Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Isus ne cere să ne curățim templul sufletului

Reflecție la Duminica a III-a din Postul Mare "B"

Cu cât ne apropiem mai mult de luminata sărbătoare a Paștelui, cu atât Biserica ne cere mai imperios să ne convertim și să ne facem curățenie în templul sufletului nostru (cf. 1Cor 3,16).

În evanghelia de astăzi (cf. In 2,13-25), Isus, s-a urcat de sărbătoarea Paștelui la Ierusalim și a intrat în Templu. Aici, în casa lui Dumnezeu, locul de unde se înălțau rugăciuni și de unde se aduceau jertfe pentru păcat, erau și unii oameni care nu veniseră de Paști la Templu ca să se întâlnească cu Dumnezeu și să primească iertarea, ci ca să-și rotunjească câștigurile pământești, fără să le pese de cele cerești, oameni care slujeau fățiș lui Mamona și răneau astfel inima de Tată a lui Dumnezeu.

Atunci Isus, aprins de râvna pentru împărăția cerurilor și a casei Domnului, casă care acum era profanată nu numai de negustori, ci și de autoritățile religioase și civile, care acum închideau ochii la aceste nereguli, pentru că aveau și ei parte din câștigul negustorilor, așadar, Isus, aprins de această râvna sfântă, a făcut un bici din funii și i-a izgonit afară din Templu pe toți pe toți profanatorii.

Scena din evanghelia de astăzi, cu negustorii care profanează sărbătoarea, prin faptul de a căuta câștigul material mai presus de cel duhovnicesc, este întâlnită de multe ori și pe la hramurile bisericilor noastre, unde oameni care nu au nimic de a face cu sărbătoarea și credința exploatează sărbătoarea și credința pe care nu le prețuiesc, în avantajul lor material, tulburând, deranjând și disipând adunarea sfântă.

Iar în timp ce ei îl priveau nedumeriți pe Isus și-l întrebau de ce a făcut acest gest, Isus începe să le vorbească despre adevăratul câștig, împărăția lui Dumnezeu, pe care el îl va deschide pentru toți cei care cred, prin Patima, moartea și Învierea sa. "Dărâmați acest templu... dar el vorbea despre templul trupului său" (In 2, 21).

Dar ei erau prea orbi pentru a înțelege adevărul. Dintre cei prezenți acolo, unii dintre ei erau iudei care căutau minuni numai pentru pântece, iar alții erau păgâni care căutau numai înțelepciune lumească. De aceea în loc să primească Cuvântul lui Isus, au pus la cale uciderea lui.

Într-o pădure din India, spune o legendă, trăia o familie de maimuțe. Era cald, dar odată, pe neașteptate, a venit un val de frig. Ele, tremurând, au văzut un licurici și, crezând că este o scânteie de jar, l-au luat cu grijă, l-au acoperit cu frunze și crengi uscate și au început să sufle în el, cu speranța că se va aprinde focul și se vor încălzi. O păsărică le-a spus: "Degeaba suflați, fiindcă scânteia nu este din foc, ci este un licurici". Dar maimuțele, încrezătoare în deșteptăciunea lor, au continuat să sufle mai departe. Și, fiindcă păsărica insista să le învețe, maimuțele au prins-o și au mâncat-o. Apoi au suflat până au înghețat de frig.

Este o poveste care se potrivește foarte bine oamenilor din evanghelia de astăzi, dar și multora din ziua de astăzi, care crezând că au găsit o cale nouă de fericire, l-au refuzat și îl refuză încă pe Isus, spre nefericirea lor veșnică.

Sfântul apostol Paul, în lectura a doua de astăzi, ne imploră să facem din crucea lui Isus puterea și înțelepciunea lui Dumnezeu pentru noi și să nu ne asemănăm nici iudeilor care-l căutau pe Isus numai pentru pântece, nici păgânilor care-l căutau pe Isus numai pentru filozofie profană (cf. 1Cor 1,22-25).

Mai exact, prin evanghelia de astăzi și prin celelalte lecturi propuse la sfânta Liturghie, Biserica voiește ca noi, creștinii, să luăm crucea lui Isus și cele zece porunci ale lui Dumnezeu și să facem din ele un bici și cu el să scoatem afară din inima și sufletul nostru, toți idolii care ne împiedică să-l căutam mai întâi pe Isus și împărăția lui Dumnezeu, ca apoi să putem primi și toate celelalte (cf. Mt 6,33).

Astfel, să dăm afară din suflet:

- cu biciul poruncii I: necredința, superstiția și idolatria de orice fel

- cu biciul poruncii a II-a: înjurătura și vorbele nedemne la adresa lui Dumnezeu

- cu biciul poruncii a III-a: profanarea duminicii și a zilelor de sărbătoare

- cu biciul poruncii a IV-a: necinstirea părinților, a bunicilor, a preoților, a profesorilor, a autorităților

- cu biciul poruncii a V-a: orice formă de violență și ucidere

- cu biciul poruncii a VI-a: necurăția din gânduri, priviri, vorbe, îmbrăcăminte și gesturi provocatoare, abuz, perversiuni, folosire și difuzare de materiale pornografice și multe alte forme de necurăție

- cu biciul poruncii a VII-a: hoția sub toate formele ei: înșelare, cămătărie, mită, distrugere, neplată, hoție

- cu biciul poruncii a VIII-a: minciuna sub toate formele ei, defăimare, bârfă, pâră, mărturie mincinoasă

- cu biciul poruncii a IX-a: infidelitatea conjugală sub toate formele ei, de la flirt până la întinarea trupească

- cu biciul poruncii a X-a: lăcomia sub toate formele ei, de la poftire până la acapararea nedreaptă.

Cine nu-și curăță templul ființei sale de toate aceste păcate care îl întinează, cu biciul crucii și al celor zece porunci, în primul rând nu va putea sărbători cum se cuvine Paștele care se apropie, iar în al doilea rând aceste păcate îl vor doborî trupește și sufletește.

Iată câteva exemple în acest sens:

- Să ne amintim de evreii care n-au crezut în Dumnezeu și și-au făcut vițel de aur. Au pierit cu toții în pustiu.

- Să ne amintim de cei care au luat în ușor numele lui Dumnezeu, asemeni lui Goliat filisteanul și al lui Sisera cananitul. A murit în mod rușinos, fiind răpuși de un copil, David și de o femeie, Iael.

- Să ne amintim de profanatorii Zilei Domnului. Au stat în exilul babilonic 70 de ani.

- Să ne amintim de farizei care, prin "corban" nu-și cinsteau părinții. Au dispărut pentru totdeauna.

- Să ne amintim de toți cei violenți și setoși de sânge, ca Haman și Irod cel Mare. Au murit în chip tragic.

- Să ne amintim de necurații din Sodoma și Gomora. Au început iadul de aici, murind în foc și pucioasă.

- Să ne amintim de mincinoșii Anania și Safira. Au murit uciși de Duhul Sfânt.

- Să ne amintim de cei care profanau fidelitatea conjugală, ca femeia lui Putifar, și ca bărbatul din Evanghelie ce a atras o femeie în adulter. Nu li s-a pomenit niciodată numele.

- Să ne amintim de cei care au fost lacomi după cele pământești, ca bogatul căruia i-a rodit țarina și ca bogatul din parabola cu Lazăr. Au murit subit și ajuns în chinurile iadului.

Deci viciile și păcatele care s-au cuibărit în templul sufletului nostru, dacă nu le vom izgoni afară cu biciul crucii și a poruncilor lui Dumnezeu, așa cum am văzut din exemplele biblice, ne vor scoate din viață înainte de vreme, căci cei vicleni nu vor ajunge la jumătatea zilelor lor (cf. Ps 54,27), iar apoi ne vor pierde în iad.

Dar cei care își curăță templul sufletului lor cu biciul crucii lui Isus și al poruncilor lui Dumnezeu, vor sărbători acum frumos Paștele, iar la sfârșit Isus li va ridica trupul răpus de moarte și vor intra alături de el în viața veșnic fericită. Amin.

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat