântului Ignațiu de Loyola.
5 Fragment din cuvântarea intitulată "Food for Thought" a pr. Adolfo Nicolás, SJ, superiorul general al Societății lui Isus, la 5 februarie 2011, cu ocazia comemorării a 20 ani de la moartea pr. Pedro Arrupe, SJ. Editarea fragmentului respecta grafia originală.
6 Deviza Societății lui Isus.


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat